Tuesday, July 12, 2016

Powerful DNB fall: – Foreigners sell – E24

DNB slapp tirsdag kvartalstall som var noe lavere enn det analytikerne hadde spådd i forkant.

Det skyldes blant annet økte nedskrivninger på lån og garantier gitt til oljerelaterte bedrifter. DNBs konsernsjef Rune Bjerke holder på prognosen om at totale nedskrivninger på lånene DNB har gitt vil ligge «under 18 milliarder» for 2016, 2017 og 2018, men at en større del vil komme i år enn de 6 milliardene man forventet:

– Slik det ser ut nå er det imidlertid sannsynlig at tallet blir over dette nivået fordi en del av tapene knyttet til oljenedturen kommer tidligere enn vi trodde, sa Bjerke.

Da Oslo Børs åpnet begynte DNB aksjen å falle med 4,5 prosent. Deretter ble det bare verre. På under en halvtime hadde fallet økt til 8,5 prosent på det meste, før aksjen etter hvert hentet seg inn rundt et halvt poeng.

Morgan og Merrill topper salgslisten

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet mener fallet er overraskende kraftig, gitt tallene DNB la frem. Aksjen er også den desidert mest omsatte. 

Nordnet Tom Hauglund Investeringsøkonom
Nordnet Tom Hauglund Investeringsøkonom

Han mener fordelingen i handelen indikerer at det er utlendinger som nå selger aksjen.

– Utlendingene selger. Det er klassisk at når utenlandske hedgefond og investorer ser svakere tall, så kaster de seg over selg-knappen, sier Hauglund.

Han mener utlendingene trolig har brukt DNB-aksjen i et større investeringsspill for europeiske finansaksjer:

– Jeg tror utlendingene bruker DNB som funding-aksje. De går long på europeiske bankaksjer og bruker nå DNB-aksjen til å finansiere seg, sier Hauglund.

Like etter klokken 11:00 tirsdag viser statistikken fra Oslo Børs at Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Barclays Capital, UBS, JP Morgan og Credit Suisse har nettosolgt DNB-aksjer for drøye 350 millioner kroner.

Av meglerhus som har nettokjøp troner DNB Markets, Nordea, Nordnet, Netfonds og Pareto på topp.

 <p><b>UTLENDINGENE  SELGER:</b> Denne illustrasjonen viser  hvilke meglerhus som har vært netto  kjøpere (til venstre) og netto selgere (til  høyre) i DNB-aksjen frem til lunsjtider  tirsdag, på vegne av seg selv eller kunder.  Den desidert største nettoselgeren er Morgan  Stanley, etterfulgt av Nordnet, UBS og Merrill  Lynch.</p>

UTLENDINGENE SELGER: Denne illustrasjonen viser hvilke meglerhus som har vært netto kjøpere (til venstre) og netto selgere (til høyre) i DNB-aksjen frem til lunsjtider tirsdag, på vegne av seg selv eller kunder. Den desidert største nettoselgeren er Morgan Stanley, etterfulgt av Nordnet, UBS og Merrill Lynch.

– Vanskelig klima for europeiske banker

Etter at DNB-tallene kom sendte Pareto Securities ut en oppdatering der de beskriver resultatene som «noe svakere» enn ventet. De viser til at bankens resultat før lånetap, og justert for salget av aksjene i Visa Europe, var fire prosent lavere enn de hadde ventet.

– Lånetapene i kvartalet var høyere enn både vårt og konsensusanslaget. Banken guider nå på totale lånetap på 18 milliarder over de neste tre årene. Selv om dette er noe høyere enn tidligere kommunisert, er det generelt på linje med både konsensus og våre estimater (…) Med unntak av dette punktet har banken opprettholdt all sin finansielle guiding for 2016-2018, skriver Pareto.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i meglerhuset mener det er viktig å få frem at europeiske bankaksjer jevnt over sliter om dagen, blant annet på grunn av usikkerheten rundt gjeldssituasjonen i eurosonen og hva bankene sitter på i balansen.

– DNB er solid drevet og en sterk kandidat i finanssektoren. Norske og nordiske banker er godt kapitalisert, men når man ser at aksjene til store europeiske banker selges til de nivåene vi nå ser, så er det et ekstra vanskelig klima å komme med dårligere tall i, sier Strøm om DNB-aksjens fall.

Han sier at han derfor ikke er overrasket over at DNB-aksjen faller såpass markant, siden banken nå har kommet med flere svar om tapene på oljelånene. Strøm trekker frem at DNB nå handles til en pris/bok (markedsverdi mot bokførte verdier) på 0,9.

– Hvis man har tro på estimatene (for DNBs resultater fremover, journ.anm.) ser jo dette billig ut. Nå prises DNB til under bokførte verdier, og bokførte verdier i en bank er jo enkelt sagt penger, sier Strøm.

Europeiske bankaksjer på billigsalg

Investeringsøkonomen i Pareto peker på at bildet er enda mer dramatisk for andre europeiske banker.

Deutsche Bank omsettes nå til en pris/bok på 0,26, Société Générale til 0,39 og Barclays 0,45. Aksjekursen er altså godt under halvparten av de verdiene som er bokført i selskapet.

Det er ikke bare den usikre situasjonen i eurosonen og gjeldsnivåene som rammer europeiske banker for tiden. Det gjør også britenes beslutning om å trekke seg ut av EU.

Bloomberg skriver at Deutsche Bank må grave frem opp til 2,5 milliarder euro i frisk kapital frem til utgangen av 2019 for å innfri myndighetskrav til reservekapital.

Dette har blitt en enda vanskeligere oppgave etter brexit-avstemningen fordi det trolig vil føre til enda strammere inntekter for finansindustrien fremover, skriver én av nyhetsbyråets spaltister.

Pareto skriver i rapporten sin at de forventer å gjøre mindre endringer i sine estimater etter DNBs tallslipp, og at de foreløpig har en Kjøp-anbefaling med kursmål 140 kroner. DNB ble ved lunsjtider handlet til snaue 94 kroner.

No comments:

Post a Comment