Saturday, June 11, 2016

The world assumed safest investment has never been more expensive – Dagens Næringsliv

DN Ekspress

Spørsmålet er om de strengt tatt kan bli så veldig mye mer verdt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- På mellomlang sikt er ikke statspapirer det jeg anbefaler å putte pengene i, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

Til tross for at det aldri før har vært dyrere å investere i statsobligasjonslån enn nå, fortsetter investorer verden over å putte pengene sine i dem.

Frykter brexit

Grunnen er at statsgjeld fra noen av verdens største og antatt tryggeste økonomier blir sett på som noe av det sikreste man kan putte pengene sine i. I perioder med økt frykt strømmer derfor investorene til statspapirmarkedet.

Styringsrenter nær null har ført til at flere av de største og viktigste sentralbankene i verden har tatt i bruk svært utradisjonelle virkemidler de siste årene.

Gjennom massive oppkjøp av statsgjeld har sentralbankene presset ned rentenivået på gjelden. Statsobligasjonsrentene blir gjerne brukt som referanse for rentene på en rekke ulike typer lån. Dermed smitter statsobligasjonsrentene over på rentene som bedrifter og husholdninger blir stilt overfor når de skal ta opp nye lån.

Målet er at lavere rentenivå skal bidra til økt aktivitet, siden det blir mindre attraktivt å spare og mer attraktivt å låne til nye investeringer.

Når rentenivået faller, stiger prisen på obligasjoner. En obligasjon med fast årlig rentebetaling blir mer verdifull fordi renten den betaler er høyere enn man får ved å gjøre en tilsvarende investering med det nye og lavere rentenivået. 

Slik er det også andre veien. Dersom rentenivået stiger, faller prisen på obligasjonen. En obligasjon med en fast årlig rentebetaling som er lavere enn det genrelle rentenivået er mindre verdt siden den betaler mindre i rente enn man får ved å gjøre en investering med det nye og høyere rentenivået.

Vis mer

- I dette markedet kjøpes det opp statsobligasjoner fordi det er flere og flere der ute som er redd for en brexit. Det er hovedgrunnen for det som skjer nå, sier Ringholm.

Med økt etterspørsel øker prisene på papirene, samtidig som rentene går motsatt vei. Den siste uken har derfor allerede ultralave renter på tyske og japanske statsobligasjoner falt ytterligere.

Rekordlave renter

Fredag ble både tysk og japansk statsgjeld med ti års løpetid handlet til de laveste rentene noensinne.

Den tyske tiåringen er nå bare 2 fattige basispunkter (0,02 prosentpoeng) unna null. Sagt på en annen måte kan den tyske staten nå låne penger til en årlig rente på 0,02 prosent.

På kortere løpetider er renten for lengst blitt negativ.

For Japans del har rentene falt til negative 0,15 prosent på landets tiårslån. Dermed får landet rett og slett betalt for å låne penger i ti år.

- Vi har en usedvanlig spesiell situasjon i yen. I løpet av fredag var alle japanske renter inntil 15 års løpetid negativ, sier analysesjefen.

Tidligere denne uken anslo kredittvurderingsselskapet Fitch at total utestående statsgjeld med negativ rente passerte 10.000 milliarder dollar i mai.

Aldri vært dyrere

Bakgrunnen for de ultralave rentene er sentralbankenes ekstraordinære pengepolitikk, med både negative styringsrenter og massive oppkjøp av nettopp statsgjeld (se faktaboks).

- I utgangspunktet er renten manipulert og så har vi fått et lag med frykt på toppen i det siste, sier Ringholm.

En frykt som har presset rentene enda lengre ned. Med renter allerede nær eller under null er det begrenset hvor mye lavere de kan nå. Og dermed altså hvor mye mer prisene kan stige.

- Statspapirer har i historien aldri vært dyrere enn de er i dag. Selvfølgelig, kommer det en brexit, så kan de bli enda dyrere, fordi enda flere putter penger i dem og man får en skrell i aksjemarkedet, sier Ringholm.

På litt lengre sikt er imidlertid oppsiden begrenset.

- Den eneste oppsiden er at ting skal bli enda litt verre eller at sentralbanksjefene skal finne på noe enda villere enn de allerede har gjort, sier analysesjefen.

En supernova som vil eksplodere

Flere deler den vurderingen. Dersom rentene stiger raskt, på grunn av for eksempel vekst eller høyere inflasjon, vil prisene på obligasjonene falle kraftig. Omtrent som når en boble sprekker. 

Sent torsdag kveld sendte Bill Gross, som grunnla verdens største renteforvalter Pimco og som nå arbeider i Janus Capital, ut følgende melding på Twitter:

«Globale renter er de laveste på 500 år med historie. 10.000 milliarder dollar med statspapirer med negativ rente. Dette er en supernova som vil eksplodere en dag».

‘);var s=window.addEventListener?”addEventListener”:”attachEvent”;var o=window[s];var u=s===”attachEvent”?”onmessage”:”message”;var a=document.getElementById(i);var f=document.getElementById(i+”-f”);o(u,function(e){var n=e[e.message?"message":"data"]+””;if(n.substr(0,4)!==”viz:”)return;var i=n.split(“:”);if(i[1]===r&&i[2]===”h”){a.style.height=i[3]+”px”}if(i[1]===r&&i[2]===”scrolltotop”){a.scrollIntoView();window.scrollBy(0,-100)}if(i[1]===r&&i[2]===”data”){(f.contentWindow||f.contentDocument).postMessage(“viz:data:”+JSON.stringify(t).replace(/:/g,”!;!”)+”:”+window.location.hash.replace(/:/g, ‘!;!’)+”:”+window.location.href.replace(/:/g, ‘!;!’),”*”)}if(i[1]===r&&i[2]===”sethash”){window.location.hash=i[3]}},false)})(“http://www.dn.no/staticprojects/2016/05/kortwidget/”,null);

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment