Tuesday, May 26, 2015

This can slow unemployment growth in Norway – Dagens Næringsliv

Arbeidsledighet

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er spent på hvor mange arbeidsinnvandrere som vil reise hjem de neste årene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

DNB Markets venter en oppgang i arbeidsledigheten til 4,5 prosent i 2017.

Men etter en særlig sterk vekst i innvandringen fra Øst-Europa og Baltikum siden EU-utvidelsen mot øst i 2004, er nå nettoinnvandringen på vei ned – riktig nok fra svært høye nivåer.

- Med oljebrems og svakere vekst i norsk økonomi venter vi en videre nedgang, men ikke ned mot nivåene før 2004. Dette vil påvirke veksten i arbeidsstyrken, som ventes å ligge mellom 20.000 og 25.000 årlig de neste tre årene, ned fra 35.000 i snitt de siste tre årene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i et web-tv-innslag fra Analyse.

- Blir nettoinnvandringen, og dermed veksten i arbeidsstyrken, svakere enn vi legger til grunn, kan ledighetsoppgangen bli mindre. Men hvis nettoinnvandringen holder seg oppe på nivåene vi har sett de siste årene, blir ledighetsoppgangen større, sier hun.

Mange reiser hjem

Nå reiser polakker, svensker og litauere hjem, viste tall som SSB la frem for én uke siden.

Sammenlignet med 1. kvartal ifjor, gikk nettoinnvandringen blant statsborgere fra de typiske arbeidsinnvandrerlandene Polen, Litauen og Sverige ned med henholdsvis 28, 51 og 60 prosent i årets tre første måneder: Kraftig fall i arbeidsinnvandringen

Blant de polske innvandret 2.600, mens rundt 900 har forlatt landet hittil i år. Nær 1.100 svensker har flyttet til Norge og 800 har utvandret.

Analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sa til DN i forrige uke at hun tror oljebremsen har bidratt til å gjøre Norge mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere fra Europa.

- Stor usikkerhet

Det tror også Kjersti Haugland.

- Det er stor usikkerhet nå som oljebremsen er på gang. Nettoinnvandringen er på vei ned, men vi tror fortsatt på en moderat økning i arbeidsstyrken frem mot 2018. Det norske lønnsnivået er høyt, og gunstige lønns-, velferds- og trygdeordninger vil fortsatt gjøre Norge til et attraktivt land for mange arbeidsinnvandrere, sier hun.

Les også: Se, det virker

LikeTweet

No comments:

Post a Comment