– Jeg hadde forberedt en kritikk av talen på at de insisterer på 2,5 prosent inflasjon og så videre. Men det måtte jeg bare legge til side, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika om sentralbanksjef Øystein Olsens tale, og ler.
Han mener den står som én av de beste årstalene han har lest, med ønskede kursendringer i Norges Bank.
– Jeg biter meg mest merke i det siste avsnittet, hvor han holder det litt åpent og sier at det er lov å tenke nytt, sier Andreassen.
Det spennende avsnittet Andreassen viser til, avsluttes slik:
«Når omgivelsene skifter, må også sentralbanker være i stand til å omstille seg og tenke nytt. Vi må lære av det vi har bak oss, være forberedt på brå skift og jakte på nye løsninger.»
– Det er første steg for å varsle nye tider i Norges Bank, sier han.
Han tolker talen som at Olsen vil være mindre opptatt av inflasjonsmålet på 2,5 prosent, og konkluderer med at Norge har en mer proaktiv sentralbanksjef i vente.
Andreassen har sterk tro på at Olsen kutter renten med 0,5 prosentpoeng i mars, i stedet for ventede 0,25 prosentpoeng. Hvis Andreassen har rett, blir styringsrenten satt ned fra 0,75 prosent til 0,25 prosent ved neste rentemøte.
– Det er nok ikke en done deal, men hvis det fortsetter å komme inn svake tall, er jeg ganske sikker på at det blir et rentekutt på en halv prosent, sier Andreassen.
– En del av talen er viet negative renter. Det mer enn antyder at det er godt innenfor mulighetsområdet at vi snart har negative foliorenter i Norge, sier han videre.
Tror ikke på negative renter
Erica Blomgren, sjefanalytiker i Seb, leser ingen kortsiktige pengepolitiske signaler i talen, men tolker også talen som et ønske fra Olsen om å føre mer ekspansiv pengepolitikk.
– Det er interessant at Olsen nevner at i den økonomiske situasjonen vi er i dag, med stigende ledighet og svakere vekst, er det et ønske om å føre mer ekspansiv politikk, sier hun til E24.
Hun mener den nedre grensen for styringsrenten fortsatt er null, og at det ikke er aktuelt med negative renter i Norge.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebanken Markets opplever Olsen går langt i å hinte om at Norges Bank vil gjøre mye for å holde kronen lav.
– Det er helt riktig at han påpeker at de ekstremt lave rentene vi har nå, og det territoriet vi er på vei inn i, hvor rentene i landene rundt oss har nådd eller er under nullstreken, er et helt ukjent farvann. Det er ukjent hva som blir det langsiktige kostnadene av det. Dette er i mine øyne med på å øke usikkerheten noe, fordi vi aldri har vært der før. Det er helt nytt, sier Syed.
Får ros for oljeprat
Syed synes Olsen videre gjorde klokt i å fortelle at oljealderen i norsk økonomi ikke er over.
– Han sa det kan vare i tiår til, men at det fordrer at vi får ned kostnadsnivået. Jeg synes det er interessant at han får frem to faktum som viser at man er på vei til å klare tilpasningen til oljenedturen. Det ene er at man har fått ned kostnadsnivået betraktelig, og det andre er at kronekursen er svak. Det første bedrer konkurranseevnen til oljenæringen, mens det andre virker for oljenæringen og andre næringer i norsk økonomi, sier Syed til E24.
– Det er helt riktig og lurt å påpeke det. Det er mange profetier om at oljealderen er over, og vi må klare oss på noe annet. Det er ikke slik, men han understreker at vi må ha flere bein å stå på. Norsk økonomi må kunne klare å ha en viss omstilling. Men er ikke sånn at oljealderen er over fremover.
– Litt for sterk metafor
De lange linjene i norsk økonomi, med vekt på høyere arbeidsledighet, svak kronekurs og at de pengepolitiske aktørene må rustes for svakere tider, var blant temaene som ble viet tid i talen. Norsk økonomi har vært gjennom et tøft skifte etter oljenedturen startet.
Ellers som sjefen selv oppsummerte – nå kommer vinteren.
Syed mener metaforen delvis står i kontrast til innholdet i talen som går på at oljealderen i norsk økonomi ikke er over.
– Jeg synes det står litt i kontrast med det han etterpå sier, at det nødvendigvis ikke sånn at vinteren kommer. Når jeg leste den metaforen, var jeg forberedt på at han nesten skulle si det motsatte. Budskapet i metaforen stemmer jo, men metaforen er litt for sterk, mener Syed.
Han tenker spesielt på lesere som leser deler av talen, og fester seg ved metaforen, uten at poenget om at oljealderen ikke er over, tas i betraktning.
– Hadde jeg bare fått med meg den metaforen, hadde jeg tolket budskapet i talen annerledes enn hvis jeg leste talen, sier han.
Spent på regjeringens respons
De siste årene har sentralbanksjef Øystein Olsen innstendig gjentatt at politikerne bør senke oljepengebruken. Det gjorde han også i år.
Dilemmaet er om regjeringen begrenser oljepengebruken, eller fortsetter å pøse ut oljepenger for å skape høyere aktivitet i norsk økonomi.
– Det blir spennende å se hvordan regjeringen vil respondere på det i det reviderte budsjettet i mai.
– Jeg tror nå at regjeringen og Norges Bank vil vurdere den økonomiske situasjonen nærmere når det kommer til våren. Det er klart at det finnes gode argumenter for mer ekspansiv finanspolitikk.
No comments:
Post a Comment