– Vi vil jobbe tett med den greske sentralbanken, og ber medlemslandene i eurosonen ta de stegene som trengs for å rette på svakhetene i økonomiene i eurosonen, sier sentralbanksjef Mario Draghi i en pressemelding.
– Også den greske sentralbanksjefen Yannis Stournaras understreker at den greske sentralbanken er villig til å gjøre det som er nødvendig for å sikre finansiell stabilitet for den greske befolkningen i denne vanskelige tiden, fortsetter han.
Den europeiske sentralbanken følger nøye med på situasjonen i finansmarkedet og ser på om situasjonen vil få konsekvenser for pengepolitikken, heter det i pressemeldingen.
– Vi følger også med på stabiliteten i inflasjonen i eurosonen. Sentralbanken er bestemt på ta de nødvendige grepene, sier Draghi.
– Bestemt på å ta de nødvendige grepene
Det er ESB som holder liv i de greske bankene når låneavtalen med IMF utløper tirsdag.
Greske banker har allerede i flere uker vært helt avhengige av kriseutbetalinger fra ESB for å ikke gå tomme for penger.
At krise- og likviditetsutbetalingene til Hellas forsetter betyr at bankstabiliteten opprettholdes.
Draghi forteller ikke hvor lenge nødfinansieringen skal opprettholdes. Men ESB er klare på at rådet for finansiell stabilitet i sentralbanken står klare til å revurdere sin posisjon.
– Vi vet ikke hvor lenge dette opprettholdes, eller hvilket behov greske banker vil ha for kapital. Folk tar ut mye penger, så greske banker kan ha større behov for å ta ut penger, sier sjeføkonom i SEB, Stein Bruun, til E24.
– Vil gå tomme for penger uansett
Han mener mandagen blir helt avgjørende for hva Draghi foretar seg videre.
– Det andre vi ikke vet er hvordan ESB og eurosonen vil reagere dersom det blir mye kaos i markedene i morgen. Det er åpenbart er de forberedt på noe som kan skje, men vi vet foreløpig ikke hva slags tiltak de vil sette i verk.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener krisepakkene fra ESB ikke kan fortsette særlig lenge, men vil ikke gi noen eksakt dato for når de eventuelt vil avslutte utbetalingene.
– Et annet spørsmål er om kriselånene i det hele tatt vil være nok. De siste dagen har greske banker hatt behov for stadig mer pengene fra ESB, og dette behovet kommer bare til å fortsette å øke de neste dagene ettersom flere vil ønske å tømme sparekontoen, sier han til E24.
– Derfor vil greske banker om kort tid ha behov for at ESB øker lånetaket, og det vil ikke ESB være villige til å gjøre. Dermed går greske banker på et tidspunkt tomme for penger uansett.
Varoufakis vurderer kapitalkontroll
Kort tid før Draghis kunngjøring, gikk finansminister Yannis Varoufakis ut og bekreftet at finansautoritetene i landet vurderer å innføre kapitalkontroll.
I et TV-intervju med BBC sier den greske finansministeren at Hellas vurderer å innføre kapitalkontroll og stenge bankene mandag.
Da BBC spurte han om kapitalkontroll var uunngåelig, og Varaoufakis.
– Dette er et tema vi må jobbe med over natten sammen med de riktige autoritetene i Hellas og Frankfurt, sier han.
Kapitalkontroll vil si at greske myndigheter innfører en grense for banktransaksjonene til private aktører i en viss tidsperiode, for eksempel ved 100 euro ved uttak i minibanker.
(Saken fortsetter under videoen.)
Varoufakis må ta grep
Usikkerheten om Hellas blir enig om en avtale med sine kreditorer har satt landets banker under stort press. Greske bankkunder har de siste dagene tømt bankkontoene sine i frykt for å miste sparepengene sine.
Bruun mener Hellas må ta grep for at nødfinansieringen fra ESB skal fortsette.
– For det første har de greske bankene brukt opp de ordinære låneordningene sine og er på nødfinansiering. For andre vil det være stikk i strid med enhver praksis om ESB skulle låne penger til greske banker som ikke er solvente, sier sjeføkonomen i SEB.
Han forteller at to krav gjelder for at greske banker kan låne penger. Bankene må være solvente og de må stille med tilstrekkelig sikkerhet.
– Det vil være galskap av ESB å låne ut penger hvis bankene hverken kan stille sikkerhet eller er solvente, sier Bruun.
– Det er en helt spesiell uttalelse når den greske finansministeren sier det vil være et nederlag for det europeiske demokratiet hvis ESB kutter nødgarantiene, sier han, og blir oppgitt og tar en pause.
– En bank kan ikke låne ut til noen som ikke kan gjøre opp for seg eller har sikkerhet.
– Nærmere Grexit
Andreassen legger til at han ble mildt sagt overrasket da den greske regjeringen sa nei til en ny avtale med kreditorene lørdag kveld.
– Selv om grekerne stemmer ja til avtale på folkeavstemningen er det ikke sikkert at dette løser seg og det blir noen avtale nå. Da må i hvert fall Hellas akseptere alt kreditorene ønsker. Den greske regjeringen har skutt seg og landet sitt i foten, sier sjeføkonomen.
– Hvor raskt tror du vi kommer til få den første bankkonkursen i Hellas?
– Det er vanskelig å si noe om. For at det skal bli offisielt må det gjennom den europeiske bankunionen før det skal godkjennes av greske myndigheter, som kan ha et helt annet syn på dette enn andre, sier Andreassen.
– Men det er med sannsynlig at vi vil se konkurser nå?
– Ja, det er mer sannsynlig enn for to dager siden, men dette er et komplisert tema.
Andreassen peker også på at Grexit er nærmere enn det noen gang har vært.
– Det er stadig mer sannsynlig nå ja. Problemet er at de greske bankene ikke har noen måte å øke pengemengden på annet enn lån fra ESB når alle nå ønsker å ta ut pengene sine. For min del skjønner jeg ikke hvorfor grekerne ikke har gjort dette før, sier han.
No comments:
Post a Comment