Fredag ble det klart at Storbritannias befolkning ønsker å trekke seg ut av EU. Markedene reagerte ved å sende å sende samtlige av de europeiske hovedindeksene kraftig ned fredag. Mandag fortsatte den kraftige nedturen.
Tirsdag ser imidlertid markedene ut til å ha snudd, og flere av de største hovedindeksene peker opp. Pundet og oljeprisen peker også oppover tirsdag.
Følg børsutviklingen på de europeiske børsene i E24s Aksjelive
Etter to dager på rad med en nedgang på over tre prosent, har Hovedindeksen på Oslo Børs snudd oppover tirsdag. Den får følge av andre børser i Europa, som for eksempel Frankfurt, der Dax-indeksen starter opp 1,8 prosent. Hovedindeksen her hjemme starter opp nesten 1,7 prosent.
En rask titt på listen over de mest omsatte aksjene viser at «alle» har gått fra rødt til grønt. Marine Harvest opp 1,7 prosent, Statoil opp 1,2 prosent og Telenor opp 2,0 prosent.
Etter kraftig fall mandag er også børsen i Stockholm opp 2,4 prosent tirsdag. Det samme gjelder FTSE 100 i London, som fra start var opp 1,59 prosent.
Norwegian-jubel
Norwegian-aksjonærene kan også puste litt lettere tirsdag. Aksjen starter opp 3,1 prosent, etter å ha falt 9,1 prosent fredag og 13,8 prosent mandag.
Norwegian er kanskje det selskapet på Oslo Børs som har fått hardest medfart av brexit-avstemningen. Selskapet rammes av at dollaren styrkes (de betaler for fly og drivstoff i dollar) og har en stor virksomhet i Storbritannia som kan rammes negativt hvis EU og Storbritannia ikke kommer frem til en god avtale mellom seg.
DNB Markets skriver tirsdag at de opprettholder sin kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål på 390 kroner. Mandag sluttet aksjen på 270,5 kroner.
– Etter våre estimater er selskapets samlede eksponering mot britiske reisende i underkant av 6 prosent, men med en overvekt av denne eksponeringen innen langdistanse. Svakere GBP-kurs (pundkurs, journ.anm.) gjør det også mer attraktivt å reise til UK og på langdistanse vil dette blant annet kunne øke den allerede relativt høye andelen av reisende fra USA, skriver DNB Markets.
Bankaksjer leder an
Særlig bankaksjer har hatt tunge dager etter at brexit ble en realitet. Usikkerheten rundt de finansielle konsekvensene av at Storbritannia forlater EU, sendte Barclays og Royal Bank of Scotland (RBS) rett vest andre handelsdag etter markedet våknet opp til det overraskende resultatet av folkeavstemningen fredag morgen.
Tirsdag var stemningen blant investorene en helt annen og RBS, som hadde falt over 15 prosent mandag åpnet ukens andre børsdag med en vekst på 3,4 prosent. Også storbanken Lloyds åpnet opp 3,6 prosent, mens HSBC var opp 1,9 prosent.
Sistnevnte varslet før brexit-avstemmingen at de ville flytte 1000 ansatte til Paris dersom britene stemte for å trekke seg ut av EU.
Slik ser bildet ut like etter åpning:
- Lloyds er opp 2,48 prosent
- Standard Chartered er opp 2,61 prosent
- HSBC er opp 1,83 prosent
- RBS – Royal Bank og Scotland, er opp 3,53 prosent
- Barclays stiger 4,58 prosent
I Norge snudde også investorlysten på DNB, som de siste dagene har falt kraftig. Den norske bankens aksjer var opp 1,66 prosent kort tid etter børsåpning.
Positiv stemning
Markedet virker dermed å ha kastet av seg den største brexit-frykten få timer før Storbritannias avtroppende statsminister David Cameron skal møte de andre EU-landenes toppsjefer.
Klokken 10.00 er det også møte i EU Parlamentet for å diskutere Storbritannias fremtid etter brexit. Søndag understreket sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank overfor E24 at han trodde brexit-frykten som hadde herjet med markedene var kortvarig, og at det verste fallet trolig ble tatt ut fredag.
– I seg selv står ikke Storbritannia for en stor andel av verdens aksjemarked. Det eneste som kan forklare de kraftige markedsreaksjonene, er frykten for at denne avstemmingen er et symptom på noe større. Og ikke minst frykten for at Frankrike og Nederland vil følge etter og EU svekkes eller til og med løses opp, sa Hermanrud.
No comments:
Post a Comment