Telenor
- Vi ønsker å klargjøre hva som er Telenor og hva som er Vimpelcom, sier Telenors styreleder.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
I ettermiddag meldte Telenor at Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra styret i Vimpelcom med umiddelbar virkning.
Les sakene:
Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styret
– Det forandrer ingenting
- I 2012 ble TeliaSonera mistenkt i Sverige og Sveits for korrupsjon etter at det skaffet mobillisenser i Usbekistan gjennom det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant.
- Takilant blir knyttet til presidentdatter Gulnara Karimova.
- DN avdekket høsten 2012 et tilsvarende partnerskap mellom Telenors deleide selskap Vimpelcom og Takilant.
- I mars 2014 ble det gjennomført razzia hos Vimpelcom og TeliaSonera på mistanke om bestikkelser og hvitvasking. Saken etterforskes i Nederland, Sverige, Sveits og USA. Økokrim var hos Telenor, som har status som vitne.
- Vimpelcom har betalt nær 700 millioner kroner for mobillisenser i Usbekistan.
Vis mer
– Det er klart at Vimpelcom er under etterforskning og vi tar den saken på alvor, sier styreleder Svein Aaser i Telenor til Dagens Næringsliv.
- Jeg går ut av styret i VimpelCom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier konsernsjef i Jon Fredrik Baksaas i Telenor i en pressemelding mandag ettermiddag.
- For å unngå en dobbeltrolle, som han har hatt noe tid, og som kunne skape problemer, så klargjør han sin rolle og er i den sammenheng kun konsernsjef i Telenor, sier Aaser.
- Trenger ikke være rakettingeniør
- Telenor kontrollerer 43 prosent av det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Den største eieren er Alfa Group, gjennom selskapet Altimo, kontrollert av den russiske oligarken Mikhail Fridman.
- Vimpelcom har hovedkontor i Amsterdam, og norske Jo Lunder er konsernsjef.
- Er børsnotert på Nasdaq i New York.
Vis mer
- Du trenger ikke være rakettingeniør for å se at Vimpelcom har vært en betydelig belastning for Telenor, i og med etterforskning fra mange myndigheter, sier Aaser.
- Er det en måte å ta avstand på?
- Nei, vi tenker ikke på den måten. Det er bare for å klargjøre hva som er Telenor-rolle og hva som ikke er Telenor-rolle, sier Aaser.
- Er det fordi dere kan dere havne i konflikt med Vimpelcom?
- Her kan man nok kjøre mange scenarier, men de er under etterforskning og vi ønsker at Telenor-folk kun skal fremstå som Telenor-folk og ikke ha noen bindinger mot Vimpelcom, sier Aaser.
To andre i Vimpelcom-styret jobber også for Telenor.
- De andre styremedlemmene, har ikke de lenger aktive roller i Telenor?
- Jo, men vi har konsentrert oss om konsernsjefens rolle, sier Aaser, som sier han ikke vet om de andre også vil trekke seg. Det er ingen dramatikk i det, men ønsker å klargjøre hva som er Telenor og hva som er Vimpelcom, sier Aaser.
- Hvordan oppleves dette av Baksaas?
- Man trenger ikke være spesielt høyt utdannet for å se at dette er en stor belastning for Telenor og spesielt konsernsjefen, sier Aaser.
Les mer:
Den lydige oligarken
Taus om anklager
En vegg av taushet
Fikk Vimpelcom-forsikringer
- Det står ikke i brevet at korrupsjon ikke har funnet sted
- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted
Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor
Fra rød løper til husarrest
No comments:
Post a Comment