Oljeservice
Oljeserviceselskapet til Johan H. Andresen var blant de første som merket oljenedturen på kroppen. Hittil er rundt 700 ansatte sagt opp.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Gjennom Ferd eier Johan H. Andresen 50 prosent av Aibel. Siden nyttår i fjor har oljeserviceselskapet sagt opp rundt 700 ansatte.
I dag tegner den samfunnsengasjerte investoren et bilde av en snøball som helt plutselig begynte å rulle. Kort tid før nedbemanningen startet i mars i fjor, hadde Aibel vært ute for å rekruttere på høyskoler.
- Nå måtte vi enten rett før, eller rett etter, at de nyansatte kom på jobb avvikle stillingene. Det gikk på troverdigheten løs. Mange med meg følte et stort ubehag, sier Andresen til DN.
Og dette var altså før oljeprisen begynte å falle, understreker investoren.
- Det som fulgte var svært krevende runder hvor vi måtte nedbemanne mer og mer uten å vite når vi skulle stoppe, sier han.
- Først og plutselig
- Investeringsselskap eid av Johan H. Andresen med familie.
- Har et uavhengig styre med eksterne styremedlemmer, fra oktober 2012 med Johan H. Andresen som styreleder.
- Investerer i private og børsnoterte selskaper, hedgefond og eiendom. Støtter prosjekter der sosiale resultater er overordnet kommersielle (sosialt entreprenørskap).
Vis mer
Oljenedturen satte sine tydelige spor i Aibels regnskap. Ifjor endte driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 184 millioner kroner, mot 778 millioner kroner året før.
Det dårlige resultatet var en viktig årsak til at Andresen-familiens formue i Ferd-systemet i 2014 «bare» økte med 2,9 prosent, tilsvarende rundt 700 millioner kroner.
Til sammenligning var økningen i 2012 og 2013 på henholdsvis 23 og 25 prosent årlig.
I Ferds årsrapport, som nylig ble offentliggjort, skriver Andresen at Aibel allerede i starten av 2014 mottok signaler fra Statoil. Oljekjempen ønsket å redusere volumet på rammekontraktene og i tillegg redusere eller utsette nye modifikasjonsoppdrag.
Beskjeden kom som lyn fra klar himmel, noe Andresen mener bidro til at selskapet ble spesielt hardt rammet av aktivitetsnedgang på norsk sokkel.
- For det første kom den i forretningsområdet MMO (modifikasjoner og vedlikehold). Dette var et område vi hadde grunn til å tro ville være det mest robuste mot et fall i oljeprisen, sier Andresen.
- Den andre grunnen til at dette ble spesielt merkbart for Aibel, var at vi ble truffet først og plutselig, sier han.
Fra høyt kostnadsnivå
Til nå er rundt 15.000 oljejobber borte fra den norske olje- og gassektoren, ifølge en oversikt fra DNB Markets.
Oljeprisen falt gradvis fra 23. juni, da ett fat olje kostet 115,62 dollar. Allerede i september hadde riktignok bransjen kuttet hele 4.500 jobber, påpeker aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets.
- Det er ikke til å stikke under stol at kostnadsbildet på norsk sokkel har vært for høyt: Enkelte av prosjektene var marginalt lønnsomme før oljeprisfallet, sier han.
- Det måtte komme noen korrigerringer, men det hjelper ikke akkurat situasjonen når du i tillegg får fall i oljeprisen, sier Oma Erichsrud.
- Vil ikke spå
Hvor mange arbeidsplasser som står i fare totalt som følge av oppbremsingen i norsk olje- og gassindustri, er uklart. Det er vanlig å anslå at rundt 250.000 norske arbeidsplasser er knyttet til norsk oljeindustri. Hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS i Statoil anslo i høst at 20.000 jobber kunne ryke, og i dag lever mange med en usikker fremtiden.
Oljenedturen har også fått de mest risikovillige til å skjelve i knærne. I et intervju med DN før jul gikk shippingmilliardær John Fredriksen så langt som å advare mot sin egen bransje.
- Man bør jo holde seg unna oljeservice, selv om ikke jeg burde si det. Jeg vil være litt forsiktig med det fremover, sa han.
Ferd-eier Andresen forblir på sin side optimist – og det uavhengig av at oljeprisen nå har steget betraktelig fra 13. januar, da den bunnet på 46,59 dollar fatet.
- Ferd investerte i Aibel, blant alle alternativene, blant annet fordi vi ikke vil spå om oljeprisen. Derfor bruker vi ikke kalorier på å bekymre oss over den, sier han.
Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider
Noen lyspunkter
Investoren ser tilbake på fjorårets mange kamper. Ferd måtte i juli bidra med 50 millioner kroner i ny egenkapital i juli for å styrke selskapets finansielle stilling. Deretter fulgte flere lyspunkt.
I november i fjor vant selskapet kontrakten for oppkopling av Ivar Aasen-plattformen, til en verdi av 660 millioner kroner. I februar i år sikret det seg Johan Sverdrup-kontrakt verdt åtte milliarder kroner.
Videre ble det tidligere denne måneden ble det kjent at Aibel er tildelt et Maria-oppdrag med en kontraktsverdi på 860 millioner kroner.
Alt dette skjer i et nytt kostnadsbilde, understreker Andresen. Selskapet har i dag 5.000 ansatte i Norge, Thailand, Singapore, Danmark og Egypt.
- Bedriften står nå godt rustet til å gjenoppta og ta oppdrag, både på norsk sokkel og ut fra vår ingeniørbase i Singapore og verftet i Thailand, mener Andresen.
Les også:
Dropper å kalle seg billigst
Schibsted Trykk jevnes med jorden
– Tar lengre tid før det synker inn at vi har blitt fattigere
No comments:
Post a Comment