– Totalt sett i norsk industri forventer vi nullvekst i år. Samtidig forventer vi at petroleumsindustrien har en negativ vekst på 6 prosent, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri, sier Sunde.
– Vi spår en sterkt redusert sysselsetting i år, sier Sunde.
Norsk Industri spår at sysselsettingen reduseres med 6 prosent innen petroleumsnæringen i år. Totalt ventes sysselsettingen i norsk industri falle med 4 prosent.
Dette fremgår av den nye konjunkturrapporten til Norsk Industri som Sunde presenterer i Oslo torsdag formiddag sammen med administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
På langt nær ferdig med nedbemanning
– Vi er på langt nær ferdige med nedbemanningen innen olje- og gass, sier Lier-Hansen.
Bakgrunnen er oljebremsen i form av et kraftig oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer. Norges Bank anslår at petroleumsinvesteringene vil falle videre med 11 prosent i år.
– En del selskaper innen leverandørindustrien til olje- og gassnæringen har nedbemanning foran seg, og vil ut med en fot av næringen, sier Sunde.
Samtidig understreker han at det er blitt lagt ned en stor jobb for å få ned kostnadene for å bli mer konkurransekraftige.
Null i sentralt lønnsoppgjør
Fellesforbundet har anbefalt et forbundsvis lønnsoppgjør, og krever at kjøpekraften sikres.
Norsk Industri anser at arbeidsmarkedet er svært lite stramt, og vi har en situasjon der mange selskaper nedbemanner og enkelte selskaper går konkurs. Sunde mener dette er et relevant bakteppe for årets lønnsoppgjør.
– I år må vi ha et lønnsoppgjør som er så moderat at vi må tilbake til 30-årene for å se noe tilsvarende, sier Sunde.
Samtidig sier han at det er ikke åpning for annet enn nuller i et sentralt lønnsoppgjør. Noe annet er uforsvarlig fordi det vil føre til at flere blir arbeidsledige.
– Et sentralt oppgjør må ikke ødelegge for dem som er på randen av konkurs. Det vil likevel være lønnsvekst grunnet overheng og lokale oppgjør, sier Lier-Hansen.
Svekket kronekurs er bra
Kronekursen svekket seg 10 prosent i fjor. Den svakere kronekursen har isolert sett gjort norsk eksport mer konkurransedyktig relativt til utlandet ved at varer og tjenester blir billigere.
– Det er bra for norsk eksportindustri, sier Sunde.
Samtidig trekker han frem at valutabinding demper og forsinker effekten av svekket kronekurs.
Norges Bank forventer at den importveide kronekursen, som er vektet mot valutaene til Norges 44 største handelspartnere øker fra 103,3 i fjor til 107,2 i år. Indeksen har aldri vært høyere i sin 45 år lange historie.
Spår fremvekst av nye roboter
Arbeidsgiverforeningen bruker hele 50 sider i den 140 sider lange rapporten på digitliseringen og den betydningen den vil få for industrien.
– Robotene vil brukt på stadig flere områder og i flere bransjer. Dette vil gi økt effektivitet og kvalitet i norsk industri, sier Sunde.
Sunde sier at de har merket av at bankene har strammet inn på utlåningen.
– Dette rammer særlig oljeleverandørindustrien, sier han.
No comments:
Post a Comment