Krone
Sparer de fleste for lønnskutt, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Det kraftige fallet i oljeprisen og bemanningsreduksjoner i særlig olje- og gassindustrien har gjort mange nordmenn usikre på fremtiden.
Oljeprisfallet har også bidratt til ytterligere svekkelsen av kronen. Mot dollaren er svekkelsen på over 14 prosent, mot euroen har kronen svekket seg fire prosent hittil i år.
Det er imidlertid godt nytt for norske eksportbedrifter. Konkurranseevnen er dramatisk forbedret, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.
- Fallet i kronekursen tilsvarer at ti års merlønnsvekst i forhold til våre handelspartenere er reversert. Kostnadsnivået for norske eksportbedrifter er nå tilbake der det var i 2006-2007, sier sjeføkonomen.
Ikke nødvendig med lønnskutt
Fallet i valutakursen gjør det unødvendig med lønnskutt for nordmenn flest, sier Andreassen.
- I enkelte segmenter, hvor kostnadsnivået har blitt eksta høyt, som for eksempel innenfor olje- og oljeservicebransjen, er det selvsagt mulig at lønnsnivået må ned, sier han, og skyter inn:
- Noen vil sikkert mene at det også må gjelde deler av norsk finanssektor.
Bærekraftig kurs
Utsiktene for norske statsfinanser ser også bra ut, mener Andreassen.
- Selv om kostnadsnivået var svært høyt i 2013 og inn i 2014, så har ikke driftbalansen blitt mer svekket enn overføringene fra oljefondet, som er evigvarende, gir rom for, sier Andreassen.
Han viser til at Norge, siden oljefondet ble etablert i 2001, har hatt overføringer fra fondet som tilsvarer 80 prosent av importregningen vår.
- Hva betyr det for Norge?
- Det betyr at vi trolig er på en ganske bærekraftig kurs. Kronekursen ble for sterk i 2013, men med det fallet vi nå har bak oss er vi trolig i stand til å få en god balanse i norsk økonomi.
Les også: Lederjobber gjør kvinner mer deprimerte
Kronen stuper mot dollar
Se hvordan oljeprisen påvirker selskapene på Oslo Børs
No comments:
Post a Comment