Friday, June 10, 2016

Ditched fish empire – now betting Røkke billion in oil crisis – Manager

Promotion med annonselenker

I løpet av en drøy uke har Kjell Inge Røkke-systemet kvittet seg med hvitfiskimperiet og satser nå milliarder på muligheter som har oppstått i kjølvannet av oljekrisen.

- Det er her Aker har sin kjernekompetanse og det er helt riktig å bruke nedturen til å investere i nye ting, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Nettopp hvitfisk var det som dannet grunnlaget for formuen til Røkke, som tjente seg rik på pollock-fisket utenfor Alaska på 80-tallet.

Les også: Kjell Inge Røkke mistet faren

- De er opportunistiske
Men etter at aksjene i trålrederiet Havfisk og hvitfiskselskapet Norway Seafoods ble solgt for to milliarder har Aker snudd seg rundt, gått inn med en halv milliard kroner i offshorerederiet Solstad Offshore og fredag ble det kjent at det Aker-kontrollerte oljeselskapet Det norske fusjoneres med oljegiganten BPs norske selskap, BP Norge.

Les mer: Røkke danner oljegigant

- Det er et vindu for å gjøre «dealer» i olje- og gassektoren, sier Yggeseth, som mener Aker bruker Solstad som et verktøy for bransjekonsolidering.

Oljepriskollapsen siden sommeren 2014 har rammet olje- og oljerelaterte næringer hardt. Men fra en bunn på 27 dollar i januar, det laveste på over et tiår, har oljeprisen klatret til opp på 50-tallet.

Yggeseth mener nedturen gir muligheter til satsing.

- De er opportunistiske og det skal man være i en syklus, sier analytikeren.

Kan bli tredje størst i Norge
Den nye oljegiganten som skapes etter fusjonen får navnet Aker BP. BP vil eie 30 prosent av det nye selskapet, Aker 40 prosent og øvrige aksjonærer i Det norske vil eie 30 prosent.

- Du har nå et Aker som er vesentlig mer oljeeksponert enn det var for en uke siden. For vår del, som har et positivt oljesyn, fremstår det som fornuftig. Andre investorer, som eventuelt måtte ha et mindre positivt syn på oljeprisen, kan finne dette som økt risiko, sier Yggeseth.

På børsen gir investorene tommelen opp så langt. Det norske stiger 8,6 prosent og Aker er opp 4,3 prosent.

- Markedet reagerer positivt og markedet har antagelig rett. Det er naturlig at vi vil få en bølge med fusjoner og oppkjøp fremover. Ofte når en eller to aktører setter i gang blir det en snøballeffekt, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Som betaling for alle aksjene i BP Norge vil Det norske utstede 135,1 millioner aksjer til BP, basert på 80 kroner per aksje. Aker vil samtidig kjøpe 33,8 millioner aksjer fra BP til samme pris for å nå den avtalte eierstrukturen, som beløper seg til 2,7 milliarder kroner.

Målet er å skape et ledende oljeselskap i Norge. Produksjonen er 122.000 fat per dag, men potensialet er på over 250.000 fat per dag i 2023, ifølge Det norske-sjefen Karl Johnny Hersvik. Det vil i så fall kun være Statoil og Petoro som har større produksjon på norsk kontinentalsokkel.

- Vi er stolte over at BP har valgt å bli partner med Aker i transformasjonen av Det norske til et ledende uavhengig offshore lete- og produksjonsselskap, sier Kjell Inge Røkke i en uttalelse.

- Vi kan vokse mer
Røkkes mann i sjefsstolen i Aker, Øyvind Eriksen, ser flere muligheter.

- Vi ser mange muligheter på norsk sokkel som kan forfølges i kommende måneder. Vi kan vokse mer ved ytterligere oppkjøp, sier Eriksen på pressekonferansen om BP-avtalen. 

Det norske oljeselskap ASA og BP Norge fusjonerer. Det nye selskapet får navnet Aker BP ASA. Øyvind Eriksen Aker(t.v) takker Bob Doodley BP etter avtalen på pressekonferanssen fredag. T.h Karl Johnny Hersvik Aker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vidar Ruud NTB scanpix

Der levner toppene i Røkke-systemet liten tvil om hva de synes om transaksjonen.

- Dette er en av mine beste dager som sjef i Aker, sier Eriksen.

Det er vanskelig å overgå, men Det norske-sjefen forsøker likevel.

- Det er den beste dagen jeg har hatt i Det norske, sier Karl Johnny Hersvik.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment