Saturday, May 21, 2016

IMF proposes debt-free years and more expensive alcohol for Greece – Aftenposten



Den nye sparepakken legges frem for nasjonalforsamlingen i Athen samtidig. Samtidig tilspisses striden mellom EU og IMF om gjeldslettelser for Europas mest forgjeldede land.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har presentert en helt ny modell for lettelser i Hellas’ gjeldsbyrder.

Forslagene kan bli vanskelig å svelge for de andre eurolandene, spesielt Tyskland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Gjeldsfrie år

IMF-modellen åpner for å gi Hellas full rente- og avdragsfrihet på statsgjelden frem til 2040.

Les også:

Full stopp i Hellas

Samtidig mener IMF at eurolandene må akseptere utsatt tilbakebetaling av kriselån som forfaller i perioden 2040 til 2080.

Dessuten bør dagens rente på gjennomsnittlig 1,5 prosent på disse lånene fryses fast de neste 30-40 årene og betales først når lånene forfaller til betaling, mener IMF.



Forslaget ble overlevert til EU i forrige uke, skriver den amerikanske avisen The Wall Street Journal.

Gjeldsbyrden

Tidligere har IMF-sjefen Christine Lagarde sagt klart fra at eurolandene straks må begynne forhandlinger om gjeldslettelser.

Den greske statsgjelden var ved årsskiftet på 311 milliarder euro (2900 mrd. kr) – 9 milliarder euro lavere enn ett år tidligere. Gjeldsbyrden tilsvarer 177 prosent av samlet produksjon i landet (bruttonasjonalproduktet), det desidert mest gjeldstyngede av de 19 eurolandene.

Samtidig har landets økonomi – bruttonasjonalproduktet – skrumt inn med en fjerdedel siden 2008. Uten økonomisk vekst siden da er geldsbyrden blitt enda tyngre.

«Nein, nein, nein»

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har til nå avvist å innlede forhandlinger om gjeldslettelser for Hellas. Tyskland er Hellas’ største kreditorland.

Samtidig er tyskerne opptatt av at IMF fortsatt bidrar i kriseprogrammet for Hellas.

Les også:

Hellas: Ingen løfter om gjeldslettelse

Eurolandene inngikk i fjor sommer en avtale om et tredje kriselån til Hellas. IMF bidro med penger i de to første kriselånene – i 2010 og 2012 – men har foreløpig ikke åpnet pengesekken for den tredje krisepakken.

Totalt har Hellas fått innvilget over 300 milliarder euro i tre kriselån siden gjeldskrisen eksploderte i 2010.

Møte søndag

Nasjonalforsamlingen i Athen møtes søndag kveld for å ta stilling til de nye lovforslagene fra den venstredominerte regjeringen.

Den nye pakken inneholder forslag om å øke momsen fra 23 til 24 prosent, økte tobakk- og alkoholavgifter og salg av bankenes store portefølje av misligholdte lån.

Regjeringen går også inn for å opprette et nytt fond for privatisering av statsselskaper og annen statlig eiendom.

Det er ventet at statsminister Alexis Tsipras og hans regjering får nødvendig støtte for sine forslag i voteringen søndag kveld. De to koalisjonspartiene har et flertall på bare tre seter i nasjonalforsamlingen.

Møte mandag

Mandag møtes eurolandenes finansministre – Eurogruppen – for å fortsette diskusjonen om eventuelle gjeldslettelser for Hellas.

Les også:

Hellas har vært «konkurs» gjennom halvparten av tiden landet har eksistert

Denne diskusjonen begynte på et møte 9. mai. Da endte fiansministrene opp med å foreslå for sine regjeringer at Hellas bør tilbys visse lettelser, men ikke direkte gjeldskutt, «hvis det viser seg nødvendig» når dagens treårige kriseprogram utløper i 2018.

Etter dette møtet sa lederen for Eurogruppen, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem, at slike lettelser kan være lavere renter, lenger løpetid og grenser for gjeldsbetaling avhengig av den økonomiske veksten i landet.

Merkel åpner for gjeldsløsning for Hellas Når alle slåss mot Tyskland Hvor lenge holder Tsipras? Gresk gjeldskrise blusser opp igjen

LikeTweet

No comments:

Post a Comment