Andre kvartal 2016 ble et av de mest aktive kvartalene for Kjell Inge Røkkes Aker noen sinne.
Det ble gjennomført en rekke store transaksjoner, noe Røkke og Akers aksjonærer er belønnet for i form av er verdistigning.
Aker skriver i sin kvartalsrapport at nettoverdiene i selskapene økte med fem milliarder kroner fra 19,7 milliarder til 24,7 milliarder i perioden.
I tillegg kommer 742 millioner kroner som ble delt ut i utbytte for 2015 i løpet av kvartalet.
Kjell Inge Røkke eier drøyt 68 prosent av Aker, slik at 3,4 milliarder av verdiøkningen «tilfaller» han og hans familie – pluss andelen av utbytte.
Opp 29 prosent
I prosent er oppgangen på 29 prosent, noe konsernsjef Øyvind Eriksen i børsmeldingen sier er den sterkeste kvartalsvise økningen siden 2006.
Nettoverdiene som Aker oppgir fremkommer som et resultat av børskurs for Akers aksjer i børsnoterte selskaper samt regnskapsførte verdier for de ikke-børsnoterte virksomhetene pluss/minus penger i banker, gjeld og andre forpliktelser og fordringer.
Her er noen transaksjoner som preget Aker i andre kvartal:
** Aker har inngått avtale om salg av Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy Seafood og er dermed helt ute av norsk fiskerivirksomhet.
** Aker inngikk avtale om en investering på 500 millioner kroner i offshorerederiet Solstad Offshore. Tidligere denne uken ble det kjent at Aker også har kjøpt gjeld i konkurrenten Rem Offshore som de ønsker skal fusjonere med Solstad Offshore.
** Det er inngått avtale om å fusjonere oljeselskapet Det norske og BP Norge. Som en del av avtalen kjøper Aker aksjer i det fusjonerte selskapet for et milliardbeløp fra BP.
** Aker har investert 50 millioner kroner i internett-selskapet Cxense.
Det er særlig eierandelen på 49,99 prosent i oljeselskapet Det norske som har bidratt til at Akers verdier økte så kraftig i andre kvartal.
Akers andel av Det norske økte med fire milliarder kroner i børsverdi i løpet av kvartalet. Mye av denne økningen kom etter at fusjonen med BP Norge ble kjent.
Fusjonen er blant annet ment å bidra til at den fusjonerte enheten for en sterk finansiell stilling slik at selskapet allerede for fjerde kvartal i år kan betale ut utbytte til aksjonærene.
Snart skal transaksjonene betales
Oppgjør for salg av eiendommer bidrar til at Aker i løpet av andre kvartal økte kassebeholdningen sin til 3,8 milliarder kroner.
Men det er før mange av transaksjonene som ble annonsert i andre kvartal er gjennomført og betalt.
Her er noen av faktorene som vil føre til at milliardene og millionene går inn og ut av Akers bankkonti i tiden som kommer:
** Salget av fiskerivirksomheten vil gi omlag to milliarder inn på konto.
** Gjennomføringen av Det norskes fusjon med BP Norge vil føre til at 2,7 milliarder kroner forsvinner ut igjen.
** Gjennomføringen av avtalen om å bli ny hovedaksjonær i offshorerederiet Solstad Offshore krever nye utbetalinger på en halv milliard kroner.
I sum vil altså gjennomføringen av de tre transaksjonene tappe Akers bankkonti med netto 1,2 milliarder kroner, noe som tilsvarer økningen i andre kvartal.
Og selv om det har vært mye fokus på Akers oppkjøpsmuskler de siste månedene, er det ikke slik at selskapet er gjeldfritt. Langt derifra.
Aker har rentebærende gjeld på nesten 6,5 milliarder kroner, hvorav de første 500 millionene forfaller i 2017.
2017 er også året hvor avtalen med staten om deleierskap i Aker Solutions, Akastor og Kværner løper ut, noe som kan utløse nye investeringsforpliktelser for Aker.
No comments:
Post a Comment