Krisen i Hellas
Køene utenfor minibankene i Aten vokser etter at långiverne sier nei til å forlenge låneprogrammet til Hellas som forfaller tirsdag.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
DN i Aten: Låneprogrammet utløper tirsdag. Når pengekranen skrus igjen, kan det bare være snakk om uker før kassen er tom og Hellas går inn i mislighold. Greske banker er avhengige av kriseinnskudd fra ESB for å holde seg flytende i en situasjon der nervøse grekere tar ut milliarder av euro på grunn av frykt for at det skal innføres begrensninger i folks uttak.
I Aten er stemningen spent lørdag kveld. I sentrum av byen er flere minibanker allerede ute av drift, etter at flere har tømt kontoene sine.
- Landet vårt vakler på randen av økonomisk kollaps. I en slik situasjon føles det best å ha pengene andre steder enn i banken, sier Dimitri Lasouros til DN.
- Dette er mitt femte uttak det siste døgnet. Jeg frykter det verste, sier han og haster videre med flere hundre euro i lommeboken.
Skylder på regjeringen
I Brussel forklarer kreditorenene avslaget på utsettelse med at den venstreorienterte regjeringen i Aten har avsluttet forhandlingene før de var ferdige. Eurogruppen går rett i nytt møte lørdag for å diskutere konsekvensene av avgjørelsen. Da er ikke Hellas med i møtet.
– Vi beklager at forhandlingene ble avbrutt av grekerne, og at nye samtaler ikke er mulig, sier Dijsselbloem til pressen i Brussel. Kreditorene i EU og IMF har tilbudt Hellas en fem måneders forlengelse av låneprogrammet og bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet.
Se den offisielle uttalelsen fra Eurogruppen her.
Men Hellas’ statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om nye kutt i pensjonene og offentlige lønninger, økt skatt på mat, kafeer og turisme, og fjerning av skattefordeler på de greske øyene som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».
I stedet vil han be grekerne avgjøre i en folkeavstemning neste søndag. For å kunne gjennomføre den, trengte han en kortere utsettelse fra långiverne.
Eurogruppens nei til en gresk utsettelse vil skade gruppens troverdighet, mener Hellas’ finansminister Yanis Varoufakis.
– Avslaget vil skade eurogruppens troverdighet som en demokratisk institusjon, og jeg frykter skaden er varig, sier Varoufakis til pressen i Brussel.
Frykt for «bank run»
Køene utenfor minibankene i Aten øker frykten for et såkalt «Bank run» der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende. I perioden november 2015 til begynnelsen av mai i år har greske lånetakere tatt ut over 30 milliarder euro fra sparekontoene sine, ifølge Financial Times. Avisen anslår at nærmere 70 milliarder euro i likvide midler har blitt flyttet fra Hellas til andre land i eurosonen i perioden.
Sist nytt om hellaskrisen:
– Vi er luta lei av EUs utpressing
Sjeføkonom: – Meningsløst med folkeavstemning
Les også:
Her fester Hellas' finanselite
<a href=”/nyheter/utenriks/2015/06/25/1140/Statsgjeld/dette-skjer-hvis-hellas-gr-konkurs” id=”_c8ad281c-044e-40eb-a404-f5b61eaa0b16″>Dette skjer hvis Hellas går konkurs
Se video: DNs Bård Bjerkholt spår «et finansielt ragnarok»:
No comments:
Post a Comment