Børs
Peter Hermanrud ser bare én risiko som kan velte aksjemarkedet i høst.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
I august steg hovedindeksen på Oslo Børs med 1,4 prosent. Hovedindeksen er opp 20,1 prosent siden årets bunn i februar.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset Swedbank tror det kan gå mot en «grei» børshøst. Først må riktignok september, som historisk er en svak børsmåned, passere.
- De virkelig store, stygge børsuroene vi har hatt gjennom tidene, har kommet på høsten. Det er veldig påfallende, sier Hermanrud.
I år ser han riktignok bare én risiko.
- På den ene siden er det ikke så lett å se hva som kan velte alt nå. Det eneste er svakheten i en del europeiske banker, og da spesielt de italienske. Bankkrise i Italia frykter vi. Dette er noe som i så tilfelle vil gi et dårlig aksjemarked, sier sjefstrategen.
To fronter
Hermanrud viser til rapporter om at bankene i Italia har for lite egenkapital.
EU har vedtatt et regelverk som forutsetter at bankens obligasjonseiere må ta tap før det blir aktuelt å rekapitalisere banken med offentlige midler. Italias statsminister Matteo Renzi er imidlertid motvillig til dette fordi italienske husholdninger utgjør en stor andel av obligasjonseierne.
- Og må de tap, frykter Renzi han vil tape folkeavstemningen i november – og jobben sin, påpeker Hermanrud.
- I dag er det to fronter, og ingen ser ut til å gi seg. Da er det en risiko for at konflikten kan eskalere. Kanskje en skikkelig bankkrise må til, før det blir en løsning, mener sjeføkonomen.
- Vil bli skjøvet ut i tid
Renzi vil ha italienerne med på å stemme for en reform av det politiske systemet i landet; en omlegging av dagens senat til et mindre og mer regionalt.
- For statsminister Matteo Renzi er dette en viktig konstitusjonell reform, og sannsynligheten er derfor stor for at eventuelle upopulære beslutninger om bankene vil bli skjøvet ut i tid, hvis mulig, skriver DNB Markets i sin halvårige konjunkturrapport, publisert i midten av august.
- Om det skulle oppstå en mer akutt krise, er trøsten at det utenlandske eierskapet i italienske banker er lite. Derfor synes også faren for direkte smitte å være liten. Men her og i andre land vil fortsatt manglende evne til å ta tak i problemene innebære at kredittgivningen fortsatt vil bli skadelidende, skriver meglerhuset.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen mener det er grunn til bekymring.
- Vi ser hvordan blant annet sentralbankenes kvantitative lettelser er med på å løfte aksjemarkedene, samtidig som utviklingen i en del banker ikke er så god. Så her bygger det seg opp en fallhøyde. Vi tror riktignok ikke det er overvekt sannsynlighet for bankkrise i Europa, sier han.
Vil se an september
Hittil i år er hovedindeksen på Oslo Børs opp rundt to prosent. Sjefstrateg Peter Hermanrud gikk denne uken ut med en spådom som viste at børsen skal stige 35 prosent i løpet av halvannet år.
Hermanrud vil riktignok se september før han kommer med en prognose ut året.
- Det burde bli greit, og normalt tror jeg på noen få prosent avkastning mot nyttår, sier han og legger til:
- Oslo Børs har mange sykliske næringer. Nå har det vært fire år med fall i syklisk industri. Jeg tror vi er ferdig med det verste og at vi vil se en bedring de neste årene. Det vil være positivt for aksjemarkedet i Norge.
Samtidig mener Hermanrud at prisingen av aksjer i dag er høy i forhold til hva selskapene tjener.
- Det gir alltid økt risiko – og er ingen drømmesituasjon, sier sjefstrategen.
- Hvorfor er september normalt en dårlig måned for aksjemarkedene?
- Det er et godt spørsmål. Er selskapenes resultater dårlig i første halvår slik det har vært i år, kan det ha sammenheng med at aktørene i det lengste håper at det vil snu. Når tredje kvartal også blir svakt, gir man opp. Videre tror jeg det kan ha sammenheng med ren psykologi – at høsten generelt er en mørkere tid, svarer Hermanrud.
Følg markedene med DN Investor
Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.
Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.
No comments:
Post a Comment