Monday, September 5, 2016

- Signs that is euphoria in the housing market – Dagens Næringsliv

Bolig

Flere trekk ved utviklingen i boligmarkedet kan skape økt risiko for norske husholdninger, mener seniorøkonom.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den sterke boligprisveksten i Norge fortsatte i august. I løpet av måneden steg bruktboligprisene med 2,8 prosent på landsbasis. Det siste året er prisene opp 9,1 prosent.

August-oppgangen er den kraftigste på ett tiår, viser bruktboligstatistikken som Eiendom Norge la frem mandag. 

- Veksttakten har skiftet opp et solid hakk i år i forhold til hvordan det har vært de to foregående årene, konstaterer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Økt risiko i husholdningene

Aamdal har også merket seg et annet utviklingstrekk. I deler av markedet er det svært sterk prisvekst. I Oslo steg prisene med 16,3 prosent fra august ifjor til august i år.

Boligpriser

Klikk her for å sjekke prisutviklingen på boliger i et område du er interessert i.

Klikk for å se fullskjerm kart

– Ikke bare er det slik at prisveksten er høy. I noen områder, særlig i Oslo, omsettes boligene veldig fort. Det kan være litt tegn på at det er eufori i boligmarkedet, sier DNB-økonomen.

Han minner om at Norges Banks forrige sentralbanksjef Svein Gjedrem brukte nettopp ordet «eufori» for å beskrive utviklingen i boligmarkedet i årene før finanskrisen.

I årstalen i 2007 pekte Gjedrem på at prisene frem til da hadde steget mer enn de underliggende faktorene skulle tilsi og minnet om at boligprisene kan falle mye og raskt når det først snur.

Fra desember samme år til desember 2008 falt norske boligpriser med 9,1 prosent, ifølge prisstatistikken fra Eiendom Norge. Den gangen var riktignok sentralbanken godt i gang med å skru renten kraftig opp.

LES OGSÅ:  – Det er T5PC-tilstander i boligmarkedet i Oslo (+)

– Desperasjon driver boligprisene videre opp

Halvert boligutbud i Oslo  

- Forsterket effekt

Selv om det i dag ikke er utsikter til snarlig renteoppgang, minner Aamdal om at Norges Bank tar høyde for den høye boligprisveksten i rentesettingen.

- Risikoen for den finansielle stabiliteten er en viktig variabel for Norges Bank. Det er ikke noe den kan finstyre, men som har gjort at den ikke har satt renten så mye ned som den ellers hadde tenkt seg.

Høy boligprisvekst kan etter hvert lede til økt gjeldsvekst i husholdningene. Kombinert med en allerede høy gjeldsbelastning kan dette føre til en risiko for stabiliteten i husholdningene, påpeker seniorøkonomen.

- Nå har dette argumentet fått forsterket effekt og vi tror det er en god grunn til at Norges Bank vil avvente med å sette renten ned, sier Aamdal.

Han tror derfor sentralbanken holder styringsrenten i ro på 0,5 prosent på møtet 22. september.

- Fortsatt er det nok slik at de vil signalisere en viss sannsynlighet for rentekutt lengre frem, men det blir ikke aktuelt nå på september-møtet, sier DNB-økonomen.

Veksten har overrasket Norges Bank

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets mener også at boligprisveksten er så høy at Norges Bank kommer til å avlyse det varslede rentekuttet i september.

- Vi tror utviklingen vi ser i boligmarkedet nå er en viktig årsak til at den står over det varslede rentekuttet i september og at den ser an situasjonen ytterligere fremover, sier meglerhusets seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Han viser til at årsprisveksten i boligprisene, også inkludert Oslo, viste en nedadgående tendens frem til februar i år, før utviklingen snudde rundt påsketider.

Den kraftige prisoppgangen etter den tid har kommet overraskende på sentralbanken.

- Norges Bank bommet en god del på boligprisveksten i forbindelse med sin første pengepolitiske rapport i år, som kom i mars. Så justerte de opp prognosene i siste rapport. Men det har ikke vært nok i forhold til den hastigheten man ser i boligmarkedet nå, sier Hov.

- Det er ikke kun et Oslo-fenomen, selv om prisveksten er høyest og aller hetest der. Det er en ganske markert oppgang i boligprisveksten og et ganske tydelig omslag alle steder, sier Hov.

I tillegg til sterk boligprisvekst peker han på at konsumprisene, som også ligger godt over sentralbankens egen prognose, bidrar til at sentralbanken lar være å kutte renten på møtet 22. september.

- Den holder renten i ro i september og så beholder den en viss sannsynlighet for at renten kan kuttes senere, sier Hov.

LES OGSÅ:  Sjekk boligprisene der du bor

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment