Oljeprisen falt kraftig tirsdag ettermiddag, nesten tre dollar på det mest for Nordsjøoljen, som følge av en sterk produksjonsøkning fra Opec i september. Om prisene over tid holder seg godt under 100 dollar fatet, kan det gjøre at det spøker for enkelte dyre oljeutbygginger, blant annet i Norge.
- Jeg mener det er selvsagt at man ikke bør basere investeringene sine på en oljepris på over 100 dollar fatet. Er man eksponert på den måten, så blir man nødt til å kutte kostnader for å få ned «break even»-prisen. Jeg tror vi vil få et deflasjonspress i oljeindustrien, sier oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, til E24.
- Jeg ville aldri investert mine penger i prosjekter som krever en oljepris på over 100 dollar per fat.
Johan Castberg i Barentshavet er et av de dyre norske feltene å bygge ut, enkelte har pekt på at det kan trengs en oljepris på over 100 dollar per fat før det blir attraktivt.
Kan endre skattereglene
En mulighet om et felt som Johan Castberg ikke skulle bli lønnsomt, er at myndighetene kan gjøre skattereglene mer gunstige.
- Om vi har så høy oljebeskatning at Johan Castberg ikke blir gjennomført, høres ikke det økonomiske lurt ut. Så her tror jeg man eventuelt vil se på løsninger. Jeg tror for øvrig verden er på vei i en retning der man endrer skattereglene så de blir gunstigere. I flere land tar man nå grep for å gjøre det mer attraktivt å drive oljevirksomhet.
- For mye olje
Den utløsende årsaken til oljeprisfallet var en undersøkelse gjennomført av Bloomberg og Reuters som viste at produksjonen fra oljekartellet OPEC økte markert i september og nå er på det høyeste nivået på nesten to år.
Det mer underliggende bilde er at oljeproduksjonen nå øker raskere enn etterspørselen, drevet frem av den kraftige økningen i produksjonen av skiferolje i USA.
Torbjørn Kjus tror at det nye handelsintervallet for olje vil ligge på 80-100 dollar per fat, men kanskje mest i den øvre delen av dette intervallet.
- Det er for mye olje i markedet grunnet den amerikanske skiferoljeproduksjonen, som dytter vekk import fra USA, og denne oljen finner veien til Europa og Asia. I Europa er ikke etterspørselen stor nok til å ta av det økte tilbudet, så man må satse på Asia – men der har man sett svakhet de siste tre-fire månedene.
- Saudi vil kanskje teste USA
Ifølge Kjus er det to måter å balansere markedet på. Den ene muligheten er at Opec, da først og fremst Saudi Arabia, fjerner olje fra markedet. Den andre muligheten er kanskje mer interessant og oppsiktsvekkende:
- Det kan hende Saudi Arabia tester økonomien i amerikansk skiferolje. Mye av denne har en «break even»-pris på 70-90 dollar per dat. Faller oljeprisen videre, vil aktiviteten innen skiferolje dempe seg og dermed vil markedet regulere seg selv inn, da amerikanerne ikke vil opprettholde det samme tempo i oljeproduksjonen.
No comments:
Post a Comment