Geopolitisk uro bidro til å sende verdens børser i markert utforbakke i forrige uke, og for Oslo Børs sin del ramlet Hovedindeksen under 600 poeng med god margin fredag.
I helgen har imidlertid situasjonen rundt Ukraina roet seg noe, og russerne avsluttet fredag en militærøvelse nær den ukrainske grensen.
Samtidig håper man at amerikanske flyangrep mot ISIL i Irak kan få irakiske og kurdiske styrker på offensiven mot terroristene som har hatt stor fremgang de siste ukene.
Den noe lettere stemningen bidro til å sende Oslo Børs markert opp fra start og Børsen holdt seg stabilt sterk gjennom dagen og endte til slutt med å karre seg over 600 poeng igjen, med en oppgang på 2,19 prosent til 601,16 poeng.
Oljeprisen avanserte også litt mandag, kort tid før Oslo Børs stengte ble Brentoljen omsatt for 105,03 dollar fatet – opp 30 cent. Statoil endte opp 1,9 prosent.
Oppgangen var bredt basert, samtlige av de største steg, blant tungvekterne utmerket Yara seg med en oppgang på 3,9 prosent til 293,90 kroner.
Swedbank First Securities var i dag ute og hevet sin anbefaling på Yara-aksjen til kjøp fra nøytral med et kursmål på 330 kroner per aksje, ifølge TDN Finans.
DNO, som falt kraftig i forrige uke på frykt for at ISIL kunne komme til å rykke videre inn i de kurdiske områdene – der DNO har oljeproduksjonen sin, fikk seg et løft på 3,2 prosent – takket være amerikanske luftangrep og lovnader om at kurderne skal få oversendt våpen fra USA i kampen mot terroristene.
Laksefest
Lakseaksjene fikk også kraftig gjennomgå i forrige uke da det ble klart at norsk laks blir utestengt fra det russiske markedet som følge av det russiske importforbudet.
I dag er det comeback-takter hos flere av aktørene. Marine Harvest, verdens største oppdretter, steg 4,3 prosent, Cermaq hoppet 9,5vgsf prosent, mens Grieg Seafood steg 1,9 prosent.
Marine Harvest var også, etter Statoil, mest omsatte aksje med et handelsvolum på 374 millioner kroner.
Knut-Ivar Bakken i Danske Bank Markets viser til at det generelt sett er et sterkt aksjemarked mandag.
- Men både jeg og flere andre mente det sterke fallet vi så i forrige uke var en overreaksjon. Jeg tror det er noe av grunnen til oppgangen i dag, sier Bakken til E24.
Kollega Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror også det samme:
- Det er nok en rimelig antagelse, sier han om oppgangen i en kommentar til E24.
Analytikerne E24 har snakket med, understreker at importforbudet i Russland vil gi en kortvarig effekt, og at prisene ser ut til å holde seg på et godt nivå neste år og fremover i tid.
Carnegie-analytiker Marius Gaard viser til at tilbudsveksten (økning i produksjonen) er lav og at den fisken som russerne nå forbyr, nok vil bli spist fort opp.
Hever anbefalingen
I to ferske analyser fra senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård Nordea Markets kommer det frem at de oppgraderer både Cermaq og John Fredriksens Marine Harvest etter det sterke fallet i aksjene.
Under tittelen «En god kjøpsmulighet når støvet legger seg» endrer Nordea anbefalingen på Marine Harvest fra «kjøp» til «sterk kjøp» med det samme kursmålet på 100 kroner.
For det halvstatlige selskapet Cermaq beholder Nordea kursmålet på 82 kroner, men endrer anbefalingen sin fra «selg» til «kjøp».
Meglerhuset mener Cermaq vil tjene ekstra godt på situasjonen fordi de har relativt sett mer produksjon i Chile enn i Norge.
No comments:
Post a Comment