- Markedet er veldig følsomt overfor det som skjer i Ukraina og Irak, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til E24.
Søndag formiddag ble det kjent at russiske separatister hadde skutt ned et ukrainsk jagerfly.
Saltvedt forklarer at både olje- og gassprisene reagerer når det hardner til i
Øst-Europa.
Hun forteller at oljeprisen steg fra rundt 102 til 103,53 dollar fatet fredag ettermiddag, da uroen i Ukraina tiltok igjen.
- Jeg tror dette kan dra opp oljeprisene mandag morgen, sier hun, og legger til:.
- Det blir en humpete vei fremover. Risikopremien skrur seg av og på etter hvert som det hardner til i Ukraina og Irak.
Stiger etter oljefall
Oljeprisen har den siste tiden falt som følge av svakere etterspørsel og relativt mye olje i markedet. Siste måneden har oljeprisen falt 3,4 prosent.
- Strengt tatt er det gassmarkedet som er mest utsatt, både på kort og lang sikt. Oljemarkedet er mer fleksibelt, sier Saltvedt.
Hun peker på at det hersker bekymring rundt de russiske gassforsendelsene til Europa. Halvparten av EUs Russland-import går via rør i Ukraina.
- Det er en del av Ukraina som er helt avhengig av russisk gass, mens Ukraina på sin side har truet med å stenge gassleveransene som går gjennom landet, forklarer Saltvedt.
Kan gi nedgang
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror i første omgang at dette vil bli en lokal konflikt som ikke sprer seg utover i markedene.
- Når det er sagt så vi det brede effekten nedskytingen av Malaysia Airlines hadde på markedet, så vi utelukker ikke at konflikten kan gi nedgang i markedet ved en eskalering, sier Jullum til E24.
Han legger til at både Russland og EU er tjent med å finne en fredelig løsning på konflikten på grunn av energisamarbeidet mellom de to partene.
- Dersom det bryter ut en handelskrig i Europa er det Russland som i første omgang vil merke dette mest. Russland er mye mer avhengige av EU enn EU er av Russland. Likevel vil også EU ha noe å tape dersom gasstilførselen fra Russland stopper opp, sier Jullum.
Han tror at dersom EU lanserer nye sanksjoner vil det bli en tøff avgjørelse for Russland om de også skal trappe opp eller kaste inn håndkleet.
- I første runde ser vi også at det er lakseselskapene dette går hardest utover, men jeg er overbevist om at laksen vil finne nye markeder, så økte sanksjoner vil ikke bli noen katastrofe for dem. Ei heller for Norges økonomi.
Jullum mener det som kan påvirke Norge er om Russland stenger av gassen til EU.
- Om dette skjer vil mange kanskje snu seg mot Norge for å få den gassen som trengs, og dette kan absolutt få mye å si for norsk økonomi, sier sjeføkonomen til E24.
No comments:
Post a Comment