– Vi har allerede feiret. Vi fikk intensjonsmeldingen i forrige uke, og da feiret vi med god mat i kantinen, sier konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen til E24.
Avtalen med Statoil dekker en rekke tjenester og leveranser, og omfatter arbeidsforberedelser og utførelse med personell og utstyr på 24 av oljeselskapets offshore-installasjoner og tre landanlegg.
– Vi håper kontrakten skal bli på mellom en og to milliarder kroner over tolv år, sier Kyllingstad.
Han viser til at kontrakten er på fire år og har opsjoner for to ganger fire år forlengelse.
– Hadde vært dramatisk uten
Av pressemeldingen går det frem at kontrakten vil trygge arbeidsplasser ved hovedkontoret på Sola og alle selskapets avdelinger i Bergen, Kristiansund og Hammerfest i en lang periode.
– Det betyr at vi sikrer arbeid til de folkene vi har ansatt. Det er en usikkerhet i bransjen som gjør at jeg ikke tør å gå lenger enn det, sier Kyllingstad.
– Tror det kontrakten kan føre til behov for flere folk?
– Det kan kanskje det. Kanskje ikke i det første året, men noen år ned i veien kan det bli behov for det, sier han.
I IKM Gruppen er det totalt 2.000 ansatte. I løpet av oljenedturen har bemanningen blitt redusert med om lag 500 personer, opplyser Kyllingstad.
Selskapet som har fått kontraktene med Statoil, IKM Testing, har i dag 460 ansatte i Norge. Om ikke selskapet hadde fått kontrakten mener oljeservice-gründeren at det kunne fått store konsekvenser.
– Det hadde vært dramatisk for selskapet. Vi hadde en del av tjenestene fra før, selv om det er en betydelig økning i arbeidsomfanget med denne kontrakten.
Har unngått lønnskutt
Klubbleder Tor Lund i IKM Ansattes Forening mener det ville vært fare for nye runder med nedbemanning dersom IKM ikke hadde vunnet Statoil-kontrakten.
– Vi har i grunnen gått og ventet på denne kontrakten siden februar, sier han.
– Jeg tror vi skal være fornøyde hvis vi klarer å holde den bemanningen vi har i dag, legger han til.
Klubblederen sier selskapet har vært igjennom en tøff periode med nedbemanning, men at samspillet med ledelsen har vært godt.
I flere selskaper i bransjen har det blitt gjennomført lønnskutt for å styrke konkurranseevnen.
– Har dere måttet kutte i lønnen?
– Nei. Vi har redusert kravene våre, men vi har unngått lønnskutt, sier han.
– Trenger en oljepris på minimum 50 dollar
I desember 2015 uttalte Kyllingstad til E24 at han trodde oljeprisen nærmet seg bunnen.
En drøy måned senere bunnet oljeprisen ut på rett under 30 dollar.
Saken fortsetter under annonsen.
– Innenfor deler av oljeservice er vi på bunnen. Vi skraper bunnen nå. Dessverre ikke innenfor alle fag, men på vedlikehold gjør vi det, sier Kyllingstad i dag.
Onsdag morgen står oljeprisen i 48,88 dollar.
– Men det vil ta tid før det begynner å gå opp igjen, sier han.
– Hva skal til for at markedet begynner å gå opp igjen?
– Bransjen har hatt inn over seg at vi har hatt et for høyt kostnadsnivå og trenger tid på å tilpasse seg nye arbeidsmetoder. Og så må vi har en oljepris på minst 50 dollar, men heller ikke mer enn det, sier Kyllingstad – som svarer «50 pluss» på hva han tror om oljeprisen fremover.
Kyllingstad opplyser til E24 IKM Gruppen har redusert bemanningen med om lag 500 til om lag 2.000 i løpet av nedturen i oljebransjen. Det er et nivå han nå regner med at bemanningen skal holde seg på fremover.
Fornøyd med norsk leverandør
– Vi synes det er gledelig at en norsk aktør som IKM leverer et kostnadseffektivt tilbud av høy kvalitet og med HMS-standard på høyeste nivå. I en bransje som nå er preget av sterk konkurranse mener vi det er flott at norske aktører klarer å gjennomføre de tiltakene som skal til for å sikre konkurransedyktighet på det globale markedet, sier Pedersen.
Han legger til at Statoil også er helt avhengige av å velge de beste tilbudene for å sikre konkurransedyktighet i det tøffe markedet oljebransjen nå opererer i. Statoil understreker at kontrakten IKM Gruppen nå har sikret seg tidligere har vært fordelt på svært mange selskaper.
– Her er det flere leverandører som har stått for arbeid innenfor området IKM nå har vunnet kontrakt. Det vil være flere selskaper som får avtaler innenfor dette områder, og andre selskaper igjen vil kunne få muligheter som underleverandører. Det er derfor ikke slik at en leverandør har tapt det arbeidet som nå IKM skal gjøre, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til E24.
Han legger til at selskapet heller ikke kan avsløre hvilke selskaper som la inn tilbud på kontrakten, men bekrefter at flere globale aktører var med i konkurransen.
No comments:
Post a Comment