Torsdag 23. juni vil verdens øyne være rettet mot Storbritannia, én av verdens største og viktigste økonomier. Da skal nemlig den mye omtalte folkeavstemningen om Storbritannias EU-medlemskap avholdes.
Bare den siste uken har London-børsen falt nesten seks prosent i påvente av resultatet. FTSE100-indeksen er nå på sitt laveste nivå siden februar. I tillegg har pundet de siste dagene svekket seg til nivåer vi ikke har sett siden starten av april.
Financial Times skriver tirsdag at investorer nå flykter til sikkerhet i forkant av folkeavstemningen.
Tirsdag så vi også at den tyske 10-årige statsobligasjonen bikket under null prosent rente et kort øyeblikk.
– Usikkerhet er ordet. Ingen vet hva resultatet kommer til å bli, og ingen vet hva utfallet vil få av betydning, sier Charlie Diebel, rentesjef hos Aviva Investors, til avisen.
I tillegg skal prisen for å kjøpe sikringer mot eventuelle valutasvingninger som kan komme av en «brexit» nå være rekordhøye. Prisene på disse hedgene skal faktisk være høyere nå enn det slike valutasikringer kostet under finanskrisen i 2008, ifølge avisen.
Det er imidlertid ikke bare i Storbritannia at aksjemarkedet tynges. I Tyskland har Dax-indeksen falt 5,95 prosent den siste uken, og i Frankrike er CAC40-indeksen ned 6,63 prosent i samme periode.
Dollarkursen har nå steget til sitt høyeste nivå på to uker. Det skyldes at investorene dumpet valutaer som anses som mer risikable i forkant av «brexit»-folkeavstemningen, samt sentralbankmøtene i USA og Japan, ifølge Bloomberg.
Nyhetsbyrået skriver at det særlig er mot det britiske pundet og den sørafrikanske randen at dollaren har styrket seg mest.
Nei-siden i medvind
Markedsuroen har blant annet bidratt til at ledelsen i britiske arbeiderpartiet Labour denne uken har prøvd å overtale medlemmene sine til å stemme for å bli i EU.
Uroen over hva som vil skje hvis britene stemmer for å hoppe av EU-toget, blir ikke mindre av at neisiden ser ut til å ha vind i seilene. Nei-siden leder nå nemlig på flere meningsmålinger.
I en måling utført av ICM for The Guardian leder tilhengerne av utmelding med 53 mot 47 prosent, hvis man ser bort fra gruppen som ikke har bestemt seg.
En YouGov-måling utført for The Times viser 46 prosents støtte for utmelding, 39 prosent støtte for fortsatt medlemskap og 11 prosent usikre.
Et gjennomsnitt av seks målinger som organisasjonen What UK Thinks står bak, viser et knapt flertall for de britiske EU-motstanderne, med 51 mot 49 prosent. En tilsvarende sammenstilling foretatt av Financial Times viser at neisiden leder med 47 mot 44 prosent, med en relativ stor gruppe som ikke har bestemt seg.
Ber kundene sikre seg nå
Selv om et nei til EU først og fremst vil påvirke Storbritannia, inkludert den store finanssektoren i London, vil det også ha konsekvenser for landene rundt.
– Vi ser det allerede nå, at usikkerheten brer seg. Investeringsviljen avtar, veksten er lavere, og usikkerheten vil eskalere enda mer ved en «brexit» og sette en stopper for aktiviteten i Storbritannia, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea til E24 denne uken.
– Vi kjenner ikke hvilken handelsavtale Storbritannia vil få, eller hva de andre EU-landene vil kreve av EU. Kanskje blir det ikke så ille på sikt som man frykter, men markedene vil reagere negativt på dette, uttalte valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.
Østnor mener også at svekkelsen av pundet er dårlig nytt for euroen:
– At pundet svekker seg kraftig, tror vi også er negativt for euroen. Det vil gi lavere aktivitet også i eurosonen, og vi tror dette kan bety at sentralbankene vil gi mer gass i pengepolitikken, sa Østnor.
Lavere renter ute betyr som kjent lavere rente her hjemme også, påpekte Østnor i DNB Markets’ morgenrapport.
I Norges største meglerhus, DNB Markets, ber man kundene om å få gjort unna mest mulig for å sikre seg før folkeavstemningen og skoleferien er i gang. Det innebærer at bedriftskunder sikrer valutakurser og henter eventuelle penger de trenger før avstemningen.
Til Dagens Næringsliv forteller DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid om rådet de har gitt til kundene:
– Gjør det dere kan i «åpningstiden».
– Skandinaviske investorer tar snart sommerferie, og brexit er et kjent og varslet usikkerhetsmoment. Derfor har vi sagt til våre kunder at det er et godt råd å gjøre det man kan i disse ukene nå før, sier Ertzeid videre til avisen, og forklarer at pågangen hos dem har økt de siste ukene.
Storavis vil vekk fra «diktaturet i Brussel»
Tirsdag gikk The Sun, Storbritannias mest leste avis, ut med en oppfordring om å stemme for utmeldelse over hele førstesiden.
– Vi må fri oss fra diktaturet i Brussel, argumenterer avisen, som beskriver EU som en «grådig, uøkonomisk mobbeunion».
Lederen for anti-EU-partiet UKIP, Nigel Farage, gledet seg stort over avisens beslutning. De konservatives tidligere borgermester i London, Boris Johnson, er også blant de som vil ha Storbritannia ut av EU.
På den andre siden står statsminister David Cameron og finansminister George Osbourne som altså prøver å overtale britene til å stemme for å forbli i unionen. Det var likevel Cameron selv som lovet en folkeavstemning, blant annet for å demme opp for EU-motstanden i sitt eget parti.
Richard Haass, lederen for amerikanske Council on Foreign Relations og tidligere USA-utsending til Nord-Irland, uttalte denne uken på MSNBC-programmet Morning Joe at et nei til EU trolig vil bety slutten for Storbritannia, som vi kjenner det. Han pekte blant annet på at skottene ønsker å forbli i EU, og at Storbritannia selv derfor vil kunne gå i oppløsning.
No comments:
Post a Comment