Promotion med annonselenker
SISTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier det kan bli aktuelt å diskutere gjeninnføring av dødsstraff.
– Dødsstraff må diskuteres i parlamentet. I et demokratisk land er det en rettighet at alle krav vurderes, diskuteres og debatteres, sa Erdogan da han talte til støttespillere i Istanbul lørdag. En slik debatt må gjennomføres i parlamentet, og Erdogan sier det ikke vil være nødvendig å «få tillatelse til det fra noen».
Da Tyrkias statsminister Binali Yildirim talte til demonstranter i Ankara som krever dødsstraff for kuppmakerne, svarte han «det er notert».
«Vi vil ha dødsstraff!» ropte folkemengden som demonstrerte mot kuppforsøket utenfor nasjonalforsamlingen lørdag kveld.
– Det nødvendige kommer til å bli gjort, sa Yildirim og ba demonstrantene fortsette å demonstrere for demokrati utover kvelden.
Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2004. På spørsmål om Tyrkia vil gjeninnføre dødsstraff i møtet med kuppforsøket, svarte statsminister Binali Yildirim ifølge The Guardian at myndighetene må vurdere om den tyrkiske grunnloven skal endres.
Amatørmessig
Det tok bare regjeringen noen timer å slå ned på kuppmakerne. Den nasjonale etterretningstjenesten fastslo lørdag ettermiddag at aksjonen mot den opprørske gruppen i militæret, så å si var fullført.
Flere ting tyder på at forsøket natt til lørdag var mindre profesjonelt enn ved tidligere kupp i Tyrkia, påpeker professor Dietrich Jung ved Center for Midtøsten-studier på Syddansk Universiitet.
– Sammenlignet med tidligere kupp var det amatørmessig. Det var ikke et velvalgt tidspunkt, sier han og viser til at USA og andre NATO-medlemmer bruker Tyrkia som base for luftkrigen mot IS.
Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, er enig.
I og med at det falt sammen i løpet av noe timer, virker det lite profesjonelt og mindre gjennomført enn tidligere kupp, sier han til Aftenposten.
– De fleste kupp finner sted når regjeringen er utenlands, eller når man har en fornemmelse av at staten er svak. Det kan man ikke si i dette tilfellet, sier Jung til nyhetsbyrået Ritzau.
Kampen mot terror
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever at USA utleverer predikanten Fethullah Gülen, som anklages for å stå bak kuppforsøket.
Gülen bor i selvpålagt eksil i Pennsylvania, og USAs utenriksminister John Kerry sier utleveringsbegjæringen skal vurderes.
I en TV-sendt tale lørdag kveld sier Erdogan at Tyrkia aldri har avvist en slik begjæring fra USA når det gjelder såkalte «terrorister». Han viste også til at Tyrkia spiller en viktig rolle sammen med USA i kampen mot terror.
– Jeg sier at hvis vi er strategiske partnere, da bør du innfri forespørselen vår, sier Erdogan.
Han har i lang tid kalt Gülen for terrorist, men i mai ble predikantens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet offisielt satt på myndighetenes terrorliste. Kerry påpeker at Tyrkia vil være nødt til å bevise at Gulen har gjort noe galt dersom USA skal kunne utlevere ham.
Erdogan var tidlig ute med å anklage erkerivalen Gülen for å stå bak kuppforsøket, men det avviser predikanten, som har fordømt de militære som prøvde å gripe makten natt til lørdag.
Erdogan har i lang tid anklaget sin tidligere alliert Gülen for å prøve å velte regjeringen. USA har så langt ikke blitt overbevist av eventuelle bevis som tyrkerne har presentert.
– General Erdal Öztürk, kommandør i Den tredje hær, er blitt pågrepet, sier en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.
Tidligere forsvarsattaché
En av militærtoppene som er pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i det mislykkede kuppet i Tyrkia, var tidligere militærattaché til Israel, ifølge flere medier.
Den israelske avisa Haaretz viderebringer opplysninger fra tyrkiske medier om en av to høytstående tyrkiske generaler som skal ha ledet kuppforsøket.
Det dreier seg om Akin Öztürk, som inntil i fjor var sjef i det tyrkiske flyvåpenet og i dag sitter i Tyrkias øverste militærråd. Haaretz skriver at Öztürk var Tyrkias militærattaché i Tel Aviv mellom 1998 og 2000.
Ifølge tyrkiske medier er 64-åringen nå pågrepet, mistenkt for å ha stått i spissen for forsøket på å styrte regjeringen.
Merkel fordømmer
Tysklands statsminister Angela Merkel fordømmer på det sterkeste det mislykkede kuppet i Tyrkia. Samtidig ber hun om at kuppmakerne gis rettssikkerhet.
– Det er tragisk at så mange mennesker betalte med sine liv for dette kuppet. Blodsutgytelsen i Tyrkia må ta en slutt nå, sier Merkel.
– Stridsvogner i gatene og luftangrep mot ens eget folk er en urett, tilføyer hun.
Samtidig ber statsministeren innstendig om at «de ansvarlige for de tragiske hendelsene i går kveld må behandles i tråd med rettsstaten».
Krigsskip retunert
En klikk i hæren sto bak kuppforsøket, og de fikk en velfortjent respons fra det tyrkiske folket, heter det i en uttalelse fra Tyrkias ambassade i Oslo.
– Situasjonen som utspant seg i Tyrkia, var et kuppforsøk for å kaste den demokratisk valgte regjeringen. Dette forsøket ble stanset av en forent og solidarisk tyrkisk befolkning. Vår president og regjering har makten, fastslår ambassaden i uttalelsen.
– De væpnede tyrkiske styrkene var ikke involvert i kuppforsøket i det hele tatt. Det ble gjennomført av en klikk innen hæren, og de fikk en velfortjent respons fra vår nasjon, heter det videre.
Fem krigsfartøyer som angivelig seilte ut under kuppforsøket i Tyrkia, har returnert til den tyrkiske flåtebasen Golcuk, skriver det statlige nyhetsbyrået Anadolu.
Det opplyses ikke om sjefen for den tyrkiske marinen, Veysel Kosele, var ombord på ett av skipene. Det er ukjent hvor han har befunnet seg siden kuppforsøket
USA kaller inn til møte
USAs president Barack Obama har kalt inn til møte i sitt nasjonale sikkerhetsråd i kjølvannet av militærets kuppforsøk i Tyrkia.
– Presidenten kommer til å holde møtet med sitt nasjonale sikkerhets- og utenrikspolitiske team for å oppdatere ham om situasjonen i Tyrkia, sier Det hvite hus i en uttalelse.
USA har foreløpig sluttet å bruke flybasen Incirlik i Tyrkia som utgangspunkt for luftangrep mot IS etter at lokale myndigheter stengte basen.
– Den tyrkiske regjeringen har stengt luftrommet for militærfly, og som et resultat er flyoperasjonene fra Incirlik flybase innstilt, sier Pentagon-talsmann Peter Cook.
USA samarbeider med NATO-allierte Tyrkia for å få gjenopptatt flygningene fra Incirlik, som spiller en sentral rolle i luftkrigen mot IS i nabolandene Syria og Irak.
Lørdag ettermiddag opplyste USAs konsulat sør i landet at myndighetene har kuttet strømmen og stengt av flybasen Incirlik i Tyrkia.
– Vennligst unngå flybasen inntil normale operasjoner er gjenopprettet, heter det i en melding på nettsidene til konsulatet i byen Adana.
Incirlik brukes av den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak. En rekke land, deriblant Tyrkia, har soldater ved basen.
Utfører detaljsøk
Ifølge nyhetsbyrået skal politiets antiterrorstyrker utføre detaljsøk ved militærets hovedbase i Ankara.
Flere av de pågrepne kuppmakerne skal ha forklart i avhør at de trodde de var en del av en militærøvelse, skriver avisen Hurriyet.
Statsminister Binali Yildirim sier at nesten 3.000 militære er pågrepet for å ha tatt del i kuppforsøket.
Tyrkisk militærhelikopter landet i Hellas
Sju av dem som var om bord, hadde militæruniform, og gresk politi mener alle åtte var involvert i kuppforsøket mot Erdogan-regjeringen. Alle ble arrestert for ulovlig å ha tatt seg inn i Hellas.
Black Hawk-helikopteret landet etter å ha sendt et nødsignal til tårnet ved flyplassen i Alexandropoulos i Nord-Hellas.
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier at Tyrkia krever de åtte utlevert, ifølge TV-kanalen NTV.
Marinesjef skal være tatt som gissel
En opposisjonell gruppe skal ha tatt kontroll over en fregatt ved den tyrkiske flåtebasen Golcuk og angivelig tatt sjefen for den tyrkiske marinen som gissel.
Det er Reuters som melder at gruppa har okkupert marinefartøyet, med henvisning til en høytstående gresk militærkilde.
– Situasjonen er under full kontroll, sa Yildirim utenfor sitt kontor, med justisministeren, innenriksministeren og hærsjefen ved sin side.
– Jeg vil gjerne si takk til alle dem som kjempet heroisk mot kuppmakerne. De martyrer som døde i natt, vil aldri bli glemt, sier han ifølge CNN Turk. Han lovet samtidig at kuppmakerne vil bli hardt straffet.
Ifølge Yildirim ble 161 mennesker drept under kuppforsøket. Dermed er dødstallet steget til 265, når man regner med de 104 kuppmakerne som er drept.
Tidligere er det meldt at 194 mennesker ble drept, hvorav 90 var sivile motstandere av kuppet, politifolk og to offiserer.
Rundt 1000 mennesker skal være såret. Cirka 1500 medlemmer av landets væpnede styrker er pågrepet, melder nyhetsbyrået Anadolu. Fem generaler og 29 oberster er avsatt.
Norske Erdogan i Istanbul til Nettavisen: – Føler meg utrygg
Kaotisk
Arrestasjonene er gjennomført over hele landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået.
De fleste av de drepte er sivile, men nyhetsbyrået Anadolu melder at 17 politifolk er drept i hovedstaden Ankara.
En tjenestemann som snakker mot løfte om anonymitet, sier minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar på den asiatiske siden av Bosporos-stredet i Istanbul.
Ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne er 1000 mennesker skadet i Ankara og Istanbul.
- 800 personer i Ankara og 200 personer i Istanbul er sendt til sykehus med skader, skriver presidenten i tyrkiske Røde Halvmåne på Twitter.
I morgentimene er situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia. Kampfly har angrepet stridsvogner som kuppmakerne hadde plassert ut ved presidentpalasset i hovedstaden. Det meldes om sporadisk skyting både i Istanbul og i Ankara.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Erdogan talte
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan landet i natt i Istanbul og forsikret at kuppforsøket i landet er mislykket. Men fortsatt råder det kaos og uro i millionbyen og i hovedstaden Ankara.
Erdogan kom til flyplassen natt til lørdag etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet. Flere tusen av hans tilhengere hadde da møtt opp på flyplassen for å vise sin støtte.
- De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sa Erdogan til TV-kanalen NTV. Han lovte at Tyrkia ikke skal styres av de væpnede styrkene. Fortsatt er likevel mye uavklart etter kuppforsøket i landet.
Les også: UD fraråder alle å dra til Tyrkia
(Artikkelen fortsetter under)
Selv etter at både landets statsminister Binali Yildirim og etterretningstjenesten tidligere på kvelden ga forsikringer om at kuppet stort sett er under kontroll, kom det meldinger om flere eksplosjoner ved parlamentet i Ankara.
Samtidig ble det meldt soldater har tatt seg inn i bygningen til CNN Turk i Ankara, men der er kontrollen gjenopprettet.
Berget og i sikkerhet
Tyrkiske sikkerhetsstyrker reddet tidlig lørdag generalstabssjefen som var tatt som gissel av kuppmakerne på en militærbase utenfor hovedstaden.
General Hulusi Akar ble reddet i en operasjon mot flybasen Akinci, nordvest for Ankara, og fløyet i sikkerhet.
Det var tidligere meldt at han ble tatt som gissel av kuppmakerne sent fredag kveld.
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!
No comments:
Post a Comment