Sommer
Eiendomsmegler Nils Nordvik har aldri forstått hvorfor de andre barna slet med å selge lodd.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
En gang solgte Nils Nordvik en støvsuger med teppebanker og sjamponeringsapparat til en husholdning som hverken hadde tepper eller særlig annet med tekstiler i hjemmet.
Alder: 59
Stilling: Partner i eiendomsmeglerfirmaet Nordvik & Partners.
Bakgrunn: Etablerte Nordvik & Partners i 2002, og har mer enn 20 års fartstid som eiendomsmegler. Avla meglereksamen da det ble krav om dette i 2009 og har i tillegg tatt etterutdanningskurs i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund og Advokatforeningen. Studerte medisin i Frankrike etter videregående, men hoppet av etter to år.
Vis mer
De siste 27 årene har partneren i meglerfirmaet Nordvik & Partners hovedsakelig konsentrert seg om boligsalg.
Da han debuterte som megler i 1988, rakk han akkurat å bli med på prisfallet som varte frem til 1992.
- Jeg gikk rett inn i motvind, men forsto raskt at jeg ikke kunne ha én bolig for salg i den perioden. Jeg måtte ha minst ti til enhver tid. Da fikk jeg solgt rundt 1-2 boliger i uken, forklarer Nordvik.
- Hvordan klarte du det i en slik nedgangsperiode?
- Det var tøffe tak, men ikke noe problem. Jeg fortalte ting som kanskje fikk folk til å føle at det å kjøpe var greit. De kunne for eksempel bygge hybel i kjelleren, leie den ut og tjene skattefrie penger på det. Du måtte alltid se muligheten for folk – det var veldig viktig.
Salg i genene
I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte innen politikk, finans og næringsliv om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?
Nordvik skjønte det allerede som barn: Han hadde selgertalent i genene.
- Å selge lodd var «easy». Å få folk til å kjøpe ting av meg var aldri vanskelig. Jeg skjønte aldri hvorfor de andre barna syntes det.
Da han var russ, finansierte han sin egen russebil ved å selge reklame for den – og andres russebiler.
Den første boligen tjente Nordvik over én million kroner på. Det var en terrasseleilighet i Holmenkollen, fullfinansiert med en boliglånsrente på 15 prosent og prislapp på 475.000 kroner i 1984.
På begynnelsen av 90-tallet solgte Nordvik den for nærmere 1,7 millioner.
- Alle boliger jeg har kjøpt og solgt videre har jeg tjent penger på – til og med i nedgangstider.
- Er det flaks?
- Nei, det er beregning.
Tok permisjon
Nordvik fikk prøve seg som eiendomsmegler mens han drev en assuranseforretning for Storebrand. Da delte han kontor med Aktiv eiendomsmegling og observerte hvordan meglerne jobbet.
Det gjorde ham nysgjerrig.
Datidens boligmarked stilte ikke samme kravet til meglere som i dag, hvor alle praktiserende skal ha avlagt og bestått eksamen. Dermed tok Nordvik permisjon fra den opprinnelige jobben for å prøve lykken.
- Det gikk akkurat én måned før jeg hadde solgt masse boliger og så at dette var noe jeg kunne drive med.
- Hvor mye tjente du den måneden?
- Det var i juli, men andre måneden tjente jeg 100.000 kroner. Det var gode penger – i 1988.
Feil strategi
I dag er styringsrenten på sitt laveste nivå noensinne.
Finanstilsynet har sett seg nødt til å stramme inn bankenes utlånspraksis i håp om å tøyle et galopperende boligmarked, samt stanse veksten i husholdningenes gjeld.
Det er imidlertid ikke dette som har endret boligbransjen mest, mener Nordvik.
- Nedturen i dag er at mange unge meglere driver «auksjon på nettet». De sender bare sms i budrunder. Det er feil måte og feil strategi. Du må ringe og snakke med kundene også. Personlig kontakt er alltid viktig innenfor salg.
- Kan man lære seg salg?
- Mye kan læres, og det meste lærer du i praktis gjennom livet. Men det siste, naturtalent i form av at du er kreativ og så videre, ligger nok i genene og hvordan man er.
Les også: – Akademikere blir det etter hvert for mange av
– De var så redde for at jeg ikke skulle få det til. Jeg forsøkte å fortelle dem at det var mitt problem
Bjørn Kjos: – Mulighetene ligger der
Se også:
No comments:
Post a Comment