Statens pensjonsfond Norge, eller Folketrygdfondet om du vil, har lagt bak det de mener er et av de beste kvartalene i fondets historie.
Fondet økte med 11,5 milliarder kroner gjennom 2. kvartal og utgjorde 183,5 milliarder da juni gikk over til å bli juli, fremgår det av en pressemelding.
- Fortsatt god utvikling i finansmarkedene ga oss et rekordhøyt resultat i andre kvartal. Vi har hatt god avkastning både i aksje- og rentemarkedet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i pressemeldingen.
Fondets kapital plasseres i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.
Faktisk har Folketrygdfondet nå tjent så mye penger på aksjene, at de tvinges til å selge noen av dem.
Tjener mest på aksjer
Avkastningen på aksjer ble i 2. kvartal 9,1 prosent, mens renteinvesteringene fikk en avkastning på relativt beskjedne 2,7 prosent. Samlet ble avkastningen på 6,7 prosent.
I kvartalet fikk fondet en avkastning som var ørlite grann bedre enn den referanseporteføljen fondets administrasjon sammenlignes med.
De gode resultatene på aksjesiden gjør imidlertid at fondet får for mange aksjer.
Må selge aksjer
Finansdepartementet har fastsatt at 60 prosent av fondet skal være investert i aksjer, mens 40 prosent blir plassert i obligasjoner.
Men den gode avkastningen på aksjer gjør at verdien på aksjeplasseringene nå har oversteget den grensen som Finansdepartementet har satt.
Og da må fondet selge seg ut, og kjøpe seg opp i obligasjoner – som de altså ikke tjener like mye på.
«Når aksjer og obligasjoner har hatt ulik avkastning over tid, må det derfor gjennomføres såkalt tilbakevekting. Som følge av oppgangen i aksjemarkedet, ble det i andre kvartal i år gjennomført slik tilbakevekting fra aksjer til obligasjoner i Statens pensjonsfond Norge for til sammen 3,9 milliarder kroner,» heter det i pressemeldingen fra Folketrygdfondet.
Med andre ord har Folketrygdfondet solgt aksjer som har steget i kurs delvis på grunn av det lave rentenivået, for å kjøpe obligasjoner som gir lav løpende avkastning og har begrenset mulighet for kursstigning, på grunn av det samme lave rentenivået.
No comments:
Post a Comment