Det ble en slapp dag på Wall Street for de tyngste børsindeksene.
** Dow Jones falt 0,06 prosent til 18.526,14 poeng.
** Nasdaq Composite steg 0,15 prosent til en ny rekordnotering på 5.283,93 poeng.
** Nasdaq 100 steg 0,05 prosent til 4.831,86 poeng.
** S & P 500 falt 0,01 prosent til 2.186,16, og var dermed tilnærmet uendret.
To timers prat uten nevneverdig markedsrespons
Én time før stengetid på Wall Street var Apple-sjef Tim Cook ferdig med å presentere IT-selskapets seneste nyvinninger.
Den nye iPhone 7 er blant annet støv- og vannresistent, finnes i flere farger og har to timer lengre batteritid enn forgjengeren.
Apple-klokken iWatch ble også snakket opp, mens iPad ble ikke med ett ord under den to timer lange presentasjonen.
Da Cook var ferdig med å skryte av selskapets nye produkter var investorene i tvil om sin begeistring for iPhone 7, og aksjen var like før klokken 21.00 ned 0,37 prosent.
Men så skjøt aksjen plutselig fart fra 107,200 dollar per aksje, og stengte inn til 108,370 dollar per aksje, som tilsvarer en oppgang på 0,62 prosent i løpet av handelsdagen onsdag.
To timer lengre batteritid var blant de store nyhetene som ble sluppet på tampen av presentasjonen, og oppgangen kan blant annet dreie seg om at smarttelefonutgavens irriterende lave batteritid er forbedret vesentlig.
«Super Mario»-rally
Da presentasjonen startet Cook raskt med å snakke om spillapplikasjonene i Apple-butikken, som nå teller 500.000 spill.
Et nytt spill for IOS fra Nintendo ble lansert. Den italienske rørleggeren Super Mario, kjent fra Nintendo-konsollene fra 80- og 90-tallet, blir tilgjengelig som spillapplikasjon i Apple Store.
Etter Pokémon-rallyet i sommer, vet investorene at nostalgiske spill kan drive inntektene til himmels, og nyheten om spillet med navnet «Super Mario Run» startet oppkjøpsiver av Nintendo-aksjen.
Aksjen steg hele 27,91 prosent, og gikk fra å koste 30 dollar per aksje til å koste over 36 dollar i løpet av minuttene Super Mario-sjefutvikler Shigeru Miyamoto i Nintendo fikk scenen i San Francisco for å snakke om spillet.
Markedet venter på rentesignaler
I desember 2015 satt den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen i Federal Reserve opp styringsrenten for første gang siden 2006.
Det førte til markant dollarstyrkelse og børsuro. Yellen varslet samtidig at renten skulle videre opp, men renteøkningen har latt vente på seg i 2016. Neste rentemøte er 20. september.
Markedet er noe i villrede om hva Yellen vil foreta seg ved neste korsvei, og dermed lite risikovillig. Den siste måneden har det kommet flere skuffende nøkkeltall som taler for at Yellen vil avvente renteøkningen.
Onsdag kveld la den amerikanske sentralbanken frem konjunkturrapporten «Beige Book». Rapporten er imøtesett med en viss spenning på Wall Street, ettersom den gir en kvalitativ vurdering av situasjonen i ulike deler av amerikansk økonomi.
Sentralbanken forventer moderat økonomisk vekst de neste månedene, i tillegg til svak oppgang i konsumprisene og moderat lønnsvekst. Arbeidsmarkedet er trangt i enkelte regioner, mens det er ventet at jobbveksten (payrolls) nasjonalt vil bli moderat.
Rekordmange nye stillingsutlysninger i USA
Tidligere på dagen kom det gode nyheter fra den amerikanske økonomien, såkalte JOLTS-tall (job openings and labor turnover survey). Tallene viser at det var rekordmange stillingsutlysninger i USA i juli.
Undersøkelsen inkluderer hvor mange som ble ansatt, sagt opp eller sluttet i sine jobber i juli, og viser at det kom 5,871 millioner jobber på markedet i sommermåneden.
På forhånd var det ventet 5,630 millioner jobber på markedet.
Samtidig viser tallene for frivillig oppsigelse at 2,98 millioner amerikanere valgte å levere inn oppsigelse til sjefen i juli.
Oljelagertall sendte oljeprisen over 48 dollar
Oljeprisen er i positivt terreng onsdag, etter Det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA – statistikkontoret til Energidepartementet) oppjusterte oljeprisanslagene for 2016 i deres månedlige energirapport og IEA kom med oljelagertall.
Saken fortsetter under annonsen.
EIA anslår at den gjennomsnittlige prisen for et fat amerikansk lettolje vil være 41,92 dollar fatet i år. Det er høyere enn det forrige anslaget, som tilsa 41,16 dollar fatet.
Oljeproduksjonen vil i snitt være 8,77 millioner fat om dagen i 2016, tror EIA. Det er 0,4 prosent høyere enn august-anslaget.
For 2017 oppjusterer EIA produksjonsanslaget til 8,51 millioner fat om dagen i snitt. Det er 2,5 prosent høyere enn det forrige anslaget.
På tampen av kvelden kom også oljelagertall fra Det amerikanske energiinstituttet API.
Tallene viser at lagerbyggingen var på 940.000 fat i uken som var, mens det var ventet at oljelagrene økte med 680.000 millioner fat.
Markedet hadde fryktet verre, og oljeprisen steg kraftig på tallene.
Onsdag kveld koster et fat nordsjøolje 48,51 dollar fatet, opp 1,18 dollar eller 2,49 prosent i dag, mens amerikansk lettolje er opp 1,30 dollar eller 2,92 prosent til 46,13 dollar fatet.
No comments:
Post a Comment