Oljefondet fikk en avkastning på 3,3 prosent i andre kvartal, hvilket er 0,1 prosentpoeng lavere enn den referanseindeksen fondets administrasjon sammenligner seg med.
Det var aksjesiden av forvaltningen som gjorde det best med en avkastning på 4,0 prosent.
Samlet sett tjente fondet – som formelt heter Statens pensjonsfond utland – 192 milliarder kroner på de tre månedene fra april til juni.
Tjente på kriserenter
Fondets regnskaper pyntes av at eurosonens økonomi har mistet farten.
Frykt for deflasjon og varig lav eller ingen økonomisk vekst har sendt europeiske statsrenter langt ned, noe som innebærer at kursene på statsobligasjoner i de europeiske landene har steget. Fondet kan vise til en avkastning i rentemarkedet på 2,0 prosent i kvartalet.
- Aksjemarkedene har gått opp i andre kvartal, og fremvoksende markeder har sett den beste avkastningen. Markedene er tilført mye likviditet, og det har drevet aktivaprisene oppover. Vi har observert mindre volatilitet i markedene, men vi må være forberedt på svingninger i fondets verdi fremover, sier Oljefond-sjefen Yngve Slyngstad i en pressemelding.
En avkastning på 3,3 prosent i ett kvartal er mye, særlig med dagens lave rentenivå.
Tallstørrelsen blir mer imponerende når avkastningen omregnes til kroner.
Over 60 milliarder i måneden
Ifølge Oljefondets pressemelding tilsvarer avkastningen hele 192 milliarder kroner i 2. kvartal – over 60 milliarder i måneden.
Fondets kapital er også økt som følge av at kronekursen svekket seg gjennom kvartal. Det økte verdien av fondet med 132 milliarder kroner.
Politikernes sparing av oljeinntektene fra sokkelen holder seg på et historisk sett ganske labert nivå.
Mens fondet i gjennomsnitt er blitt tilført 63 milliarder kroner fra de ulike finansministrene de siste årene, klarte Siv Jensen «bare» å skrape sammen 44 milliarder til overføring til fondet i andre kvartal.
5,5 billioner
Ved inngangen til andre halvår 2014 var fondet totalt på 5.478 milliarder kroner.
Av dette var 61,3 prosent investert i aksjer, mens 37,6 prosent var investert i rentepapirer. 1,2 prosent var investert i eiendom.
Oljefondets folk har klart å regne seg frem til at investeringene i fast eiendom fikk en avkastning på 3,0 prosent.
Men tiden med gode resultater for Oljefondet kan være over.
- Vi kan ikke forvente at disse gode resultatene kan fortsette, sa Slyngstad da han presenterte tallene.
Han viste da til at Oljefondet siden oppstarten i 2008 frem til nå har oppnådd en samlet avkastning på 2.069 milliarder kroner.
Til sammenligning er politikernes samlede innskudd gjennom årene nå oppe i 3.389 milliarder kroner.
No comments:
Post a Comment