I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det skrevet at 540 ansatte i Bandak Group ville miste jobben. Lokalavisene TA og Varden siterer en pressemelding fra selskapet på at det riktige antallet ansatte som rammes er 92.
Holdingselskapene i Bandak Group-konsernet og datterselskapet Bandak Risør er slått konkurs.
Det innebærer av 90 at de 355 ansatte i Bandak-konsernet berøres.
Men Morten Blix hos hovedeier Herkules Capital opplyser til E24 at det er godt håp om at de øvrige fire datterselskapene i konsernet kan leve videre.
– Vi har forhandlet for å kjøpe ut datterselskapet ITM og vi vet at det er andre interessenter som villige til å kjøpe de øvrige tre datterselskapene som jeg mener har livets rett, sier Blix til E24.
Rammet av oljeprisfallet
Han forklarer at Bandak er svekket som følge av oljeprisfallet, noe som særlig har gått ut over datterselskapet Bandak Risør som har satset tungt på undervannsmarkedet.
– Bandak har kuttet kostnader og vi har vært i forhandlinger med banken om konvertering av gjeld til egenkapital, men vi har ikke kommet til enighet, sier Blix.
Banken vil i dette tilfelle si DNB.
– Vi tror vi har funnet en løsning som sikrer videre drift at store deler av virksomheten, sier han.
Bandak-konsernet har i hovedsak vært eksponert som underleverandør til olje- og gass-industrien. DN skriver at 90 prosent av aksjene i konsernet er eid av to fond forvaltet av Herkules Private Equity.
Selskapet til Andresen, Ferd, opplyser til E24 at Andresen kontrollerer åtte prosent av Herkules-fondet som kontrollerer Bandak-gruppen.
Ifølge DN hadde Bandak ved utgangen av 2014 540 ansatte. Videre at gjelden til hovedbankforbindelsen DNB var da på nær 300 millioner kroner,og bokført egenkapital var på 157 millioner kroner.
– Tungt hjerte
Intensjonen er at driften videreføres for de andre datterselskapene i gruppen, men uten Bandak Group som konsernoverbygning, ifølge selskapet, skriver avisen.
– Vi begjærer oppbud med tungt hjerte men er glade for at vi har funnet løsninger som gjør at vi klarer å videreføre driften i de øvrige datterselskapene, inkludert Lunde og det til tross for svært krevende tider i norsk olje- og offshoreindustri, sier administrerende direktør Per Gunnar Borhaug i Bandak Group til TA.
Bandak Group omsatte for drøye 600 millioner kroner i 2015 og fikk et driftsunderskudd på 16 millioner kroner, ifølge Varden.
– Vi har gjennomført flere krevende kostnadsreduksjoner og nedbemanninger de siste par årene for å komme gjennom oljenedturen, men dessverre har ikke dette vært nok. Ordrereserven er ned cirka 75 prosent i forhold til for to år siden. Driftsresultat og kontantstrøm for gruppen er negative så langt i år, sier Borhaug i en pressemelding.
– Hvor trygg er du på at det blir videre drift i de selskapene som ikke er slått konkurs?
– Den informasjon som er gitt er basert på dialog med DNB og vår eier, sier Borhaug til E24.
Han snakker med E24 i bilen på vei fra Risør hvor han har hatt allmøte de de drøyt 70 ansatte der som nå mister jobbene sine.
– Jeg har lyst til å berømme både den lokale ledelsen, de tillitsvalgte og de ansatte for måten de håndterer dette på. Jeg synes de ansatte tar det med stort mot og på en beundringsverdig måte, sier Borhaug.
Han sier det har vært godt kjent blant ansatte og tillitsvalgte at bedriften har vært i en vanskelig situasjon.
Herkules er majoritetseier
Bandak er en selskapsgruppe som primært produserer og leverer mekaniske produkter til olje- og gassektoren, samt til bilindustrien, forsvar, romfart og primærindustrien.
Selskapet ble etablert i 1938, og har i dag hovedkontor i Lunde i Telemark. Bandak har også datterselskaper i Halden, Notodden Ålesund og Risør i Norge, samt i Malaysia.
Bandak Groups hovedaksjonær har vært Herkules-fondet Herkules Private Equity III, som kontrollerer omtrent 90 prosent av aksjene og hvor tobakksarving Johan H. Andresen med familie indirekte har en eierpost på åtte prosent.
Det øvrige eierskapet er fordelt mellom minoritetsaksjonærer, som inkluderer ledelsen og øvrige nøkkelansatte.
No comments:
Post a Comment