Dette i tilfelle Konkurransetilsynet skulle kreve et slikt nedsalg i dominerende områder, for at Coops oppkjøp av Ica skal bli godkjent.
Ica har tapt millioner ukentlig på sin drift i Norge. Konkurransemyndighetene vendte tommelen ned for deres foreslåtte innkjøpsavtalen med Norgesgruppen. Ica varslet derfor i slutten av mai at de ville ta stilling til den videre driften av sin norske virksomhet.
I juni fikk Coop beskjed, under radaren, om at Ica var åpne for salg til industrielle aktører i bransjen.
Salg var Icas foretrukne løsning, fremfor videre nedskalering av driften.
Slik ble Coop, og ikke Norgesgruppen, Icas partner. Og det ble ikke samarbeid, men oppkjøp, ut av det.
Ica-sjef Per Strömberg understreket på en pressekonferanse mandag at en eventuell videre drift av Ica i Norge ville medført nedleggelse av flere butikker, spesielt i Nord- og Sør-Norge.
- Hektisk
Isteden har man nå altså besluttet å selge hele Norge-biten til Coop. De blar opp 2,15 milliarder kroner for Icas 553 butikker her til lands.
Etter at svenskene varslet at de ville selge seg ut av Norge, har det vært hektiske dager for Coop-sjef Svein Fanebust og hans ansatte.
- Det har vært en veldig arbeidskrevende prosess. Vi har hatt 40 personer som har jobbet netter og utsatt ferier for å få dette gjennom.
- Selv husker jeg i forbindelse med årskonferansen vår, at jeg gikk ut fra forhandlingsmøtet klokken seks om morgenen, dro hjem og skiftet dress, og dro direkte til konferansen og opp på talerstolen klokken ni.
Noe vil bli skrotet
Fanebust sier til E24 at de ikke har bestemt seg for om Ica-merkevarene vil omdøpes til en av Coop-kjedene, men sier at noe sanering vil det bli.
- Men det vil ikke si at de eksisterende Ica-kjedene forsvinner.
- Så det kan være aktuelt å sanere noen Coop-kjeder?
- Det jeg sier er at noe vil bli sanert, men det er ikke klart ennå.
Avtalen mellom Coop og Ica må godkjennes av Konkurransetilsynet, som nå har 130 arbeidsdager på å fatte en beslutning.
Fanebust er forberedt på at Tilsynet vil sette foten ned i enkelte områder, men sier de allerede har en intensjonsavtale med Norgesgruppen, som står beredt til å overta enkelte butikker skulle det bli nødvendig.
- Vi har gjort oss opp en mening om hvor mange butikker vi vil få nei på. De ligger i de områdene hvor vi er sterke, som i Trøndelag hvor vi har en markedsandel på nesten 50 prosent. Samtidig er det ikke gitt at det er her kuttene vil komme.
Norgesgruppen ikke med bud
Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Per Roskifte, bekrefter at det eksisterer en slik salgsopsjon.
- Vi har sagt oss villige til å kjøpe de enkeltbutikkene som Coop, i samråd med Konkurransetilsynet, av konkurransemessige forhold finner at de ikke kan overta, sier han til E24.
- Hvilke butikker det er snakk blir et resultat av en dialog mellom Konkurransetilsynet og Coop, understreker han.
På pressekonferansen avslørte Coop-sjefen at det har vært en budrunde om Icas norske butikker.
Roskifte sier at de ikke har vært med i budrunden.
- Vi har ikke sett på oss selv som en reel kjøper.
Ingen signaler
Coop-sjefen mener at denne avtalen er langt mer spiselig for Konkurransetilsynet enn innkjøpssamarbeidet mellom Coop og Rema 1000 på den ene siden, og Norgesgruppen og Ica på den andre siden – slik det en stund lå an til.
- Den avtalen ville gitt en aktør en markedsandel på mer enn 50 prosent, denne transaksjonen med avhjelpende tiltak rundt 30 prosent.
I forrige uke var Coop hos Konkurransetilsynet, men Fanebust sier at de ikke fikk noen signaler som skulle tilsi at de ville se på denne avtale med mildere øyne.
- Det var en ren informasjonsutveksling. Tilsynet gir ingen signaler eller tilbakemeldinger, bortsett fra at de tar informasjonen til etterretning, noe som gir de et grunnlag til å fatte et vedtak.
Skal nedbemanne
Fanebust sier at forbrukeren vil merke oppkjøpet ved at Coop blir langt mer aggressiv, synlig og konkurransedyktige etter de er gjennom en transformasjonsprosess. Spørsmålet er da om maten vil bli billigere.
- Vi håper både at forhandlingsmakt og våre logistikkløsninger skal gi oss komparative fortrinn, som kan medføre lavere matpriser.
- Er det aktuelt med nedbemanning?
- Det vil bli nødvendig men enkelte tilpasninger ja, men det er altfor tidlig å konkludere med hvem eller hvor. Ica er en ren overtakelse, så de ansatte der stiller på lik linje som de i Coop.
No comments:
Post a Comment