– Når optimismen først kommer tilbake, så begynner ballen å rulle veldig fort, og tiltrekker seg mange investorer. Vi får nå mange ulike indikasjoner, også faller brikkene på plass slik at vi får en prisøkning, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.
Natt til mandag begynte prisen på et fat med brentolje å stige kraftig. Rundt klokken 16 var prisen oppe i 49,43 dollar, før den falt igjen noe. Klokken 21.50 kostet et fat 49,07 dollar, opp 2,54 prosent for dagen. Prisen har ikke ligget så høyt på seks måneder.
Oppgangen skjer etter at Goldman Sachs, en av verdens største investeringsbanker, har oppjustert sitt anslag for oljeprisen i andre halvår til å være 50 dollar, opp fra tidligere 45 dollar.
Svekket tilbud
Hovedbegrunnelsen i spådommen fra den amerikanske bankgiganten skal være at tilbudet av diverse årsaker er svekket – som for eksempel skogbrann i Canada og angrep på installasjoner i Nigeria, samtidig som etterspørselen holder seg oppe.
– Den fysiske rebalanseringen av markedet har endelig startet, skriver Goldman i sin analyserapport, ifølge Bloomberg.
Militærangrep og ødeleggelser av installasjoner har medført at Nigeria har måttet kutte sine volumer med minst 30 prosent, uttalte landets oljeminister forrige uke, ifølge Bloomberg.
– Det er mange forstyrrelser dere ute, og det resulterer i at oljeproduksjonen blir lavere. Nigeria er den store faktoren akkurat nå, men det er også forstyrrelser i Libya, Venezuela og en rekke andre steder, sier oljeanalytiker Michael Wittner ved Societe Generale SA, til Bloomberg.
Oppjusterte oljebehovet
Også ifølge Verdens energibyrå (IEA), har tilbudsoverskuddet i første halvår i år vist seg å være mindre enn ventet, som følge av robust etterspørsel i India og andre voksende nasjoner.
Forrige uke oppjusterte IEA verdens oljebehov med 80.000 fat per dag til et totalbehov på 95,9 millioner fat per dag ved utgangen av året.
Overproduksjonen i oljemarkedet har likevel ikke stanset siden årsskiftet.
Synkende produksjon fra landene utenfor OPEC, som Nigeria og Canada, blir mer enn oppveid av økende produksjon fra OPEC-landene.
Sist gang oljeprisen ble omsatt for mer enn 50 dollar var 4. november i 2015. Goldman Sachs ser en oljepris på 60 dollar ved utgangen av 2017.
Oljeprisoppgangen ga fart på Wall Street, som klatret sakte men sikkert etter åpning mandag.
– Skal lite til
Saltvedt ser ikke bort fra at man vil se prisen krype opp til 50 innen kort tid.
– En oljepris på 50 kan bli en hyggelig 17. mai-hilsen. Man ser at prisene nå beveger seg mye på kort sikt, og optimismen i seg selv bidrar til å øke prisene. Det skal veldig lite til for å løfte den nå. Når optimismen først er tilbake, så vil folk ha med seg oppturen og ikke sitte på gjerdet, sier Saltvedt.
Hun hadde opprinnelige ventet en oljepris på 50 i fjerde kvartal i år, men vurderer nå å fremskynde anslagene.
– Nå ser det ut til at veksten kommer mye fortere enn vi ventet, så jeg tror vi vil fremskynde anslaget om 50 dollar fatet til tredje kvartal, og til 60 dollar i slutten av året.
Det kanskje aller viktigste tallet er 60, mener analytikeren.
– Da begynner prosjektene på norsk sokkel å se mye mer interessante ut, og det samme gjelder skiferprodusentene i USA, som sier de trenger en pris på 60 dollar.
Tidkrevende å dra i gang skiferoljeproduksjon
Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB, lar seg heller ikke overraske om man kan feire 50-tallet på 17. mai.
– Vi venter en oljepris på 60 i sommer, og vi er jo allerede i midten av mai. Det har gått fortere enn vi trodde. Vi er nå veldig nærme en balanse, selv om balansen i oljemarkedet alltid er en hypotese, sier Schieldrop til E24.
Det som i økende grad blir tydeligere er at det tar lengre tid å dra i gang skiferoljeproduksjonen i USA, ifølge Schieldrop.
– Den kommer i gang saktere og på et høyere nivå. I år har vi hatt et rebalansering av markedet, hvor amerikansk produksjon faller, antall oljerigger blir færre, og dette på tross av at oljeprisen har steget mer eller mindre siden midten av januar. Det viser at det tar tid å dra i gang skiferoljen.
Siden Saudi-Arabia valgte å ikke kutte produksjonen i 2014, forandret oljemarkedet seg mye, og selskapene kan ikke lenger ta seg råd til samme luksus som før, ifølge analytikeren.
– Før kunne man alltid være trygg på at OPEC og Saudi-Arabia ville kutte produksjonen når man fikk overproduksjon, og dermed holde prisen oppe. På samme måte ville de før øke produksjonen om det var underskudd. Men den tryggheten finnes ikke lenger. Derfor vil mange konvensjonelle oljeprodusenter kunne være mer tilbakeholdne med å investere nå som oljeprisen stiger, fordi ingen beskytter mot nedsiderisikoen.
No comments:
Post a Comment