Friday, June 19, 2015

These students are searching for life on Mars – Dagens Næringsliv

Arbeidsliv

Jobber for Nasa i San Fransisco og vil bruke norsk oljeteknologi på Mars.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fridtjof Wabakken (28) og Saresh Mohamad (24) er begge ingeniørstudenter ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Nå har de forlatt skolebenken for sommeren, og skaffet seg sommerjobb hos den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa i San Fransisco, nærmere bestemt ved NASAs Ames Research Center.

- Å jobbe for NASA har vært en drøm siden jeg var en liten gutt, og det tror jeg mange kjenner seg igjen i, sier Wabakken.

Mohamad studerer til å bli petroleumsingeniør med spesialisering i boring, og kunne tenke seg å bruke kompetansen videre i Nasa.

- Jeg utdannet meg til ingeniør fordi jeg liker avansert teknologi og utvikling av teknologi. Nasa bruker jo noe av det mest avanserte tekniske utstyret, og det minner meg om boreoperasjoner i Nordsjøen, sier Mohamad.

24-åringen leder nå studentforeningen Mars Institute Student Chapter (MISC) på UiS, og kunne tenke seg en karriere i Nasa.

Unikt innblikk

Det er fjerde året Mars Institute sender over norske studenter til Nasa, og Offshore Northern Seas (ONS) sponser studentene som drar over. Wabakken og Mohamad begynte 6. juni og skal være i praksis i tre måneder.

-  Vi har allerede fått muligheten til å jobbe med et romfartprosjekt som NASA planlegger, noe som har gitt en unik innblikk i hvordan beslutningsprosessen i NASA fungerer – og kravene for å få gjennomført et romfartsoppdrag, sier Mohamad.

Norsk teknologi på Mars

Nasa har vært svært nysgjerrig på det lille stavangerbaserte selskapet Zaptecs utvikling av oppfinnelser innen kraftelektronikk.

Teknologien kan nemlig bli brukt i et plasmabasert boresystem til kartlegging av mineraler, geologi og vannforekomster på Mars, men også til søking etter liv flere meter ned i bakken.

Gjennom samarbeid med Zaptec, samt UiS, har de to Stavanger-studentene kommet frem til nye potensielle løsninger relatert til transport av borekaks ved boring på Mars.

- Vi har gjennom dette vist at vi har praktisk erfaring fra den norske olje- og gassindustrien, som kan brukes i boreprosjekter hos NASA, sier Mohamad.

- Riktignok har vi ikke like mye kunnskap som en som har jobbet som ingeniør i oljebransjen i over 30 år. Samtidig kan det være en fordel at vi er unge og tenker bredere enn andre, og at vi ikke er så formet av våre erfaringer i industrien, fortsetter han.

Hva vil du bruke denne kunnskapen og erfaringen til?

- Med  lav oljepris og dyre kostnader for å produsere olje fra Nordsjøen, er vi nødt til å tenke innovativt for å kunne redusere kostnadene. Vi kommer til å sitte igjen med unik kunnskap og håpet er å kunne bruke den til å se koblinger mellom romfart- og energisektoren, sier Mohamad.

- Håpet er jo at dette skal være med på å forvandle Stavanger til å ikke bare bli en oljeby, men også en romfartsby, supplerer Wabakken.

Base i Stavanger

Christopher Hoftun leder Mars Institute i Stavanger og forteller hvorfor den amerikanske romfartstasjonen har base i den norske kystbyen.

- Det finnes mange synergier mellom energi og romfart. Begge sektorene opererer for eksempel med høy-teknologi under ekstreme omgivelser – med mye risiko. Mars Institute er kontaktpunktet til NASA Ames i Norge, og jobber aktivt for å nå ut til selskaper som har interesse i å samarbeide med NASA innenfor blant annet autonome systemer, robot-teknologi og materialteknologi, sier han.

Møt de som har sommerjobb bak murene

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment