Det viser ferske tall fra Nav.
Ved utgangen av januar er 93.300 registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Det er en økning på over 10.000 siden samme måned i fjor.
– Det var litt sterkere økning i bruttoledigheten enn vi hadde lagt til grunn. Vi regner med at ledigheten er på vei oppover. Sånn sett er vi ikke overrasket over at ledigheten fortsetter å øke, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til E24.
Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var 109.300, nesten 15.000 flere enn på samme tid i fjor. Bruttoarbeidsledigheten er dermed på 4,0 prosent, som er 0,5 prosentpoeng høyere enn samme måned i fjor.
(Saken fortsetter under ledighetskartet som viser arbeidsledigheten i de forskjellige fylkene i Norge. Troms og Oppland har lavest ledighet, mens Rogaland har høyest.)
– Arbeidsledigheten fortsetter å øke i fylker som har mange sysselsatt i oljerelatert virksomhet, mens vi ser en mer stabil utvikling i resten av landet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Marerittet fortsetter i Rogaland
– Det er et skeivt sjokk som treffer norsk økonomi. Det er først og fremst Vestlandet som tar støyten, sier Dørum.
I januar økte arbeidsledigheten i 13 fylker, mens det var en nedgang i de andre fylkene. Den prosentvise veksten i arbeidsledigheten i januar var størst i Rogaland og Vest-Agder, mens nedgangen var størst i Østfold og Nordland.
I januar var det registrert 79 prosent flere helt arbeidsløse i Rogaland enn på samme tid i fjor.
Blant kommunene med den høyeste ledigheten er Lund (9,5 prosent) og Haugesund (6,3 prosent).
Arbeidsledigheten er nå høyest i Rogaland med 4,9 prosent og i Aust-Agder med 4,7 prosent. Oppland og Troms har den laveste arbeidsledigheten, begge fylkene med 2,4 prosent.
Oljens bremsespor
Helt siden pristoppen våren 2014 har oljeprisens brutale fall lagt seg som en klam hånd over Norge. Landets desidert største næring er for tiden inne i en nedgangsperiode.
Kombinert med et økende kostnadsnivå har den rekordlave oljeprisen gjort at oljeselskapene har trykket hardt på bremsen. Dette har blant annet ført til kutt i investeringsbudsjetter, noe som igjen har rammet bedriftene som leverer tjenester til oljeselskapene.
– Vi er fortsatt i en situasjon er hvor oljeinvesteringene er på vei ned. De var 15 prosent ned i fjor, skal 15 prosent ned i år og videre ned med 10 prosent i 2017. Leveransene overstiger ordretilgangen, slik at reservene bygges ned, forteller Dørum til E24.
Oljeprisen (Brent spot) er fredag 35,21 dollar, nesten 70 prosent lavere enn hva den sto i før sommeren.
Men det er ikke bare oljeselskapene som har levd godt av oljeeventyret. Nedturen gjør at de totale jobbtapene i norsk økonomi kan bli store, ifølge eksperter.
– Vi kommer til å se en økning i ledigheten og at ledigheten den brer om seg. Foreløpig har effekten vært beskjeden, sier Øystein Dørum til E24.
No comments:
Post a Comment