Telenor velger ikke å delta i neste runde i kampen om sårt tiltrengt spektrum for konsernets indiske virksomhet.
Selskapet har selv gitt uttrykk for at mer spektrum – frekvenser – er en nødvendighet for at butikken i India skal gå rundt på sikt. Det ser dermed ut til at Telenor kan være et skritt nærmere å legge inn årene i landet.
En del av virksomheten som Telenor har bekreftet at de ønsker solgt, er eierandelen i Vimpelcom.
Denne har forårsaket hodebry for Telenor i en årrekke, grunnet kamp om eierskap, blandede resultater og investeringsbehov og nå sist den mye omtalte korrupsjonssaken.
I sakens anledning var det lite nytt tirsdag.
– Vi har gjort det klart at vi har besluttet at vi ønsker å gå ut av Vimpelcom, og vi har plukket en finansiell rådgiver, JP Morgan. Nå ser vi på hvordan dette kan gjøres på en strukturmessig best måte og en tidsmessig best måte. Men hvordan og når vil jeg ikke kommentere på, sier Sigve Brekke.
Konsernsjefen har tidligere gitt uttrykk for at Vimpelcom-aksjene har vært tungsolgte, all den tid selskapet har vært under korrupsjonsetterforskning. Det har imidlertid vært bevegelse i denne prosessen, uten at Brekke vil si om dette har bedret forretningsklimaet.
– Jeg vil ikke gi noe spesifikt svar på det. Vi ser på helheten, og gjennom dette på når det rette tidsvinduet er og hva som er den rette strukturen.
Telenor eier 580,6 millioner aksjer i Vimpelcom, tilsvarende en eierandel på 33 prosent.
I og med at aksjeposten er til salgs, justerer Telenor dens verdi i sine bøker etter markedsverdien på aksjene. Dette ga en nedskrivning på 2,5 milliarder kroner i andre kvartal.
Konsernsjef Sigve Brekke ønsket ikke til å bidra til spekulasjoner rundt dette i forbindelse med presentasjonen av resultatene for andre kvartal, men han bekrefter at de vurderer alternativer.
– Jeg vil ikke bruke noe sånt uttrykk. Vi fortsetter å søke en langsiktig løsning i India. Denne løsningen har vi ikke funnet ennå, men samtidig er vi veldig fokusert på å ikke investere dersom vi ikke klarer å få skikkelig avkastning på pengene. Derfor sier vi nei til den auksjonen som kommer nå, sier Brekke til E24.
– I mellomtiden er vi fokusert på å ta markedsandeler og på vekst i businessen.
Ikke konkurransedyktige på sikt
Telenor tilbyr i dag 2G mobiltelefonitjenester i seks regioner i India. 2G er andre generasjons mobiltelefoni som først og fremst er basert på taletelefoni og små overføringer som SMS.
– Akkurat nå ser vi at vi greier å ta markedsandeler. På litt lengre sikt vil vi ikke være konkurransedyktige i datasegmentet, men der vi opererer, er dataetterspørselen forholdsvis lav, sier Brekke.
Enn så lenge er altså manglende utberedelse og bruk av 4G-smarttelefoner i India med på å holde fortsatt liv i Telenors indiske virksomhet.
Tildelinger i den kommende auksjonen, som Telenor venter vil finne sted i september, kunne bøtet på selskapets behov. Men Telenor mener at den indikerte prisingen i denne runden er for høy til å basere noen fornuftig forretningsplan på.
– Alle muligheter åpne
– I India kommer noe av spektrumet på auksjon, men det er også sånn at man kan kjøpe noe direkte fra operatører som sitter med spektrum de ønsker å selge. Det er en mulighet, sier Brekke.
– Vil dette kunne bli rimeligere enn på en auksjon?
– Det avhenger av forhandlingene med dem som sitter på spektrumet. Alle muligheter holdes åpne, så får vi se hvilken løsning vi ender på til slutt.
Han ønsker for øvrig ikke å være konkret på hva som ligger i «alternativer», og han vil ikke skissere noen tidsplan.
Markedet ser ut til å ønske seg et salg av eiendelene i India, og nasjonale medier har i flere runder meldt om interesse for disse. Spørsmålet er hvor mange av milliardene Telenor har investert i India som eventuelt kan «reddes»:
E24 fikk tidligere i år opplyst selskapet, inkludert tap på driften og investeringer inkludert lisenser, har investert rundt 26 milliarder i India.
Dette inkluderer ikke godskrivning av fremtidige lisensutbetalinger knytte til det opprinnelige (omstridte) lisenskjøpet gjort av den tidligere lokale partneren, samt en bokført positiv skatteeffekt relatert til tap på garantier.
No comments:
Post a Comment