Tesla
Japanske bilgiganter biter negler etter kjøreturen de alle fryktet.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Japans statsminister Shinzo Abe avslutter i helgen et ukes langt besøk i USA, som også inkluderer et besøk til Tesla Motors i California.
Tesla-gründer Elon Musk tok likegodt Abe med på en kjøretur i elbilverstingen Tesla Model S P85D. Bilen gjør 0 til 100 raskere enn en Ferrari og har kraften til 700 hestekrefter som trekker på alle fire hjul.
– Jeg tror ikke han får kjøre raskt i en bil ofte. Jeg spurte han om det er ok at vi kjører fort. Han sa «ja». Da var det bare «OK og boom», sa Musk etter kjøreturen i en knallrød Model S.
Den japanske statsministeren likte åpenbart turen. Bildene av glisene til sjåføren og hans sidemann har gått verden rundt.
Møtet var dog ikke deres første. Musk var senest på høflighetsvisitt hos den japanske statsministeren ifjor høst, da som toppsjef i SpaceX, romfartsselskapet han selv grunnla og driver parallelt med Tesla Motors, og nå Tesla Energy.
Les også: Nye Tesla-batterier skal lagre solenergi og – Det kan virke som et sykt høyt tall
Savner dynamikken
Besøket i California dreier seg likevel ikke bare om høfligheter.
Det er ikke mange tiår siden japanske teknologikjemper som Sony og Toshiba satt standarden for TV -og mikrobrikkeproduksjon, og Japan struttet av selvtillit som verdens teknologisenter. Knappe 30 år senere kommer Abe som den første japanske statsministeren noensinne til Silicon Valley for å lære om innovasjon.
– Den japanske modellen har åpenbare svakheter, men vi er blant de beste i verden på teknologisk utvikling. Den dynamikken vi ser i Silicon Valley savner jeg i Japan. Vi ønsker å lære, ta med oss dynamikken og bringe den til Japan, sa Abe.
Møter motstand
Møtet er også viktig for Tesla-sjefen, som ønsker enklere markedstilgang for selskapets elbiler i Japan og utbygging av ladestasjoner.
Han har imidlertid møtt stor motstand fra japanske bilprodusenter som har egne modeller i produksjon, og annen teknologi under utvikling.
Heller ikke japansk landbruk ønsker å åpne hjemmemarkedet. Det er stor motstand i japanske distrikter mot frihandelsavtalen TPP som Abe fronter.
– På lang sikt er den strategiske verdien av avtalen fantastisk. La oss ikke glemme det. La oss bli enige om avtalen – ikke minst for våre barn og barnebarn, sa Abe.
Ønsker ingen “Frank Underwood”
Den japanske statsminister innrømmet også å være en fan av amerikansk popkultur.
– Jeg liker «House of Cards» veldig godt, men jeg ønsker ikke at min visestatsminister ser serien, sa Abe med referanse til tv-serien hvor den skruppelløse politikeren «Frank Underwood» skaper kaos i amerikansk politikk – til latter fra de vel 200 gjestene.
Abe har hatt erfaringer ikke ulikt den populære Netflix-serien som statsminister. Da han vant valget høsten 2012 måtte han få kontroll med ulike fraksjoner i regjeringspartiet. I perioden 2006 til 2012 hadde Japan syv statsministre.
Dette løste han ved å først utvikle en ny økonomisk politikk og deretter utskrive nyvalg. Velgerne svarte med å gjenvelge Abe høsten 2014 og gi han frie tøyler med å få økonomien på rett kjøl, gjennomføre samfunnsreformer og spille en mer aktiv rolle regionalt og internasjonalt.
Vil ta ledelsen
USA og Japan er i sluttforhandlinger om å få etablert handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) med minst ti andre land rundt Stillehavet.
Kina, som gikk forbi Japan som verdens nest største økonomi i 2010, er ikke velkommen.
– Vi må ta ledelsen for å bygge et marked som er rettferdig, dynamisk, bærekraftig og er fri fra skjulte agendaer av en enkeltnasjon. Vi kan ikke akseptere tvangsarbeid, miljøødeleggelser eller at åndsverkslovene ikke respekteres. Vi kan spre felles verdier, sa Abe i en tale til den amerikanske kongressen – som første japanske statsminister.
Les hele avisen
Les også:
Asia: Mot gjennombrudd for Japan og USA
Japan senker alderen for stemmerett
No comments:
Post a Comment