Norges Bank
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
«Norges Bank har beredskap og følger nøye med på utviklingen. Vi vurderer likviditetssituasjonen løpende», skriver sentralbanken i en uttalelse på sine nettsider fredag.
Meldingen kommer etter at resultatet fra den britiske folkeavstemningen har ført til betydelige markedsbevegelser, både her hjemme og spesielt i Europa.
Kan skape problemer for bankene
Torsdag sa sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank var forberedt på at utfallet av folkeavstemningen ville bli et britisk nei til videre medlemsskap i EU.
- Dette har Norges Bank som sentralbank beredskap for, sa Olsen på pressekonferansen i forbindelse med offentliggjøringen av rentebeslutningen torsdag.
Helt konkret kan markedsuroen blant annet føre til vanskeligere tilgang på finansiering for norske banker.
- Når og hvis det i perioder oppstår problemer med tilgang til kreditt og ting som påvirker bankenes finansieringsmarkeder er vi rede til å gjøre vår jobb dersom det blir behov for å tilføre bankene likviditet, sa Olsen.
Sentralbanken har fredag gjennomført en auksjon av såkalte f-lån. F-lån er lån mot sikkerhet i verdipapirer til fast rente og gitt løpetid. Løpetiden avhenger av likviditetssituasjonen i banksystemet.
Dette er et instrument sentralbanken bruker i sin ordinære likviditetsstyring, men ifølge Reuters ble fredagens lån gitt med uvanlig kort frist. I invitasjonen til auksjonen understreker sentralbanken at den «følger likviditetssituasjonen løpende».
Bankene ble tilført 13,2 milliarder kroner i dagens auksjon. Det var 100 prosent tildeling, noe som betyr at alle bankene som la inn bud fikk tildelt lån.
Må regne med store markedsbevegelser
Finansminister Siv Jensen (Frp) sier fredag at vi må regne med store bevegelser også fremover.
- Uroen i internasjonale markeder viser at avstemningsresultatet kom uventet, og vi må regne med store markedsbevegelser i dagene fremover, sa Jensen på en felles pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H) fredag formiddag, ifølge NTB.
Også det norske oljefondet, som forvaltes av Norges Bank Investment Management, følger utviklingen.
– Vi følger med på situasjonen, men har ingen ytterligere kommentar, skriver kommunikasjonssjef Thomas Sevang i oljefondet i en SMS til NTB fredag.
Storbritannias sentralbank gikk tidligere på dagen fredag ut med forsikringer om at den vil gjøre alt for å sikre at bankene har tilstrekkelig likviditet.
I forrige uke ble det også kjent at de britiske og europeiske sentralbankene har lagt kriseplaner som ville bli iverksatt i tilfelle en britisk EU-exit.
Sentralbankene vil for alt i verden unngå at markedene kommer i samme siutasjon som under finanskrisen høsten 2008. Da stoppet flyten av kapital mellom bankene fullstendig opp.
Også norske banker fikk problemer, selv om de ikke var direkte involvert i investeringene som førte til krisen. Tilliten mellom internasjonale banker forsvant over natten. Plutselig krevde de skyhøye renter for å låne seg imellom.
Lærte av finanskrisen
Sentralbanksjef Øystein Olsen sa til DN tordsag at situasjonen er en helt annen denne gangen og berømmet norske banker for å ha tatt lærdom av krisen for snart åtte år siden.
- Man lærer alltid av erfaringer. Store banker som DNB lærer og tar langt på vei ansvar for dette selv, sier Olsen.
Olsen forteller også at Norges Bank har hatt jevnlig kontakt med sentralbanker i andre land, spesielt i Norden, i tiden før den britiske folkeavstemningen.
- Man er bedre rustet nå enn i 2008, selv om det ble håndtert utmerket fra spesielt sentralbankens side den gangen også, sier Olsen.
Følg markedene med DN Investor
Les mer på DN.no:
Toppmosjonistenes hjerter er syke: Risikosport (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)
Hun får karrieren knust i EU
– Cameron forblir statsminister
Slik reagerer britiske medier
Erna Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere
– Brexit vil føre til børsfall verden over
Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene
– Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje
Asia i dag: Panikk i Asia etter "Brexit"
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
No comments:
Post a Comment