Årets arbeidsmarkedsundersøkelse fra Teknologiporten viser at det er en nedgang i antall studenter fra NTNU som i 2014 signerte en jobbavtale før de avsluttet studiet. Likedan rapporterer årets avgangselever om færre jobbtilbud enn fjorårets kull.
Teknologiporten – som er NTNUs organisasjon for å holde kontakten mellom studenter og næringslivet – utfører hvert år en undersøkelse som kartlegger arbeidsmarkedet for sivilingeniørstudentene.
Selv om det er en nedgang i antall studenter som sikrer seg jobb før studieslutt, er det fortsatt all grunn til å kalle studentene for attraktive.
Hele 74,4 prosent av årets avgangselever hadde signert kontrakt med arbeidsgiver da de gikk ut av skolen. I fjor hadde 78,7 prosent av studentene en arbeidskontrakt ved studieslutt.
I undersøkelsen rapporterer studentene at de har i gjennomsnitt har fått 1,3 jobbtilbud, en nedgang fra 1,4 jobbtilbud i fjor.
Nedgang i olje
Leder i Teknologiporten Ragnhild Brekke tror noe av nedgangen skyldes variasjoner i markedet, spesielt i olje- og gassnæringen.
– De typiske karbonbaserte bedriftene har ikke vært like pågående denne våren, i motsetning til bedrifter fra andre bransjer som har brukt mer midler på rekruttering. Dette kommer sannsynligvis av en viss utflating av bransjens investeringsvilje de siste kvartalene, uttaler Brekke i en pressemelding.
Hun rapporterer at skolen er fullbooket med bedriftspresentasjoner denne høsten. Og det er nesten bare privat næringsliv som beiler.
– Vi opplever lite rekrutteringsaktivitet fra kommunale og statlige virksomheter, noe som kan medføre at studentene ikke har like stor innsikt i mulighetene innenfor offentlig sektor, sier Brekke.
Bare en prosent av årets avgangsstudenter endte på undersøkelsestidspunktet opp med jobb i kommunal sektor. 11 prosent av studentene fikk seg jobb i staten. Resten gikk ut i privat sektor.
Gode karakterer = flere tilbud
Arbeidsmarkedsundersøkelsen er gjennomført blant 1.750 sivilingeniørstudenter, hvorav 281 var avgangselever.
Undersøkelsen viser at de med aller best karakterer også er de mest attraktive for arbeidsgiveren.
Studenter med snittkarakter mellom A og B får rundt 50 prosent flere jobbtilbud enn studenter med karakter mellom C og D.
De beste studentene fikk i snitt 1,52 jobbtilbud hver.
Ikke uventet kan de beste studentene – med flest jobbtilbud – også notere seg med den beste startlønnen.
Studenter med karakter mellom A og B fikk en startlønn på 512.000 kroner i snitt, mens de svakeste studentene fikk en startlønn på 501.000 kroner.
Forskjellen mellom de beste og de dårligste var da på 11.000 kroner, noe som er langt mindre enn i fjor da forskjellen på topp og bunn var på 50.000 kroner.
No comments:
Post a Comment