1,5 prosent.
Det er styringsrenten før Norges Bank offentliggjør rentenivået de neste tre månedene i 10-tiden torsdag.
1,5 prosent er nivået den bør ligge på også etter dagens kunngjøring, mener E24s ekspertpanel.
E24s Renteråd, som består av fire av de fremste økonomene i Norge, er nemlig ikke i tvil: Sentralbanksjef Øystein Olsen bør ikke røre renten nå.
Grafikk: Se hva ekspertene mener om renten
Ingen av medlemmene i rådet tror sentralbanksjefen vil endre renten nå.
Dermed knyttes det mer spenning til hvordan sentralbanken tegner rentebanen – sentralbankens forventede renteutvikling de neste tre årene.
En lavere rentebane antyder at det vil gå lengre tid før styringsrenten heves. En høyere rentebane indikerer snarligere renteheving.
Den nåværende rentebanen indikerer første renteheving først ved inngangen til 2016.
Det er to faktorer som trolig blir heftig debattert under torsdagens renteavsløring:
- Lavere oljeinvesteringer
- Svak vekst hos våre handelspartnere og lave utenlandske renter
- Jeg mener at Norges Bank bør holde renten uendret og ikke endre rentebanen nevneverdig fra sist, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management til E24.
Chen mener at sentralbanken gjerne kan varsle renteheving noe tidligere enn 2016. Han tror imidlertid sentralbanken har andre planer.
- Jeg tror Norges Bank kommer til å nedjustere rentebanen noe litt lengre ut og kanskje opprettholde en viss sannsynlighet for rentekutt for å ha en dør åpen dersom kronen skulle styrke seg mer enn forventet, sier han.
- Vær forutsigbar
Kari Due-Andresen, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, mener Norges Bank bør være «så forutsigbar som mulig».
- Den nye rentebanen burde ende lavere enn den forrige, gitt utsikter til lavere økonomisk vekst fremover enn Norges Bank har antatt, sier Due-Andresen til E24.
- Samtidig er nok sentralbanken bekymret for kredittveksten til husholdningene, noe jeg tror begrenser hvor mye rentebanen senkes, sier hun.
Rentebanen bør jekkes opp
Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb mener aktiviteten i fastlandsøkonomien har vært god, til tross for den kraftige oppbremsingen i oljesektoren. I tillegg peker hun på at prisveksten har vært over Norges Banks prognose.
- Rentebanen bør dermed oppjusteres, noe som vil signalisere en uendret styringsrente ut året. Det mellomlange rentesynet bør holdes uendret, noe som indikerer en første renteøkning rundt midten av 2016, sier Blomgren.
Mørkt Europa
Det har gått tråere i eurosonen gjennom sommeren. Den skjøre veksten man så inn i, og utover, året, er borte.
Særlig er det den labre prisveksten i eurosonen som er den store hodepinen, og som har medført at Den europeiske sentralbanken innførte tunge finanspolitiske tiltak i flere doser.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener det aller viktigste er utviklingen i eurosonens tre største økonomier, Tyskland, Frankrike og Italia. Landene står for om lag to tredeler av den totale verdiskapningen i eurosonen.
- Tyskland har passert konjunkturtoppen, mens Italia og Frankrike er på randen av en ny resesjon, uten troverdige planer for å reformere sine syklige økonomier, sier Andreassen til E24.
- I dag er det fullstendig urealistisk å tro på noe annet enn stagnasjon for euro-landene, selv med null i rente i mange år fremover, legger han til.
Begrenser hevingsrommet
Også sjefanalytiker Blomgren tror sentralbanken vil vektlegge det mørkere vekstbildet i utlandet.
- Selv om den norske kronen er svakere enn Norges Bank har sett for seg, har sentralbanken tidligere vist at den legger stor vekt på den utenlandske pengepolitikken, sier Blomgren.
- Lavere renteforventninger i utlandet vil derfor ytterligere begrense rommet for norsk renteheving, sier sjefstrategen.
No comments:
Post a Comment