Boligmarkedet
… men det er likevel ikke en boligboble i hovedstaden, mener analytiker.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
- Prisene stiger normalt mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten.
- Boligprisene sesongkorrigeres for å kunne skille mellom sesongfaktorer og trend.
- Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.
Kilde: Eiendom Norge og Eiendomsverdi
Vis mer
Boligprisene steg 1,1 prosent i mai sammenliknet med april, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,2 prosent.
Les saken: Ny rapport: Hete boligpriser i mai
I Oslo var prisveksten mye kraftigere i mai enn i tilsvarende måned de siste årene.
Mai-prisene i Oslo:
2016: +2,2%
2015: +0,2%
2014: +0,4%
2013: +0,1%
2012: +0,3%
2011: +1 %
- Presset vil vedvare
Siste 12 måneder har boligprisene i Oslo steget 12,8 prosent.
- Kun i 2006 er vi i nærheten av sterkere mai-vekst i Oslo. Presset i Oslo er det sterkeste vi har opplevd så langt vi kan huske. Det er 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo enn i fjor, og vi mente den gang at det var et nokså presset marked. Vi forventer dessverre at dette presset vil vedvare en stund fremover, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.
Dreyer peker på at den sterke prisveksten ledes an av østlandsregionen, og da spesielt Oslo.
- Prisveksten i Oslo er svært høy, og selv om det er blitt solgt 12 prosent flere boliger i mai i år sammenlignet med i fjor, er ikke tilbudssiden stor nok til å møte etterspørselen. Det er viktig at Oslo og de omliggende kommunene nå har boligbygging øverst på dagsorden. Det er behov for regulering av vesentlig større tomtearealer og fortgang i reguleringsprosessene for å få økt tilbudssiden gjennom økt boligbygging, sier Dreyer.
Etterlysning: Kjøpt Oslo-leilighet som investering? I forbindelse med en artikkel om boligmarkedet ønsker Dagens Næringsliv å intervjue noen som nettopp har investert i eller er i ferd med å investere i en leilighet i Oslo. Altså en sekundærbolig kjøpt for utleie. Vi snakker gjerne med både en vanlig småsparer og en mer dreven eiendomsinvestor. Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no |
- Ikke boligboble i Oslo
- Det er ikke en boligboble i Oslo. Vi tror boomen skyldes at store grupper er henvist til små boliger med lavere kvalitet enn før, sier samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse.
Siden verken lønninger eller kredittvekst har økt noe særlig hittil i 2016, mener Mamre det er grunn til å tro at mye av den ekstreme boligprisveksten i Oslo kommer av at boligmangelen gjør at folk må fire kraftig på kvaliteten.
- Små- og mellomstore leiligheter drar det meste av prisveksten i Oslo, og da må de svakeste kjøpergruppene nå konkurrere med grupper som tidligere kunne velge fra en høyere hylle. Det positive med dette er at det da er mulig å gjøre noe med boomen for Oslo kommune, og bygge flere små- og mellomstore leiligheter, sier Mamre.
Hun mener Oslo nå må vurdere strakstiltak:
- 12,8 prosent tolvmånedersvekst i Oslo er ekstremt. Det er mange ting kommunen kan gjøre av strakstiltak: Sett inn ekstra ressurser i Plan- og bygg, krev at alle saker skal gjennom på halvert tid og opphev midlertidig leilighetsnormen mens man meisler ut den langsiktige boligpolitikken råder Mamre.
- Skrikende behov for mer boligbygging
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund fastslår at Oslo-markedet er preget av en voldsom ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.
- Her er prisutviklingen historisk sterk, og alt tyder på at dette vil fortsette fremover. Prisene drives opp av demografiske forhold, og en kommune som somler med tilrettelegging av tomter og byggetillatelser med det resultat at byggetakten er under halvparten av behovet, sier Geving.
Geving påpeker at se økonomiske driverne som inntekt, sysselsetting og renteutvikling har sterk innvirkning på dette markedet.
- En så bratt prisutvikling som vi ser her gir grunn til bekymring. Osloregionen har ingen garanti mot et fremtidig omslag i de økonomiske driverne, slik andre deler av landet opplever akkurat nå. I Oslo-markedet er det et skrikende behov for mer boligbygging. Ut over å styrke tilbudssiden er det vanskelig å se hva som skal bryte trenden i Oslo-markedet på kort sikt, sier Geving.
Les også:
Ny rapport: Boligprisene skal stige brattere
– Fremover venter vi en kraftig prisøkning i Oslo-området
Frykter boligprisene i Oslo stiger mer enn 20 prosent på to år
SE DENNE:
No comments:
Post a Comment