Monday, October 13, 2014

French economist receive the Nobel Memorial Prize in Economics – E24

French economist receive the Nobel Memorial Prize in Economics – E24

Den franske samfunnsøkonomen Jean Tirole (61) har forsket på hvordan man skal forstå og regulere bransjer med noen få mektige selskaper.

For det arbeidet ble han mandag belønnet med Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til Alfred Nobels minne.

- Hans analyser av selskaper med markedsmakt har skapt en sammenhengende teori for tilnærmingen til sentrale politikkspørsmål: Hvordan skal myndighetene håndtere fusjoner og karteller? Hvordan bør de regulere monopolister?, heter det i Kungliga Vetenskapsakademins begrunnelse for tildelingen.

- Uønskede effekter

De skriver at det i mange bransjer er et lite antall store selskaper, eller kanskje et eneste monopolselskap, med en dominerende stilling. Uten at de reguleres gir det uønskede effekter for samfunnet. Prisene blir høyere enn det kostnadene tilsier og mindre produktive selskaper overlever gjennom å forhindre at nye og mer produktive selskaper kommer inn på markedet.

Før Tirole kom på banen, lette økonomer og beslutingstagere etter felles prinsipper og regler som kunne gjelde for alle bransjer. De anbefalte gjerne enkle regler for politikken, som for eksempel bruk av maksimalpriser.

Tiroles forskning viser imidlertid at selv om slike tiltak under noen omstendigheter har en ønsket virkning, så kan de gjøre mere skade enn nytte.

Spesifikke forhold

Tiroles forskning konkluderer med at de beste reguleringene og den beste konkurransepolitikken bør være nøye tilpasset de spesifikke forholdene i de enkelte bransjene.

Han har, ifølge Vetenskapsakademin, i en serie artikler og bøker lagt frem et allment rammeverk for en slik politikk og dessuten tilpasset politikken til flere bransjer som for eksempel telekommunikasjon og banker.

- Med hjelp av den nye innsikten kan myndighetene bedre stimulere store selskaper til å bli mere effektive og samtidig hindre dem i å skade konsumenter og konkurrenter, skriver Vetenskapsakademin.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment