– Denne saken er veldig alvorlig, og vi står for nulltoleranse for korrupsjon. Denne saken må vi ta læring av for å unngå at vi kommer i samme situasjon igjen, sier Telenors nye styreleder Gunn Wærsted, til E24.
Uttalelsen kommer etter at hun onsdag kveld var kalt inn på teppet hos næringsminister Monica Mæland (H). Den norske stat ved Mælands departement eier 54 prosent i Telenor.
Bakgrunnen for møtet er avtalen Vimpelcom nylig har inngått med amerikanske og nederlandske myndigheter – hvor de i et forlik går med på å betale en bot på nær 800 millioner dollar for brudd på korrupsjonslovgivningen.
USA og Nedreland er involvert fordi Telenor-datteren er børsnotert i New York, og har hovedkontor i Amsterdam.
– Telenor ser alvorlig på opplysningene som fremkommer av avtalene, skriver Wærsted i et brev laget i forkant av møtet.
Vimpelcoms innrømmelser kommer etter opprullingen av en korrupsjonssak i Usbekistan.
Vimpelcom spesialiserer seg på tidligere Sovjet-stater, og har blitt etterforsket for å ha betalt et selskapt med tilknytninger til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, i bytte mot telelisenser i landet.
Mange ubesvarte spørsmål
Monica Mæland understreket sakens alvorlighet overfor fremmøtt pressekorps:
– Det vi er opptatt av er Telenors håndtering av saken. Det er slik at Telenor er tydelig på at de burde og kunne håndtert saken bedre. Jeg er opptatt av at de nå legger alle kort på bordet, og drar lærdom av saken. De har allerede iverksatt saken, og vi venter på en ekstern gjennomgang av saken.
Vimpelcom godtok i forrige uke bot på 795 millioner dollar, tilsvarende cirka 6,8 milliarder kroner.
Se tidslinjen over Vimpelcom-saken her (ekstern lenke)
Mæland forteller at Telenor viser at de tar saken alvorlig, men at det er for tidlig å trekke konklusjoner i saken.
– Vi er ikke komme til bunns i denne saken. Det er en rekke spørsmål knyttet til Telenors håndtering av saken som vi ennå ikke har fått svar på, sier næringsministeren.
Telenor har iverksatt en ekstern gjennomgang av det som har skjedd. Den skal være klar i løpet av andre kvartal av 2016.
Næringsministeren venter å få flere svar når denne rapporten foreligger.
– Rapportene vi har fått til nå forteller oss ingenting om Telenors håndtering av saken.
Saken fortsetter under bildet.
– Kjempealvorlig
Nok en gang understreket Mæland omfanget av Vimpelcom-saken.
– Denne saken er kjempealvorlig. Jeg tror ikke det er noen av oss som kjenner hele omfanget enda, men jeg opplever at Telenor jobber hardt med å bringe klarhet i saken.
I rapporten fra Telenor kommer det frem mye om styrets håndtering, men ikke hvordan Telenor selv har håndtert
Selv om Vimpelcom har fått en sviende straff, fortsetter jakten på de ansvarlige bak bestikkelsene skal ha funnet sted da Vimpelcom sikret seg telelisenser i Usbekistan.
Her i Norge ble Jo Lunder korrupsjonssiktet av Økokrim i november. Lunder var øverste sjef i Vimpelcom mellom 2011 til 2015. Dette var før avtalene i Usbekistan ble inngått, men spørsmålet er om Lunder og Vimpelcom-ledelsen gjorde det de kunne for å opplyse saken.
– Han er fortsatt siktet i saken, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til E24 tirsdag ettermiddag.
Wærsteds forgjenger som styreleder i Telenor, Svein Aaser, måtte trekke seg før jul – fordi Mæland hadde mistet tilliten til ham grunnet dårlig infoflyt. Tidligere konsernsjef Jon-Frerdik Baksaas mistet av samme årsak konsulentoppdrag.
Imens hersker det fortsatt mye uklarhet rundt hva, om noe, Telenor-ledelsen visste eller burde ha visst om utbetalingene i Telenor – som har vært tungt representert i Vimpelcom-styret, blant annet med Lunder fø han ble sjef, og Baksaas mens han var telenor-sjef.
For tiden er Telenors håndtering av skandalen gjenstand for en ekstern gransking av Deloitte.
– Vi venter fortsatt på svar fra granskingen, og når den er ferdig vil både anbefalingene og konklusjonene bli gjort tilgjengelig, sier Wærsted onsdag.
Næringsminister Mæland syntes likevel korrupsjonsinnrømmelsen til Vimpelcom var så alvorlig, at hun altså mener det er grunn til å kreve nye svar fra Telenors styreleder omgående.
Korrupsjonsjeger skal granske Telenor
Wærsted orienterte onsdag kveld om avtalene Vimpelcom har inngått om forlik i korrupsjonssaken, men sa ingenting om Telenors egen håndtering.
Denne granskingen er det Deloitte som skal ta seg av.
Rapporten, som skal være klar i løpet av andre kvartal, skal dekke blant annet:
- Handlinger og beslutninger knyttet til Telenor-nominerte styremedlemmer i Vimpelcom relatert til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan
- Telenors formelle virksomhetsstyring knyttet til eierskapet i Vimpelcom og håndteringen av dette eierskapet
- Telenors oppfølging som aksjonær i Vimpelcom relatert til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan
- Ledelsen og styret i Telenor ASAs oversyn med Telenors eierskap i Vimpelcom
Denne rapporten vil trolig gi næringsministeren flere svar i saken.
No comments:
Post a Comment