Tidligere denne uken ble det kjent at Vimpelcom ønsket å inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.
I en pressemelding, sendt ut av det amerikanske justisdepartementet, kommer det frem at det delvis Telenor-eide selskapet inngår et forlik om å betale 795 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder norske kroner, etter at selskapet innrømmer å ha begått korrupsjon.
Det amerikanske justisdepartementet er svært fornøyd med resultatet, kommer det frem i pressemeldingen:
– Dette beviser at vi jobber målrettet for å oppnå rettferdighet og for å skape endring, sier assisterende justisminister Leslie R. Caldwell.
Han får støtte av advokat Preet Bharara, som har ført saken på vegne av USA.
– Dette markerer besluttsomheten vår i kampen mot korrupte selskaper som har gjort bestikkelser til en viktig del av deres forretningsmodell.
Richard Weber, etterforskningsleder i det amerikanske skatterettsvesenet IRS, sier i pressemeldingen at dagens innrømmelse av skyld fra VimpelCom og Unitel er en seier for alle som jobber for å bekjempe korrupsjon.
– Det er viktig for den globale økonomien at det er like spilleregler for alle. Når enkelte ledere i disse selskapene valgte å drive bedrageri og dra nytte av sin innsidekunnskap, valgte de også å gjøre seg selv til kriminelle. Vi lover å fortsette vår kamp på den internasjonale arenaen for å stoppe korrupte finanssystemer som dette.
Les deg opp på Vimpelcom-skandalen her.
Fortsetter etterforskningen
Torsdag kveld melder også nederlandske påtalemyndigheter at Vimpelcom har inngått forlik med påtalemyndigheten og vil betale 400 millioner dollar i bot.
Nederlands påtalemyndighet (OM) skriver at de etterforsker flere personer knyttet til saken, hvorav en er nederlandsk statsborger. Han ble arrestert i november og satt i forvaring.
Påtalemyndigheten i landene kommer til å dele informasjon om etterforskningen, skriver OM.
– Uakseptabelt
Korrupsjonen Vimpelcom innrømmer å ha begått omfatter utbetalinger på mer enn 114 millioner til Usbekistan.
Det var i kvartalsrapporten som ble lagt fram onsdag at Vimpelcom innrømmet lovbrudd i korrupsjonssak som i lengre tid har vært under etterforskning i både Nederland og USA.
I kvartalsrapporten opplyste selskapet også om at det forelå et utkast til forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.
– Korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken, skriver Telenor i en børsmelding torsdag kveld.
Telenor skriver også at Vimpelcom ifølge dommen vil være underlagt ekstern oppfølging i tre år.
Telenor opplyser til E24 at de ikke ønsker å kommentere saken utover det som står i børsmeldingen.
Har skapt Telenor-trøbbel
Vimpelcom har i flere år vært mistenkt for å ha overført minst 600 millioner kroner til postboksselskapet Takilant, som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.
Korrupsjonsmistankene ble først omtalt av norske medier i 2014.
Da offentliggjorde Telenor i en pressemelding hva de hadde redegjort for næringsminister Monica Mæland (H).
– Det som er kommet frem i media omkring Vimpelcoms kjøp av mobiliserer i Usbekistan, bekymrer både styret og administrasjonen i Telenor, sto det i brevet sendt departementet.
Og korrupsjonsmistankene skulle vise seg å by på mer hodebry for Telenor.
Telenor er nest største aksjonær i Vimpelcom med 43,0 prosent av de stemmeberettigede aksjene, og var representert i selskapets styre da lovbruddene skal ha blitt begått.
Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, trakk seg i 2014 ut av Vimpelcom-styret.
I starten av november 2015 gikk Telenors mektige styreleder Svein Aaser av, med umiddelbar virkning, etter å ha fått vite at hans bedriftsforsamling – det vil si departementet ved næringsminister Monica Mæland – ikke lenger hadde tillit til han.
Mandag 9. november meldte Telenor at de også avsluttet en konsulentavtale med den da relativt nylig avgåtte toppsjefen Baksaas. Han sa samtidig fra seg bonusutbetaling for 2015. Senere samme dag opplyste Telenor til E24 at Baksaas trer ut av alle Telenor-styrer. Årsak var hans posisjon som styremedlem i Vimpelcom da korrupsjonsbeskyldningene først dukket opp.
I oktober i fjor varslet Telenor at de ønsket å selge sin eierandel i Vimpelcom.
Næringsdepartementet opplyser til E24 at de ikke har mulighet til å kommentere saken torsdag kveld.
No comments:
Post a Comment