Saturday, January 23, 2016

- I’ve hit the wall ‘lite’ – Dagens Næringsliv

#oljesmellen

Lidvar Espeseth (36) har vært arbeidsledig i 15 måneder og søkt på rundt 100 jobber, men nekter å gi opp. Hodejeger gir nytt håp til langtidsledige i oljebransjen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Om du mistet jobben igår eller har gått arbeidsledig i over ett år – det har ikke noe å si. For denne krisen rammer så mange, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK.

- Tidligere var man veldig opptatt av at man ikke måtte ha «hull i cv-en». Og hadde du gått ledig i lang tid, ble det sett på som negativt. Men tilstandene i oljebransjen har endret på denne holdningen hos arbeidsgiverne. Det er så utrolig mange gode kandidater som er uten jobb nå, sier hodejegeren til DN.

I en kronikk i DN fredag skrev forskeren Mari Rege at nedbemanning gir inntektstap, arbeidsledighet, økt uføretrygd og økt dødelighet. I tillegg viser flere studier at når menn mister jobben på grunn av bedriftsnedleggelse, øker sannsynligheten for bruk av antidepressive midler og innleggelse på sykehuset for selvpåført skade eller for psykiske lidelser.

Les hele kronikken her: Jobbtap rammer menn mye hardere (DN +)

Lidvar Espeseth (36) har gått arbeidsledig siden oktober 2014, da han ikke fikk forlenget kontrakten sin som konsulent i Statoil. Det er nå 15 måneder siden.

- Jeg har jobbet i oljebransjen hele yrkeskarrieren min, først noen år i fast jobb hos Siemens og Aker Solutions, deretter som innleid konsulent andre steder. Jeg har alltid tenkt at jeg var i en trygg bransje, og fikk litt sjokk da jeg ikke fikk forlenget kontrakten min hos Statoil. Det lå jo egentlig i kortene at jeg skulle få det, sier Espeseth til DN.

Kom på intervju til jobber som ble trukket tilbake

Men da han mistet jobben, tok han det ikke så veldig tungt.

- Å få ny jobb, det skulle gå greit – trodde jeg. Jeg har jo vært vant til at det har vært lett å bytte jobb i denne bransjen, sier han.

Og da han etter en ferie tok fatt på jobbsøkingen, var det med friskt mot og stort håp. Han flyttet fra Bergen til Stavanger, og søkte jobber både i oljebransjen og litt bredere.

Siden august 2014 har rundt 28.000 norske oljejobber gått tapt: Nå har 28.000 norske oljejobber forsvunnet

- Jeg ble innkalt til en del intervjuer det første halvåret, men fikk ikke napp. Noen av stillingene jeg kom på intervju til ble trukket tilbake da situasjonen i bransjen forverret seg. Jeg merket plutselig at dette jammen ikke var så lett som jeg trodde likevel, forteller Lidvar Espeseth.

I dag anslår han at han har søkt nærmere 100 jobber. Fortsatt er han arbeidsledig.

Holder kampgløden oppe

- Forskning viser at mange menn som mister jobben sliter psykisk. Kjenner du deg igjen i det?

- Selvfølgelig er det lett å miste motet når man hele tiden får nye jobbavslag. Men samtidig føler jeg at jeg også har hatt litt uflaks. Det er jo noen som får de jobbene jeg søker på – og én gang blir det meg. Det er jeg sikker på. Ja, jeg har møtt veggen noen ganger. Men jeg vil vel heller si at jeg har møtt veggen «light». Dette tar ikke knekken på meg. Jeg er fortsatt optimist, sier Espeseth.

Kampgløden må holdes oppe, innser han.



Lidvar Espeseth, her på jobbkurs. Til høyre kursdeltaker Sine Bjørnevik. Foto: Tommy Ellingsen

 

- Jeg har meldt meg på jobbsøkerkurs og er en veldig aktiv jobbsøker. Føler jeg noen dager at alt er «bånn i bøtta», da tar jeg meg en fjelltur eller gjør noe kjekt sammen med venner og familie.

- Hvordan takler du det økonomisk å ha gått fra en godt betalt jobb til å få dagpenger fra Nav?

- Det går greit, men man må jo tenke seg litt om innimellom. Jeg og kona har snakket om å investere i en billigere bil og kutte ned på ferier. For jeg tjener jo ikke like godt som før, sier 36-åringen.

- Ikke klar over hvor tøft det er

Hodejeger Erik Falk Hansen har møtt mange frustrerte jobbsøkere som har vært uten jobb i lang tid. Å holde motet oppe er helt vesentlig, sier han.

- Jeg tror at de som mister jobben ikke helt er klar over hvor tøft marked de møter. Mange tror derfor det kommer til å fikse seg greit. Men etter tre-fire måneder uten jobb begynner en del å få panikk. Det er litt synd, for slik markedet er i dag blir det bare flere og flere søkere på markedet for hver måned som går. Ja, det er krise. Men da må man bare jobbe enda hardere for å lykkes – og heldigvis er det mange som lykkes, sier Falk Hansen.

 

Les også:

Børshjelp i vente

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment