Oppdrett
Den irske sjømatspesialisten David Potts trodde han hadde avtalt å kjøp tre tonn med norsk laks. Men da han kom til lakseslakteriet på Sør-Arnøy utenfor Bodø forstod han at han hadde blitt lurt.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Det hele startet for noen uker siden da David Potts, sjømatspesialist i det irske handelsselskapet Foro, begynte å lete etter en tilbyder av fersk laks på internett.
- Jeg fant en websiden til lakseslakteriet Salten N950. Nettsiden så veldig seriøs og profesjonell ut, så jeg tok kontakt med selskapet, forteller David Potts på telefon fra Irland.
Epostutvekslingen pågikk i rundt en uke og til slutt inngikk David Potts en avtale om å kjøpe tre tonn med laks fra selskapet.
- Jeg synes det var litt rart at prisen vi fikk oppgitt var så god, sier David Potts.
Falsk nettside
Det han ikke visste var at nettsiden han hadde funnet var falsk, og at personene han hadde avtalt laksekjøpet med ikke hadde noe med lakseslakteriet Salten N950, og oppdrettsselskapet Salten Aqua, å gjøre.
– Nettsiden var veldig forseggjort og profesjonelt laget. På mange måter var de nesten finere enn våre egne nettsider. De hadde til og med listet opp flere sertifiseringer enn det vi faktisk har, sier daglig leder Johan Edvard Andreassen ved Salten N950.
I slutten av forrige uke fikk han telefon fra en hyggelig irsk mann som ville komme og besøke slakteriet han hadde avtalt å kjøpe laks fra.
- Han (David Potts red. anm.) viste til mye korrespondanse som hadde blitt send mellom oss og ham og dette gjorde meg litt forvirret. Jeg kunne ikke huske å ha hatt en slik epostutveksling, sier Andreassen.
Fløy helt til Bodø
De to avtalte allikevel et møte og mandag denne uken tok David Potts flyet fra Irland til Norge. Ferden brakte ham helt til Bodø og ut til øya Sør-Arnøy i Gildeskål kommune, noen mil sørvest for Bodø.
– Jeg ønsket å besøke fabrikken for å undersøke hvordan produksjonen foregikk, sier David Potts.
Etter at de møttes tok det imidlertid ikke lang tid før begge parter forstod at det her var snakk om svindel.
- Jeg ble sint, både på min egen og fabrikkens vegne. Heldigvis hadde jeg ikke betalt for laksen ennå. Det største tapet er derfor knyttet til transportkostnader og den tiden jeg brukte på dette, sier Potts.
Vet ikke om andre offer
Med dagens markedspris på fersk laks ville tre tonn laks være verdt over 200.000 kroner. Johan Edvard Andreassen er glad for at svindelen ble avslørt i tide.
- Det hadde vært en katastrofe om han faktisk hadde betalt for laksen. Det er godt at vi fikk stoppet svindelen i tide. Men det er uansett veldig ubehagelig å bli utsatt for et slikt identitetsbedrageri, sier Andreassen.
Saken er nå anmeldt og politiet har ifølge Andreassen startet etterforskning. Foruten å bruke selskapets logo og profil har svindlerne oppgitt fiktive telefon- og organisasjonsnummer.
- Så vidt vi vet har ingen andre blitt offer for denne svindelen, men dette er fortsatt så nytt at vi må vente å se i tiden som kommer om andre har blitt berørt, sier Andreassen.
Har skjedd før
Til tross for at svindelen ble avslørt fikk fortsatt David Potts en omvisning på fabrikken og oppdrettsanlegget, og nå åpner han for at det kan komme en ny avtale på plass med det ekte lakseslakteriet.
- Vi håper å kunne gjører litt ekte forretninger, med den ekte fabrikken, sier David Potts.
Dette er ikke første gang norske lakseselskaper blir utsatt for denne typen svindel. Bransjeavisen iLaks.no meldte i September i fjor om at Fræna Seafood, Bravo Seafood, Gaia Seafood og Aqua Marin Farming hadde blitt utsatt for et svindelforsøk svært likt det som nå er avslørt.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
Asia i dag: Økt risiko for bankkrise
Monsterjakt verden over: Milliardgevinst på Oljefondet (DN+)
– Alt går over prisantydning
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.
No comments:
Post a Comment