Den japanske sentralbanken overrasket verdens finansmarkeder fredag da den senket renten på bankenes innskudd i sentralbanken til minus 0,1 prosent.
Børsen opp, yen ned
Børsene i Asia og Europa steg på den uventede nyheten fra Tokyo, mens den japanske valutaen yen falt mot andre store valutaer.
Hovedstyret i sentralbanken var delt i synet på om det er behov for å senke renten til under null. 5-4 stemte for rentekuttet, skriver nyhetsbyrået Reuters.
- Dette er en aggressiv tilnærming med «pisk og ingen gulrot» for å stimulere investeringene ettersom innskytere i hovedsak blir straffet for å sitte på kontanter, sier Martin King i rådgivningsselskapet Tyton Capitol Advisor i Tokyo til det britiske nyhetsbyrået.
Sa noe annet i forrige uke
Med fredagens beslutning må japanske banker betale for å plassere penger i sentralbanken. Hensikten er å få dem til å låne ut pengene i stedet. Dette kan få opp investeringene i næringslivet og folks forbruk.
Så sent som i forrige uke sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda at han anså negativ rente for å være riktig virkemiddel.
I en høring i nasjonalforsamlingen sa han at ytterligere pengepolitiske tiltak burde skje ved å utvide programmet for å kjøpe opp verdipapirer i markedet.
Trykker flere penger
Sentralbanken har mandat til å bruke inntil 80.000 milliarder yen (5700 mrd. kr) i året til slike oppkjøp.
Slike kvantiative lettelser i pengepolitikken, som dette kalles, omtales også som å sette i gang seddelpressen for å trykke mer penger.
Formålet med å senke renten til under null er å få opp prisveksten. Dette skal bidra til å få til større aktivitet i økonomien.
Flere land med negativ rente
Den ekstreme pengepolitikken med negativ styringsrente er innført i flere europeiske land det siste året.
Norge er ikke blant dem, men Norges Bank satte i fjor ned sin styringsrente to ganger til 0,75 prosent i fjor.
Noen norske økonomer utelukker ikke at også sentralbanksjef Øystein Olsen kan bli tvunget til å følge etter Japan, eurolandenes sentralbank ESB, Danmark, Sverige og Sveits som alle har innført negativ rente.
Japans særskilte prisproblem
Fallende priser og tidvis negativ prisvekst har vært et hovedproblem i Japans økonomi siden begynnelsen av 1990-tallet.
Dette rammer økonomien ved at folk og bedrifter utsetter å kjøpe varer og tjenester, og foreta investeringer, til senere under forventninger om at alt skal bli billigere.
Prisene i Japan falt 0,1 prosent fra november til januar. På årsbasis er prisstigningen 0,2 prosent.
Kraftig oppgang i oljeprisen
Oljeprisen var stabil over 35 dollar fatet i morgentimene. Siden mandag har prisen på nordsjøolje steget over 16 prosent.
Europeiske børser hadde steget rundt 1 prosent etter én times handel. Oslo Børs var opp 0,3 prosent.
No comments:
Post a Comment