EU- og IMF-lederne holdt nattmøte i Berlin om Hellas-krisen.
Forhandlingene mellom kreditorlandene og den greske regjeringen har pågått i Brussel i flere måneder, foreløpig uten resultat.
Diplomater i Brussel sier fremdriften i forhandlingene går sakte, melder nyhetsbyrået Reuters.
Nattmøtet i Berlin
Sent mandag kveld møttes Tysklands kansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande, EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, eurolandenes sentralbanksjef Mario Draghi og IMF-sjefen Christine Lagarde i Berlin.
Topplederne drøftet utviklingen i forhandlingene med den venstrekontrollerte regjeringen i Athen.
- Det var enige om å at arbeidet må fortsette med virkelig kraft, sa en tysk regjeringstalsmann natt til tirsdag etter samtalene i Berlin.
Han opplyste at deltagerne på møtet har stått i nær kontakt med hverandre de siste dagene. De kommer til å være det de nærmeste dagene og også holde nær kontakt med den greske regjeringen.
Må ha over 10 milliarder
Eurolandenes ledere har tidligere antydet en foreløpig frist for disse forhandlingene fredag denne uken. Da forfaller 340 millioner euro (2,9 mrd. kr) i låneavdrag til IMF.
16. juni forfaller nye 556 millioner euro (4,8 mrd. kr) og tre dager senere ytterligere 340 millioner euro (2,9 mrd. kr).
Kilder i eurosystemet sier det er lite sannsynlig at Hellas er i stand til å betale låneforfallene uten nye pengeoverføringer fra eurolandene og IMF eller landet får et utsettelse med betalingene til forhandlingene er avsluttet.
Bredside fra Tsipras
De uventede toppmøtet i Berlin mandag kom i stand etter at den greske statsministeren Alexis Tsipras avfyrte en bredside mot de internasjonale kreditorlandene i en fransk avis.
Uttalelsene lignet ikke på det han har sagt i private samtaler med EU-lederne i det siste, sier anonyme kilder i EU-systemet til det britiske nyhetsbyrået.
I en artikkel i den franske avisen Le Monde, som diplomater hevder å ha til hensikt å vise greske velgere hvor hardt han kjemper, anklaget Tsipras långiverne for å legge frem «absurde forslag» og se helt bort fra gresk demokrati.
Telefonkonferanse med Merkel
Artikkelen i Le Monde ble publisert i avisen nettutgave før Tsipras holdt en timelang telefonkonferanse med Merkel og Hollande søndag. En tysk talsmann sa etterpå at disse samtalene foregikk i en konstruktiv atmosfære.
Kilder som følger forhandlingene mellom Hellas, EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF, har tidligere avvist rykter i finansmarkedene mandag om en snarlig kunngjøring av en avtale om den greske statsgjeldskrisen.
Vraket IMF-kandidat
Den greske statsministeren har også problemer i egne rekker i det venstreradikale Syriza-partiet og i koalisjonsregjeringen.
Regjeringens kandidat til å være landets utsending til IMF ble mandag tvunget til å trekke seg etter motstand fra ytterste venstre fløy i Syriza-partiet.
Venstrefløyen motsatte seg valget av Elena Panaritis. Hun har bakgrunn som folkevalgt for det konkurrerende sosialdemokratiske partiet PASOK og er analytiker i Verdensbanken. De ytterliggående i Syriza anklager henne for å ha støtte kriseprogrammet som dagens regjering vil avvikle.
Antyder kompromissvilje
Den tyske EU-kommissæren Günther Öttinger sier til avisen Die Welt at det fortsatt er en sjanse for en avtale med Hellas denne uken.
Han opplyste at den greske staten har innstilt å betale regninger fra utbyggere for flere uker siden på grunn av pengemangel.
EU-kommisjonens leder Juncker forsøker å bygge bro mellom de gjenstående problemene i forhandlingene med Hellas: Kravet fra IMF om et overskudd i statsbudsjettet før betaling av gjeldsrenter og -avdrag, og reformer av personssystemet og arbeidsmarkedet.
Ifølge Die Welt skal Tsipras være innstilt på å forhandle om pensjonsreformer.
Minister avviser kompromisser
Den greske arbeidsministeren Panos Skourletis sier regjeringen ikke han inngå flere kompromisser med kreditorlandene.
- Det er ikke rom for flere kompromisser. Vi venter på at den andre siden tar ansvar, sa Skourletis til den greske kringkastingsstasjonen Skai TV tirsdag.
Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!
Publisert:
No comments:
Post a Comment