Tirsdag kom nyheten om at to av nøkkelpersonene i Skagenfondene vil gi seg og at de tre gründerne Tor Dagfinn Veen, Åge Westbø og Kristoffer Stensrud jobber med å finne nye eiere til selskapet.
Frem mot sommeren neste år skal man finne en ny modell, og målet er å beholde eierskapet «i selskapet».
Det er administrerende direktør og investeringsdirektør Harald Espedal som sammen med Kristian Falnes nå vil ut.
Espedal kom inn i Skagen i 2002 som 29-åring, og startet da som toppsjef til tross for sin unge alder. Kristian Falnes kom til Skagen i 1997 og har frem til nå vært hovedforvalter av Skagen Global.
Nå vil de ut for å forvalte sine egne penger.
Resepsjonisten fikk bonus
Skagenfondene har vært en pengemaskin for eiere og investorer i mange år.
E24 skrev for noen år siden om knalltallene for 2009. Da sikret hovedeierne seg 569 millioner i utbytte, men det stoppet ikke der.
Alle de 130 ansatte fikk nemlig bonus, fra resepsjonist til topplederne, og utbetalingen i 2009 var på minst én million per ansatt.
De tre gründerne eier 54,8 prosent av forvaltningsselskapet, som i fjor fikk et resultat før skatt på 975 millioner kroner, opp fra 270 millioner kroner i 2012.
Fra oljebyen til London
Skagen ble startet i 1993 under navnet Stavanger Fondsforvaltning AS (nå Skagen AS), og med godkjenningen fra det daværende Kredittilsynet i hånden, startet jobben med å bygge opp selskapet.
Fra starten hadde man 448 andelseiere og 20 millioner til forvaltning. 20 år senere er det titusener av investorer og rundt 128 milliarder kroner til forvaltning.
Veksten fikk derimot virkelig fart etter årtusenskiftet. Fra 1993 til 1997 økte kapitalen til én milliard. I 2003, bare seks år senere, var fondene vokst til totalt 12 milliarder.
De siste årene har kapitalen til forvaltning blitt mer enn ti ganger større.
Underveis har også virksomheten spredt seg geografisk. I 1997 ble det første kontoret utenfor Stavanger åpnet. Det skjedde i Ålesund. I 1998 åpnet Skagen kontor i Oslo.
Deretter har byer som London, Amsterdam, Göteborg og Stockholm fått sitt Skagen-kontor.
Norsk eksportvare
Skagenfondene er langt ifra bare et tilbud til norske investorer og småsparere. Opp gjennom årene har selskapet fått godkjenninger i en rekke europeiske land, og i 2009 traff fondene et veiskille.
Da kom nemlig 52 prosent av fondets kapital fra utenlandske investorer.
Det skjedde året etter at finanskrisen virkelig slo innover verdens finansmarkeder. I 2008 opplevde også Skagen en bratt motbakke. Fondets forvaltede kapital falt fra 79 til 57 milliarder, sammenlignet med året før.
Gjennom disse 20 årene har Skagen rullet ut en rekke kjente fond:
No comments:
Post a Comment