IT
Ny strategi ble suksess for softwareselskapet Banqsoft. Nå selger risikokapitalfondet Verdane softwareselskapet til fem ganger innsatsen til danske KMD.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Etter at selskapet ansatte ny daglig leder i 2011, økte både omsetning og antall ansatte for IT-selskapet Banqsoft. Etter to kristiske økonomiske situasjoner, kan Verdane nå selge softwareselskapet til danske KMD med pen gevinst.
- Etablert for 20 år siden av fire gründere med bakgrunn fra Norsk Data
- Startet med finansieringsløsninger, driver nå med utvikling, salg og implementering av programvare til banker
- Har 140 ansatte, og omsatte i 2014 for 166 millioner kroner
- Banqsoft har hovedkvarter i Norge med kontorer i Sverige, Finland og Polen.
- Selskapet utvikler og leverer programvareløsninger for den finansielle sektor i det nordiske markedet
- Største eier har vært risikokapitalfondet Verdane med 35 prosent, og en rekke mindre aksjonærer
Vis mer
– Holdeperioden har blitt ganske lang, og vi har forlenget fondet for å la Johnny og teamet få tid til å lykkes. Med fasit i hånden får vi tilbake over fem ganger pengene vi har investert. Det har tatt tolv år, og det har vært to ganger hvor selskapet har vært i en utfordrende situasjon, sier managing partner Bjarne Lie i Verdane Capital.
Lie vil ikke kommentere prisen på selskapet. Ifølge analytikere DN har snakket med prises softwareselskaper til mellom 10 og 12 ganger justert driftsresultat(EBITDA). For Banqsoft betyr det dermed en prising på minst 300 millioner kroner.
Nisje-boutiquen Alpha Corporate Finance har bistått Verdane med salget, og Verdane har trolig hatt en god avkastning på selskapet.
Marked i vekst
Banqsoft drev lenge med finansieringsvirksomhet innenfor forbruksfinansiering, men skiftet strategi til utvikling, salg og implementering av software for banker da Johnny Rindal kom inn som daglig leder i 2011. I dag har det Banqsoft navn som Bank Norwegian, Komplett, DNB og Santander på kundelisten.
- Vi besluttet å utvide produktspekteret til bankbransjen, og fikk med Nets på et oppsett hvor vi laget kjernen. Siden solgte vi også til Bank Norwegian og Komplett Bank. Komplett Bank startet for tre år siden med vår løsning i bunnen, og er nå priset til 900 millioner kroner, sier Rindahl.
- Jeg tror det er en 40-50 banker i det nordiske markedet som vil skifte programvare de neste årene, i tillegg til oppstartsbedrifter. Potensialet er stort, sier han.
Det er en økende trend at aktører i detaljhandelen utvider med finansieringstjenester, og det er ventet etabliering av en rekke nye småbanker. Lønnsomheten for disse bankene er svært høy. Rindahl anslår at Banqsoft kan levere tjenester til tre til fem banker i året, i hovedsak forbruksbanker og såkalte retailbanker uten filialer.
- Vi konverterte hele kundebasen til Bank Norwegian på 300.000 kunder i februar, og har vist at vi klarer det, sier Rindahl.
Det er få aktører i segmentet Banqsoft opererer i, og de største konkurrentene er Evry og STC.
Bank-in-box
Etter strategiendringen leverer Banqsoft nå bank-in-a-box- tjenester, og på få måneder kan selskapet få på plass låne- og kortløsninger for nyetablerte banker. Satsingen på kjernebank og frontløsninger hva vært lønnsom for Banqsoft, som har levert et overskudd på om lag 80 millioner de siste fire årene. I fjor hadde selskapet en resultatmargin på 12 prosent.
- Det er spennende hvordan banksatsningen virkelig har tatt form det siste året, og hvordan de har landet viktige kontrakter med ledende aktører. Johnny og teamet har tatt selskapet til et helt nytt nivå de siste årene, sier Lie.
Dansk storeier
Nå er det danske KMD med den industrielle eieren Advent International og det danske pensjonsfondet Sampension i ryggen som overtar Banqsoft.
- Banqsoft vil forhåpentligvis gjøre alles bankhverdag enklere når Evry nå får en tøffere konkurrent. Vi tror KMD blir en god eier, de har finansielle muskler og ambisiøse eiere, og drifter komplekse applikasjoner fra før, sier Lie.
KMD er Danmarks største IT-selskap, og utvikler og leverer programvare og løsninger for lokale og sentrale myndigheter i tillegg til det private markedet i Danmark. KMD har en årlig omsetning på i underkant av fem milliarder danske kroner og har cirka 3.000 ansatte.
Les også
Kan ta ut penger til dyrere ouzo
Østeuropeiske land skeptiske til flyktninger
Gresk forsker: – Avtalen er lagd for å slå feil
Se også
En gresk viking
No comments:
Post a Comment