– Det er klart vi er spente på hvordan dette rammer virksomheten videre. Det som er så trist, er at det er de yngste med minst ansiennitet som pleier å gå først. Og det er de som gjerne har mest behov for jobb, siden de har lån og er nyetablerte, sier tillitsvalgt Lidar Wingsternes i Schlumberger Norge til E24.
Foranledningen er nok en nedslående nyhet fra Pål Kibsgaard, den norske konsernsjefen for det franske oljeserviceselskapet som er størst i verden:
Tross kuttrunder både i januar og april har det plutselige aktivitetsfallet gjort det nødvendig med nye, kostnadsbesparende grep i kvartalet som avrundet 2015.
Det inkluderer nok en ansatt-skrell på 10.000 hoder. Det var i desember at den nyeste nedbemanningen først ble varslet, men da forelå det ikke noe konkrete tall.
Kan kuttes mer i Norge
I Norge har Schlumberger avdelinger i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, samt baser langs kysten.
Schlumberger Norge er svært sparsomme med detaljer om hvordan kutt-grepene i konsernet så langt har rammet her i landet.
Mediekontakt Lianne Olsen sier hun ikke kan gå ut med tall i media, men bekrefter at de har nedbemannet.
– I Norge er situasjonen utfordrende. Vi har sett en nedgang i aktiviteten siden sommeren 2014. Dette har påvirket våre produktlinjene på forskjellige måter, forteller Olsen.
Hun kan ikke utelukke ytterligere kutt i den norske virksomheten fremover.
– Nei, ingen kan utelukke noen ting. Vi har justert, vi håper det er tilstrekkelig, men vi må alltid justere etter aktiviteten.
Har skrelt bort 10 prosent
Den norske virksomheten hadde rundt 4.000 ansatte og innleide på slutten av 2014.
E24 får opplyst fra flere hold at fjorårets kutt skrelte staben med cirka 10 prosent, altså om lag 400 personer.
– Alt tatt i betraktning har ikke Schlumberger i Norge blitt rammet spesielt hardt. En del har blitt forflyttet internt, sendt hjem og til dels sagt opp, sier Wingsternes.
Klubbleder og konserntillitsvalgt Aase Fintland har ikke blitt informert om at det er planlagt flere nedbemanninger i Norge.
– Men det kan komme ytterligere kutt. I så fall har vi fått signaler om at det blir permitteringer, ikke oppsigelser, sier hun til E24.
Redde for å miste jobben
E24 har vært i kontakt med flere ansatte i den norske virksomheten. De beskriver en nervøs stemning, hvor «ingen» føler seg helt trygge for å beholde jobben.
Fintland bekrefter at mange ansatte er bekymret.
– Jeg har fått veldig mange telefoner i dag, etter meldingen om de 10.000 kuttene i siste kvartal. Men her er det viktig å merke seg at dette er kutt som allerede er gjennomført. Samtidig er situasjonen i Norge mildt sagt uforutsigbar, sier Fintland.
– Hva legger du i det?
– Operatørene holder kortene tett til brystet. Det gjør det vanskelig å planlegge fremover. Det endres på jobber, prosjekter blir plutselig utsatt eller fremskyndet. Det er ikke lett i denne bransjen nå.
Roser ledelsen
Fjorårets nedbemanning ble gjennomført via våde sluttavtaler og oppsigelser. Men også de som ble oppsagt fikk med seg økonomisk kompensasjon, opplyser Fintland.
Både hun og tillitsvalgt Lidar Wingsternes beskriver dialogen mellom tillitsvalgte og ledelsen så langt som god og konstruktiv.
Fintland roser også håndteringen av personer som har måttet forlate selskap.
– Schlumberg har hatt en utrolig grundig prosess i forhold til de som har mistet jobben. Det må jeg få skryte av, sier Fintland.
No comments:
Post a Comment