Valuta
- Sannsynligheten for valuta-overraskelser har vært høyere enn noen gang tidligere, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Mange nordmenn på ferie i utlandet har sett sine feriebudsjetter svinge usedvanlig mye denne sommeren; bare de siste to ukene er euroen blitt 30 øre billigere, og dollaren 20 øre dyrere.
Valutakurser finner du her.
- For norske turister i Europa har sannsynligheten for valuta-overraskelser vært høyere enn noen gang tidligere denne sommeren, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Gjeldskrise i Hellas, børskollaps i Kina, oljeprisfall og atomforhandlinger i Iran er bare noen av faktorene som påvirket verdens finansmarkeder, og den norske kronen, denne sommeren.
Mer ustabil enn under finanskrisen
Aldri før har den norske kronen svingt så mye mot euroen, ifølge Nordea Markets' beregninger.
- Denne sommeren ligger an til å bli den mest volatile av alle, selv om det kun har gått halve sommeren, understreker Saltvedt.
Volatiliteten i den norske kronen mot euroen er den høyeste som er målt for sommermånedene siden euroen ble innført i 1999, viser Nordea Markets' beregninger. Hverken finanskriseårene eller fjorårets oljepriskollaps førte til en mer ustabil kronekurs mot euroen. Nordea Markets har målt volatiliteten mellom euroen og kronen i de tre sommermånedene juni, juli og august siden euroen ble innført.
Saltvedt understreker at det i en rekke tilfeller har vært langt høyere volatilitet enn vi har sett denne sommeren, men at volatiliteten da har kommet utenom sommermånedene.
Spår roligere sommer
I de siste ukene har verdensmarkedene roet seg noe. Hellas har kommet nærmere en endelig avtale med kreditorene, forhandlingene med Iran nådde frem forrige uke, og kinesiske tiltak for å stagge børskollapsen har begynt å virke.
- Usikkerheten i valutamarkedet har blitt noe mindre på kort sikt. Fortsatt er Kina er det største usikkerhetsmomentet her. Myndighetene i landet må gjøre noe for å stoppe eller forhindre at aksjemarkedet skal gå bananas igjen, sier Saltvedt.
Hun mener Kina og oljeprisene er det viktigste å følge med på fremover.
- Jeg ser at oljeprisene dropper videre i dag. Det er særlig dette og Kina som blir det viktigste å se på fremover for kronekursen. Også er det jo fortsatt en del usikkerhet rundt Hellas-situasjonen, sier Saltvedt.
- Ferie skal man på uansett
Reiseselskapet Star Tour har hatt rekordsalg så langt i år, og opplever ikke noe pågang fra nordmenn som har fått ferien påvirket av valutasvningningene.
- Man er naturligvis opptatt av hva man kan få for pengene, og mange undersøker valutakurser før de reiser. Men vi merker lite til pågang fra reisende som har fått reisen påvirket av valutakursen. Nordmenn liker å reise, og ferie skal man på uansett, sier kommunikasjansvarlig i selskapet, Nora Aspengren.
Flere av Star Tours reiser er såkalte «all inclusive»-ferier der alt betales på forhånd, og som dermed ikke blir noe særlig påvirket av valutakursen.
Les også på DN.no:
1,7 mill. for leilighet uten eget bad
Talsperson: Hellas betaler 6,8 milliarder til kreditorene mandag
Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»
Se DNTV:
Tren deg sterk på fem minutter
No comments:
Post a Comment