Norsk Hydro
Hovedindeksen falt mer enn tre prosent, men det var likevel mindre enn mange storbørser i Europa.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Oslo Børs falt noe mindre enn de fleste europeiske børsene fredag. Oljeprisene falt også, men handles til høyere nivå enn under frykten for Brexit tidligere i juni.
Goldman Sachs skriver i en oppdatering at den største makrorisikoen mot Europa i år – at Storbritannia vil stemme i favør av å forlate EU – er realisert.
«Beslutningen tar ned vekstutsiktene i Storbritannia og Europa på grunn av høyere politisk usikkerhet og kan føre til strammere finansielle forhold», skriver Goldman Sachs, som venter at Bank of England vil støtte markedet, og opplyser at deres anslag på europeisk makroøkonomi er til gjennomgang.
Euro Stoxx 50-indeksen falt fredag ettermiddag 6,9 prosent fredag, mens utviklingen var bedre i Storbritannia, hvor FTSE 100-indeksen var ned 2,3 prosent. Bankaksjer var spesielt svake på børsene i Europa.
DNB falt
På Oslo Børs sluttet DNB sluttet ned 5,9 prosent, vesentlig mindre enn mange av bankaksjene i Europa.
DNB opplyser til TDN Finans fredag at banken er i en svært god likviditetsposisjon og ligger foran bankens plan for langsiktig finansiering. De kan derfor avvente nye låneopptak til markedsuroen knyttet valgresultatet i Storbritannia legger seg igjen.
DNBs konserndirektør for kommunikasjon, Thomas Midteide, sier at de ikke har noen valutarisiko eller renteposisjoner i pund.
- Men vi vil få indirekte effekter på grunn av markedsuro, det kan være både positive og negative effekter. Risikopåslagene i fundingmarkedet vil øke, men vi er i en veldig god likviditetsposisjon og ligger foran vår plan for langsiktig finansiering. Vi kan derfor avvente nye låneopptak til uroen legger seg igjen, skriver han i en epost til TDN Finans fredag.
Brent 1. posisjon ble fredag ettermiddag og handles til 48,8 dollar fatet, mot om lag 50,3 dollar fatet da Oslo Børs stengte torsdag.
Norwegian Oil Trading mener det er helt klart at oljemarkedet på forhånd i liten grad hadde priset inn en sannsynlighet for en Brexit, noe som også er vanskelig å gjøre, da det ikke er avgjort hva slags tilknytning Storbritannia vil ha til EU fremover.
- Den umiddelbare effekten er frykt for en kollaps av EU-samarbeidet, hvor flere nå kan følge Storbritannia ut av EU. Økonomisk står det ikke spesielt godt til i hverken Storbritannia eller EU, som i seg selv er bearish for olje. Hvis man da også tar med en eventuell kollaps av EU- samarbeidet er dette svært dramatisk, sier bunkermegler Stephan Pettersen til TDN Finans fredag.
Tror oljeprisen holder seg under 50 dollar
Norwegian Oil Trading ventet en kraftig nedgang i oljeprisen fredag, og tror prisen på Brent 1. posisjon falle til 46 dollar, og til og med lavere.
- Dette vil imidlertid være kortvarig. Vi venter at Storbritannia vil utdype hvilken tilknytning de skal ha til EU fremover. Det forventes at de vil gå over til et ganske likt samarbeid som Norge, hvilket vil bety at endringene fra i dag vil være begrensede. Det store her er frykten for en kollaps av hele EU, sier Pettersen.
Commerzbank mener at mindre risikovillighet blant investorene gjør det lite trolig at oljeprisen vil stige igjen til 50 dollar fatet på i nær fremtid.
Norsk Hydro falt 3,2 prosent, mens Yara International sluttet ned 4,1 prosent, noe analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets stusser over.
- Jeg synes det er merkelig at Yara faller mer enn Hydro.
Hvis man ser på valutaeffekter samt aluminium og urea burde Brexit være mer negativt for Hydro, sier Veddeng til TDN Finans.
Han viser til at aluminiumprisene er ned fredag, samtidig som effekten på nitrogenprisene ennå er uviss. Euroen svekker seg dessuten mot dollaren, noe som er negativt for råvarer og etterspørselen i Europa.
- Samtidig er etterspørselen etter mat er mindre syklisk enn aluminium. Blir det svakere vekst, bør Hydro være mer utsatt enn Yara. Samtidig kan man si at Yara er dyrere i utgangspunktet, så slik sett kan det være greit, sier Veddeng.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 3,07 prosent til 592,16 poeng, omsatt for 5,003 milliarder kroner.
No comments:
Post a Comment