Saturday, February 20, 2016

This will save the economy when interest rates are zero – E24

Før finanskrisen i 2008 var såkalte kvantitative lettelser, pengetrykking om du vil, og andre relativt ekstreme pengepolitiske tiltak langt fra tankene til verdens sentralbanksjefer.

Nå er stemningen totalt endret.

De ekstreme grepene er normen i flere av de store økonomiene.

I EU er sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ESB) blitt tvunget til å sette innskuddsrenten ned til minus 0,2 prosent, samtidig som han stadig blar opp for kjøp av flere statsobligasjoner.

Hva er negativ rente? Les mer her!

I Kina spytter sentralbanken daglig inn penger i bankene for å unngå kollaps i markedet.

Og her hjemme tok sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag talerstolen og annonserte at lave renter trolig ikke vil være nok til å sikre norsk økonomisk vekst i årene som kommer.

Negativ rente i Norge?

– De har fortsatt et par rentekutt til, og den kan bli negativ, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebanken 1 til E24 kort tid etter Olsens tale.

I Sverige har de en god stund hatt negativ rente, minus 0,5 prosent.

Styringsrenten i Norge er nå 0,75 prosent. Neste rentemøte er 17. mars.

– Jeg tror det er lurt at de begynner å forberede kvantitative lettelser, fortsetter Holvik.

– Det vil jo da med det lille statspapirmarkedet vi har bety at en kan kjøpe annen type kommune- eller bankgjeld for å bidra, hvis en får mer uro i kapitalmarkedene.

Med kvantitative lettelser menes altså at sentralbanken kjøper statsobligasjoner og på den måten øker pengemengden i landet (se faktaboks)

Per i dag kjøper ESB obligasjoner for 60 milliarder euro, eller 571,8 milliarder kroner i måneden. Økonomene venter at dette beløpet vil økes neste måned.

id="figcaption#23620514">UENIG MED OLSEN: Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

– Renten i Norge er fortsatt høyere enn den bør være og jeg ser ingen grunn til at Norges Bank ikke skal kutte den i mars, sier seniorøkonomen til E24.

Enig

Til tross for dette er Mork enig med Olsen og Holvik i at tradisjonell pengepolitikk trolig ikke vil være nok i fremtiden og at vi også i Norge vil se ekstraordinære tiltak fra Norges Bank.

– Hvilke tiltak har vi til rådighet når renten allerede står i null? Er det på tide å forberede seg på kvantitative lettelser?

– Det sistnevnte vil nok bli vanskelig i Norge fordi vårt obligasjonsmarked er såpass lite, men vi kan gjøre som Sveits og gripe inn i valutakursen. Norges Bank kan for eksempel si at de vil kjøpe ubegrenset med euro til en pris på 10 kroner per euro og dermed drive valutakursen ned.

– Dette kan de gjøre nettopp fordi Norges Bank kan trykke så mange kroner de trenger, svarer Mork.

Han legger også til at det fortsatt er et stykke igjen til styringsrenten står i null, og at sannsynligheten for negativ rente er økende.

(saken fortsetter under bildet.)

 <b>MAKTELITEN MØTTES:</b>  F.v. Hans Olav Syversen (KrF), finansminister Siv  Jensen, statsminister Erna Solberg,  sentralbanksjef Øystein Olsen og  Stortingspresident Olemic Thommesen før  sentralbanksjefens årstale i Norges bank  torsdag kveld.
MAKTELITEN MØTTES: F.v. Hans Olav Syversen (KrF), finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, sentralbanksjef Øystein Olsen og Stortingspresident Olemic Thommesen før sentralbanksjefens årstale i Norges bank torsdag kveld.

Utlånstrusselen

– Spesielt etter 2008 har det vært en voldsom kredittvekst i norsk økonomi, både i husholdninger, kommuner og bedrifter, som gjør at vi er mer sårbare når den egentlige krisen kommer, sier Holvik, som mener at krisen i 2008 gikk fort over når man kuttet renten aggressivt.

Da boligmarkedet i USA kollapset i 2007 fikk det svært store konsekvenser for verdensøkonomien, og i Kina ser en nå tegn til en kollaps. Samtidig har de lave rentene i Norge bidratt til at stadig flere låner til bolig, og dermed presser prisene opp.

 <b>SVENSK SENTRALBANKSJEF:</b>  Riksbanken og Stefan Ingves opererer med  minusrente.
SVENSK SENTRALBANKSJEF: Riksbanken og Stefan Ingves opererer med minusrente.

No comments:

Post a Comment